spot_imgspot_img
spot_img

Soma, a beszélő kutya

-

Article Top Ad (AdSense)

Soma, a fiatal ír terrier tele van huncutsággal, életigenléssel és sok filozófiai gondolattal. Az emberekről, a kapcsolatokról, az élet nagy kérdéseiről megannyi érdekes felvetése és tapasztalata van. Ezeket el is „mondja”. Az egyik hűséges embere, Majtényi László pedig papírra veti őket. 

 

Kiválasztotta az embereit

Soma Majtényi László kutyája. A roppant kifinomult megfigyelőképességgel rendelkező terrier születése után nem sokkal, nyolc hetes kora után került a családba. (Legalábbis a kutya ezt meséli a könyvében.) Előtte 17 évig a család szeretett tagja volt a dédnagynénje, Luca. Soma hamar előrukkolt saját gondolataival. Posztjait több ezren követik, osztják és lájkolják a közösségi médiában. Szeretet veszi körül. Most pedig a nagy érdeklődés miatt könyve is megjelent, amit a Corvina Kiadó adott ki. A könyvbemutatón Majtényi László nem esett ki a „szerepéből”, végig a kutyája tolmácsaként mesélt a kötet sztorijairól és magáról az írás folyamatáról is. 

Ha van kutyád, vagy szereted az ebeket, akkor biztosan mosolyogva olvasod végig ezt a bájos, rajzokkal is színesített kötetet. Soma játékra hív: az ő perspektívájából láthatjuk az emberek szokásait, a négylábú és kétlábú lényeket, az élet örömforrásait és a konfliktushelyzeteket. Bár mondjuk Soma nem érzi meg mindig, hogy mit illik és mit nem, minek mi a következménye, és hogy egyáltalán mi is az a konfliktus.

 

Soma, a beszélő kutya
Kép a könyvbemutatóról. A fotós: Székelyhidi Zsolt

Soma szerint a világ 

A mindig akcióra kész Soma szerint az ember alapvetően értelmes, tanítható és meghálálja, ha foglalkoznak vele. Nem, nem ironizál, komolyan így gondolja. Ahogyan az alábbiakat is teljesen őszintén így gondolja:

„…a kutyák kétségkívül fontos árnyalatokat képviselnek az élővilág ezerszínű palettáján. Nézetem szerint az emberiség számára a kutyák nélküli világ üres hely lenne, katasztrófa. Noha élnek (rendszerint boldogtalan) emberek kutyák nélkül, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy a kutyában az ember azt találja meg, amiben a legnagyobb hiányt szenved, és amit csak a kutya (ritkábban a másik ember, esetleg részben a törpemalac, -nyúl és a cica) nyújthat számára. A szeretet erős kötelékére gondolok.

Rosszalkodásairól pedig ilyesféleképpen számol be:

„Nem tudom, mit vannak most úgy oda! Jó, hát megettem a saját oltási könyvemet. Luca dédnagynéném Dosztojevszkijt és a Sorstalanság első kiadását is megette.”

Soma, a beszélő kutya
kép: Bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

A nagy mozgásigényű, repkedő, szaladgáló lényekre mindig fogékony ír terriernek van véleménye néhány társadalmi jelenségről is, és irodalmi műveltsége is elvitathatatlan. Majtényi László a könyvben valóban olyan írásokat gyűjtött össze, amelyek felvidítanak, megnevettetnek, és rávilágítanak arra, hogy kutyával tényleg nagyon mókás az élet.

Egy kis képes kedvcsináló a könyvhöz:

Ezeket is nézd meg:

Romok közé rekedt cicát mentett meg a tűzoltó

Kicsi robot, ami érzelmeket is felismer

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!