10 izgalmas tény az ékszerekről, amit nem tudtál

-

A drágakövek, az arany és a gyémánt hosszú évszázadok óta létfontosságú szerepet játszottak az emberiség történetében.

Az ékszer egy univerzális díszítési forma. A történelem előtti időkben, jóval azelőtt, hogy az emberek fémekkel dolgoztak volna, az ékszereket még nem értékes anyagokból készítették. Akkoriban az emberek a rendelkezésükre álló anyagokat, például kagylókat és kavicsokat, állatfogakat és karmokat használtak. Valószínű, hogy korai időkben az élet veszélyei elleni védelemként, a státusz vagy rang jeleként viselték, és csak az emberi fejlődés későbbi szakaszában választottak értékes és valószínűleg távolabbi helyekről származó anyagokat ékszerként.

A legrégebbi ékszer

Nagyjából 100 000 évvel ezelőtt a Marokkóban dolgozó régészek 33 kagylógyöngyöt fedeztek fel. Ezeket nyugati marokkói sivatag Bizmoune-barlangjaiban talált Nassarius-kagylóként is ismert darabokat tartják az emberiség által ismert legrégebbi ékszereknek találták meg.

Az arany meteoritokból származik

Bármilyen furcsán is hangzik, az arany földönkívüli. A Földön bányászott összes arany eredetileg meteoriton keresztül érkezett. Úgy tartják, hogy az arany egy hatalmas meteorraj révén érkezett a Földre, amely több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtt, a földkéreg kialakulása után történt.

Az első gyémánt

Az első gyémántot Indiában fedezték fel a 4. században. Egészen a 18. századig az emberek azt hitték, hogy India az egyetlen gyémántforrás, és ez egészen addig tartott, amíg egy 21 karátos gyémántot nem fedeztek fel Dél-Afrikában. Napjainkban öt kontinens hét országa uralja a világ gyémántiparát. A gyémántok a szivárvány minden színében megtalálhatóak Míg a fehér vagy tiszta gyémántok a legnépszerűbbek, valójában számos különböző és gyönyörű színben kaphatók. A gyémánt színe kialakulásakor a kémiai összetétele miatt megváltozik. A színes gyémántok egyediek, és saját skálájuk alapján ítélik meg őket, a halványtól a díszestől a gyönyörűen mélyig. A színek keveréke a gyémántban a kombinációtól függően növelheti vagy csökkentheti annak értékét, és minél élénkebb a szín, annál ritkább és értékesebb.

Az első gyémánt jegygyűrű

Maximilian, Ausztria főhercege indította el a gyémánt eljegyzési gyűrű koncepcióját. Még 1477-ben adott gyémánt eljegyzési gyűrűt Mária, Burgundia hercegnőjének esküvőjükre. Így kezdődött a trend, és úgy gondolják, hogy a korszak sok más arisztokratája követte példáját.

A valaha talált legnagyobb gyémánt

Eddig a valaha talált legnagyobb gyémántot Dél-Afrikában lelték meg 1905-ben. A híres Cullinan gyémánt 3106 karátos volt, és 1,3 fontot nyomott! A gyémántot kisebb részekre vágták, és a brit királyi család koronaékszereinek részét képezi.

Gyöngyök titka

Meglepő, de a gyöngy az egyetlen drágakő, amely élő állattól származik Ezért a gyöngyöket „organikus” drágaköveknek is nevezik. Manapság szinte minden gyöngyöt tenyésztenek, így könnyen hozzáférhetőek kereskedelmi használatra.

ékszerek-gyöngy-gyémánt
Fotó: envato.elements.com

A világ legdrágább eljegyzési gyűrűje

A megtisztelő cím a híres énekensőt, Mariah Carey gyűrűjét illeti meg, amellyel vőlegénye James Parker ajándékozta meg. A 35 karátos gyémántgyűrű nem kevesebb, mint 10 millió dollárba került!

A 24 karátos arany könnyen hajlítható

A 24 karátos arany olyan puha, hogy kézzel is hajlítható, ezért nem jellemző, hogy ékszerekben használnák. Ehelyett más fémekkel ötvözik, hogy strapabíróbb legyen.

A legismertebb ékszer

Diana hercegnő lenyűgöző Halo eljegyzési gyűrűjét gyakran a 20. század legismertebb ékszerének tartják. A történelem egyik leghíresebb gyűrűje egy 12 karátos, ovális ceyloni kék zafír, 14 gyémántból álló glóriával keretezve, amely 18 karátos fehéraranyból készült. Becslések szerint megvásárláskor 600 000 dollárt ért. Napjainkban Cambridge hercegnője, Kate Middleton viseli.

hola eljegyzési ékszerek
Fotó: wikimedia. commons

A világ legdrágább ékköve

A világ legdrágább ékszere egy 45,52 karátos kék kő, amelyet Hope Diamond néven ismernek. Ez a gyémánt ihlette a kasszasiker kedvencében, a Titanicban szereplő „The Heart of the Ocean” nyakláncot is.

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!