spot_imgspot_img
spot_img

Filmek, amiktől vissza akarsz ülni az iskolapadba – vagy örülsz, hogy már nem kell!

-

Article Top Ad (AdSense)

Segítünk mentálisan is ráhangolódni a szeptemberi iskolakezdésre! Mivel az oktatás minden formája és szereplője kedvelt témája a filmeknek és sorozatoknak, összegyűjtöttünk néhányat a kedvenceink iskolás mozijaink közül.

Filmek a katedra felől

Veszélyes kölykök (1995)

A kilencvenes évek egyik ikonikus filmjének sikeréhez Michelle Pfeiffer alakítása mellett Coolio főcímdala is hozzájárult. A problémás, főleg kisebbségi diákokból álló osztályt rásózzák egy gyanútlan tanárnőre (Michelle Pfeiffer). Hamar kiderül, hogy nem az egyetemen, hanem a tengerészgyalogságnál eltöltött évek lesznek hasznosak a számára, hogy sikerüljön rávenni a gyerekeket a tanulásra és arra, hogy megváltozzon a magukról és a jövőjükről alkotott képük. A filmből paródia is született John Lovitz főszereplésével Osztály, vigyázz! címmel. A főcímdalból pedig „Weird” Al Yankovic készített paródiaverziót.

Az igaz történetből forgatott sztori karakterei egy kissé egysíkúak és a téma ma már a „fehér megmentő”-toposz miatt kissé veszített a rózsaszínű csillogásából, de pontos látleletet ad a kilencvenes évek Amerikájának problémáiról. A jelenlegi amerikai politikai helyzetben, a Black Lives Matter mozgalom idején különösen érdekes újranézni a 25 évvel ezelőtti sztereotípiákat és megvizsgálni mennyit változtak, már ha egyáltalán…

A film nem egyedi a maga műfajában, a Danny Devito főszereplésével készült Reneszánsz ember szinte tükörképe az alaphelyzetnek. A főszereplő reklámszakember a katonasághoz érkezik tanítani a börtön helyett a sereget választó újoncokat.

Hasonló a helyzet az Apácashow 2.-ben is, ahol Deloris Van Cartier az apácarendhez tartozó iskolába tér vissza fekete-fehér inkognitójában, énektanárként, hogy gatyába rázza a szegény és veszélyes környéken élő gyerekeket és reményt adjon nekik a zenével és egy iskolai kórussal.

Holt költők társasága (1989)

Ikonikus tanárfigurák tekintetében a Robin Williams alakította irodalom tanár előkelő helyet foglal el a filmtörténetben.

A fiúiskola szigorú szabályait felforgató, különc tanerő azzal lóg ki leginkább, hogy nem a tananyag ledarálása a célja, hanem megváltoztatni a diákjai gondolkodásmódját, világlátását. Az iskolapadokban pedig olyan színészek bújnak meg, mint Ethan Hawk vagy a Doktor House-ból ismerős Robert Sean Leonard.

A Kapitány! Kapitányom! – a filmtörténelem egyik legismertebb idézete, amely Robin Williams 2014-es tragikusan korai halála új jelentésrétegekkel telítődött.

 

Mona Lisa mosolya (2003)

A kiegyenlített nemi erőviszonyok jegyében álljon itt egy leányiskola és lázadó tanárnője is. A Mona Lisa mosolya sokkal kisebb hullámokat vetett a popkultúrában, de érdemes elidőzni nála – különösen annak a vitának a fényében, amely az utóbbi években zajlik a nők szerepéről és feladatairól. A film ugyanis épp ezt a témát boncolgatja – 1953-ban egy előkelő leányiskolában (6 évvel Robin Williams fent említett filmes tevékenykedése előtt). A szereposztás hasonlóan impozáns, mint férfi párjáé: Julia Roberts felügyelete alatt többek közt Kirsten Dunst, Julia Stiles, Ginnifer Goodwin vagy Maggie Gyllenhaal tanulnak.

A független, egyedülálló tanárnőnek szembesülnie kell azzal, hogy a lányok taníttatása korántsem jelenti azt, hogy a tudásukat később használhatják, illetve karrierre válthatják.

Sokan pusztán elütik az időt, amíg férjhez mennek, a tananyagból pedig a kellemes társalgások alapanyaga válik a férj munkavacsoráin.

A diáklányok különböző karakterei szemléletesen bemutatják a különféle lehetőségeket és életutakat és nem hallgatják el azt sem, hogy akad, aki szabad választásából szeretne inkább családot, mint karriert.

Taare Zameen par (2007)

A bollywoodi mozi egyik legnagyobb sztárja, Aamir Khan nemcsak a tanár karaktert játssza, hanem rendezőként is jegyzi ezt a hihetetlenül szerethető filmet. A nyolcéves Ishaannak látszólag minden átlagos feladat gondot okoz. Képtelen bármire odafigyelni, elábrándozik, elkésik, az őrületbe kergeti a tanárait és a kétségbeesésbe édesanyját. Amikor már annak a gyanúja is felmerül, hogy a kisfiú mentális képességeivel lehet gond, új rajztanár érkezik az iskolába, a Khan alakította Ram, aki saját tüneteit fedezi fel a gyereken és rájön, hogy diszlexiás. A diagnózis ismeretében már megvan a módszer, amellyel Ishaan is be tud illeszkedni az iskolába.

A film kedvesen és szerethetően, a kisfiú saját világán keresztül mutatja be, hogy milyen az élet a diszlexiával. A képzeletében furcsa lények mozognak és a hétköznapi dolgok is csodálatosan érdekesek lehetnek. A film fontos mérföldkő volt, hogy megismertessék az emberekkel ezt a tanulási nehézséget és bemutassák, hogy kezelhető a helyzet. Aamir Khan gyakran áll társadalmi problémák, ügyek mellé sztárstátuszát ezek szolgálatába állítva.

A fenti esetekben közös, hogy a pedagógusok valamilyen művészettel kapcsolatos tantárggyal nyitják fel a gyerekek szemét a világ sokszínűségére és a lehetőségeikre, legyen az irodalom, művészettörténet vagy éneklés.

A diákság visszavág

A járvány kapcsán mindenki amiatt aggódik, hogy a gyerekeknek nem lesz lehetőségük szociális életet élni, de hogy tulajdonképpen mennyire jó maguknak az érintetteknek, arról megoszlanak a vélemények.

Bajos csajok (2004)

Különösen az amerikai vígjátékok mutatják be a diákság hierarchiáját és az iskolai élet árnyoldalait.

Ezek közül az egyik klasszikus a Bajos csajok, amiben nemcsak az egyik tanárt alakítja Tina Fey, hanem a forgatókönyvet is ő írta. Az akkor még szinte ismeretlen Rachel McAdams (egyik szárnysegédje pedig a Mamma Miával! befutott Amanda Seyfried) gonoszkodik az akkor még nem celebként, hanem színészként számon tartott Lindsay Lohannal. Utóbbi Afrikából frissen visszaérkezve próbál meg beilleszkedni egy átlagos gimnáziumban és navigálni a klikkek között. Ez végül olyan jól sikerül, hogy ő maga válik a legmenőbb csajjá, kérdés, hogy ez mennyiben változtatja meg a személyiségét.

 

10 dolog, amit utálok benned (1999)

Ki hinné, hogy Shakespeare-hez és Jane Austenhez is remekül illenek az amerikai középiskolák?

Pedig előbbire a Spinédzserek a példa, utóbbira pedig ez a film. A bárd A makrancos hölgy című darabja adja az alapot ehhez a modern gimis románchoz. A Julia Stiles alakította Kat húga csak akkor randizhat, ha a testvére is talál magának partnert. Erre megoldásként a húg kegyeire pályázó srácok felbérlik Patrickot (Heath Ledger), aki némileg túl is teljesíti a feladatot (lásd az alábbi videót!) A film vicces látlelet a kilencvenes évek végéről, bónuszként a tizenéves Joseph Gordon-Levitt-tel.

 

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Míg az előző filmek nagy közösségi élményekről meséltek, ez egy egészen pindurka társaságról, három főről mesél. Főhősünk, a 17 éves Greg számára azonban már ez is tömeg.

Egyetlen célja, hogy túlélje a középiskolát mégpedig úgy, hogy semmibe nem folyik bele.

Nincs barátja, senkivel nincs különösebben jóban vagy rosszban. Általában „kollégának” titulált haverjával, Earllel lóg. Vele néz filmeket, és készít belőlük béna címmel paródiákat.

A módszer, hogy a saját életének is csak nézője, remekül működik, amíg túlbuzgó anyukája rá nem uszítja egyik osztálytársára, Rachelre, akinél akkor diagnosztizáltak leukémiát. Ő eleinte gyanakodva fogadja a fiút, de lassan kialakul kettőjük közt egyfajta egyensúly.

Rögtön a cím leveszi a néző válláról azt a terhet, hogy végig kelljen izgulnia a 105 perces játékidőt: a lány a film végén meg fog halni. Igaz, a főhős, Greg, aki egyúttal a narrátor is, az elején megígéri, hogy mégse. Már ebből is kiderül, hogy ezt a filmet nem amiatt kell megnézni, amit mesél, hanem ahogy meséli a túlképzett és megcsömörlött moziközönségnek.

Alfonso Gomez-Rejon rendező játékba hozza a képi világot, és ötletes gegek egész sorával emlékeztet arra, hogy a moziélményt nem csupán a Mission impossible 5.-szerű látvány jelenti.

Könnyű nőcske (2010)

Olive egy ártalmatlan hazugsággal kimenti magát egy hétvégi programról, amiből azonban pletyka lavina indul és maga alá temeti a lány teljes ismeretlenségét.

Az erkölcstelennek bélyegzett lány úgy dönt, beleáll a helyzetbe, sőt, rájön, hogyan lehet tőkét kovácsolni abból, hogy bekamuzott szexuális kalandokat folytat

ezzel növelve meg bizonyos fiúk népszerűségét. A film olyan, mint főhőse, az ekkor még kevéssé ismert Emma Stone: okos, vicces, vagány és mélyebb, mint elsőre tűnik.

Tökéletes hang (2012)

Egy pillanatra térjünk ki az egyetemistákra is. Becca (Anna Kendrick) Greghez hasonlóan nem akar haverkodni az egyetemen, csak az apja kényszeríti, hogy beiratkozzon és részt vegyen valamilyen klubban. A Bardeni Bellákat nem is annyira Becca választja, mint fordítva. Az acapella csapat finoman szólva is vegyes társaság, ez az alapfelállás pedig a humor mellett rengeteg jó kis dalfeldolgozással is megajándékozza a nézőket. (Ha bejön a film, még két folytatásban hallgathatod a csajok dalait!) Emellett sikerült tökéletesen megragadni az elsős egyetemisták kezdeti botladozásait, hogy milyen érzés ismerkedni a sulival, a többiekkel és a szabadsággal.

+

Harry Potter-filmek

Ezt a könyv- és filmsorozatot nem lehet kihagyni egy sulikezdő válogatásból, hiszen semminek nincs olyan tökéletes iskolakezdő-hangulata, mint a Roxfort Expressznek. A sorozatot több kritika is érte, hogy romantizálja a bentlakásos iskolák világát, többek közt Tilda Swinton színésznő emelte fel a szavát az ügyben.

A történetfolyam azonban kevésbé az oktatás vetületeiről, mint inkább arról mond el valami fontosat, hogy milyen érzés, amikor az ember végre talál egy olyan közeget, ahova illik.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!