spot_imgspot_img
spot_img

10 remek ötlet otthonra, amellyel nemet mondhatsz a műanyagra

-

Article Top Ad (AdSense)

Döbbenetes mennyiségű szemetet termelünk akár egy nap alatt is, de szerencsére sok olyan termék és eszköz van, amelyet lecserélhetünk környezetbarát megoldásra. Ráadásul sokkal könnyebben, mint gondolnánk.

Cikkünkbe olyan eszközöket igyekeztünk összeválogatni, amelyeket mindennap használunk, és nagyon jó környezetbarát alternatívái vannak. Ezekre az eszközökre és termékekre átváltani tényleg semmiből nem áll, és sokukkal nem csak az egyre inkább kimerülő bolygónknak, de még egészségünknek is jót teszünk.

Alufólia és folpack helyett:

A méhviasz baktériumölő hatásánál fogva tökéletesen alkalmas élelmiszerek tárolására. Használata annyira egyszerű, hogy aki egyszer elkezdi használni, az örökre leszámol az elavult alufóliával és a folpackkal. Többféle méretben kapható, de saját magunk is könnyedén elkészíthetjük bármilyen textíliából és így különböző mintájúra és méretűre szabhatjuk, amely leginkább hozzánk és konyhánkhoz illik (nekem ötféle méretben van körülbelül 12 darab kendőm, ez nagyjából egy öt fős háztartásban mindenre elég). A méhviaszos kendők kezünk melegét átvéve tökéletesen ráilleszthetők bármelyik edényre vagy konyhai tárolóra, csomagolhatunk bele sütit vagy sajtot, fél hagymát, befedhetjük a félbe vágott sárgadinnyét, lefedhetjük vele a megmaradt levest…

Fotó: cibi.hu

Papírtörlő és mikroszálas törlőkendő helyett:

Alapvetően a papír újrahasznosítható, de ha már ételmaradékokkal, zsírral vagy olajjal szennyezett már nem dobható a szelektív hulladékgyűjtőbe (ugyanígy például az üres, de használt, ennélfogva zsíros pizzás papírdoboz sem újrahasznosítható). A mikroszálas törlőkendőket kevert műanyag szálakból állítják elő, így egyáltalán nem újrahasznosíthatók és hiába moshatók, a legnagyobb problémát mégis az okozza, hiszen ilyenkor nagy mennyiségben ürülnek ki belőlük a műanyag szálak. Vagyis annak, aki tényleg környezetbarát módon gondolkodik mindkét konyhai eszköz esetében erősen megfontolandó az áttérés. A konyharuhák és a pamut törlőkendők 90 fokon moshatók, melynél fogva évekig tudjuk használni anélkül, hogy szemetet termelnénk, és a papírtörlőkkel ellentétben soha többet nem kell felírni a bevásárlólistára, amikor vásárolni megyünk.

Nejlon zacskók helyett:

A textilzsákok mindig ott lehetnek a táskánkban, hogy amikor szükség van rájuk a piacon vagy a közértben csak előkapjuk és pakolhatunk bele. Nagyon sokféle létezik, amelyekkel kiválthatjuk a zöldségekhez és gyümölcsökhöz robotmozdulattal letéphető nejlon zacskókat és amelyeket aztán a mosógépben simán kimoshatunk. Nekünk a pékáruk számára is van egy kisebb meg egy nagyobb zsák, amelyek nagyjából két éve vannak folyamatos használatban. Nagyon jó belegondolni, hogy mennyi nejlon zacskóra mondtunk nemet ennyi idő alatt…

Fotó: pexels.com

Mosogatószivacs helyett:

A szerintem a világ egyik legzseniálisabb találmánya a komposztálható kefe, amely ugyanolyan hatékony a mosogatóban, mint műanyag társai. Ami viszont igazán különlegessé teszi, hogy cserélhető a feje így, ha elhasználódott csak kicseréljük és akár a komposztba is dobhatjuk. Ez is egy olyan hosszú életű darabja lehet megújított háztartásunknak, amely nem csak nagyon jól használható és környezetbarát, de természetes megjelenésének köszönhetően remekül is mutat.

Kapszulák helyett:

Nem azt mondom, hogy most mindenki dobja ki a kapszulás kávéfőzőjét, de amikor kávéfőzőt vásárolunk, érdemes odafigyelni erre a szempontra. Annak ellenére, hogy sok kávékapszula ma már komposztálható vagy újrahasznosítható, az újrahasznosításhoz rengeteg energia és pénz kell, ami  – valljuk be – nem igazán környezetbarát. Ezért egy darálós kávégép vagy a jó öreg kotyogós kávéfőző sokkal jobb megoldás lehet.

Vattakorong helyett:

A kis helyes vattakorongok előállításához elképesztő mennyiségű vízre van szükség és használatukkal rengeteg szemetet termelünk. Egészen hajmeresztő belegondolni, hogy csak Európában mennyi vattakorongot gyártanak és abból egy nap alatt mennyi szemét keletkezik. Ezért cseréltük le mosható arctörlő korongokra, amelyek tökéletesen tisztítanak és tökéletesen tisztíthatók. Ja, és a kreatív magyar gyártóknak köszönhetően hihetetlenül édes mintákkal kaphatók, nekünk például háromféle nyuszis korongunk van, amelyeket nem csak én, hanem iskolás lányaim is használnak.

Tusfürdő helyett:

Ha áttérünk a szappan használatára, azzal nem csak a bolygónak teszünk jót, hanem bőrünknek is, ráadásul sokkal tovább tartanak, mint a műanyag tubusban kapható mindenféle szintetikus anyaggal dúsított tusfürdők. Fantasztikus minőségű magyar szappanokat lehet kapni olyan gyártóktól, akiknél elsődleges szempont az egészség. Mi fokozatosan tértünk át a használatukra, néha belefutottunk kevésbé jó termékekbe is, de miután megtaláltuk a kedvenceinket, már néhány éve egyáltalán nem vásárolunk tusfürdőt.

Fotó: pexels.com

Műanyag fogkefe helyett:

A fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa fogkeféknek (nem a bambusznak, amelyet Kínában gyártanak és a szállítás miatt igen nagy környezeti terhelést jelent) számtalan környezetbarát tulajdonsága van. Ilyen például, hogy nem kell a kommunális hulladékgyűjtőben végezze, mert komposztálható, illetve akár hónapokon keresztül is használhatjuk egy alapos ecetes fertőtlenítés során.

Arcradír és golyós dezodor:

A magam részéről úgy vagyok vele, hogy mivel tényleg követhetetlenül sok szemét keletkezik a fürdőszobában, azokat a termékeket, amelyeket nem nehéz lecserélni műanyagról bármilyen környezetkímélő megoldásra, kicserélem. Amióta néhány éve elkezdtem foglalkozni a témával, fokozatosan előnyben részesítem azokat a kozmetikumokat, amelyeket üveg tégelyben vagy papírcsomagolásban lehet kapni. Így már megtaláltam a számomra legideálisabbakat, amelyeket mind magyar gyártóktól származnak, mert szerintem ez is fontos, és valóban nagyon jó termékek vannak a piacon. A műanyag tubusos arcradír helyett több magyar gyártónak is van üvegtégelyes arcradírja és golyós dezodor helyett nagyon sok kizárólag természetes összetevőkből készült golyós dezodor kapható, amelyeknek nem csak csomagolása környezetbarát, de mentes minden káros és vegyi anyagtól.

Fotó: pexels.com

Cellux helyett:

A papírból készült ragasztószalagokra nem túl nehéz átállni, ha valaki leszámolna a hagyományos cellux ragasztókkal. Amellett, hogy természetesen simán kidobható a szelektívbe, szerintem sokkal esztétikusabbak és tényleg nagyon erősek. Ami még nagyon menő, hogy ezekre akár írhatunk is.

Melyik az az eszköz vagy termék, amelyre a legkönnyebben váltani tudnál?

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el ezt is:

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!