spot_imgspot_img
spot_img

Veszélyes TikTok kihívások, amelyek gyerekek életébe kerültek

-

Article Top Ad (AdSense)

Gyerekek, tinédzserek készítenek videót arról, hogy fojtogatják vagy éppen begyógyszerezik magukat. Sajnos sokuk nem éli meg azt, hogy a szüleik alaposan letolhassák őket, mert egy-egy TikTok kihívás végzetesnek bizonyul.

Ugyan, melyik gyerek ne szeretne népszerű lenni a suliban? Ki ne vágyna barátokra? Egy biztonságos, szeretetteljes közösségre? Én is voltam gyerek. Csináltam is pár hülyeséget a hecc kedvéért, hogy lássák, a banda erős, értékes tagja vagyok. Mert ez mindig is így ment. A gyerekek világa elég kegyetlen tud lenni – főleg tinikorban -, mivel szekálják, csúfolják egymást, és igen, kihívások elé állítja a keménymag a többit, aki csatlakozni kíván hozzájuk. De mindig tudtam nemet mondani olyan dolgokra, amelynek az egészségem látja kárát vagy bajba kevert volna. Ezért néha csakugyan a kirekesztettség volt a „jutalmam”, de vigasztalt a tudat: ott van velem a többi kiközösített. Azokból sajnos mindig van, de ha ez az ára annak, hogy ne essék bajuk, akkor talán jobb is. Ellenben sajnos sokan mindent megtesznek a népszerűségért, a bandatagságért, és fel sem mérik: akár az életükbe is kerülhet.

Egyre több gyerek veszíti életét a veszélyes TikTok kihívások miatt

154 ország, több mint egymilliárd felhasználó. Ez a TikTok. Jelenleg az egyik legnépszerűbb videós megosztó platform. Mint ahogy minden ilyen közösségi oldalnak, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Az utóbbi években egyre több veszélyes kihívás jelent meg a közösségi médiában, és ebben kezd nagyon az élre törni a TikTok. A média hemzseg azoktól a cikkektől, amelyek a videomegosztó oldal halálos áldozatait sorakoztatja fel, és egyre több közöttük a gyerek, a tinédzser.

Lalani Erika Renee Walton. A nyolcéves kislány 2021 áprilisban kapott egy telefont születésnapjára. Előszeretettel lógott a TikTokon. A szülei holtan találtak rá július 15-én a hotel szobában, a családi kirándulás közben. Halálát a blackout challenge okozta, vagyis: önmagát kellett az ájulásig fojtogatnia (vagy vissza kell tartania a levegőt), és utána megosztania a teljesített kihívásról a videót.

Arriani Jaileen Arroyo. 7 évesen kapott egy telefont, és ugyancsak hamar rászokott a 9 éves lány a TikTokra. 2021 február 26-án az öccse találta meg a holttestét a fürdőszobában. A blackout challenge közben vesztette életét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Good Morning America (@goodmorningamerica) által megosztott bejegyzés

Antonello Secomero. 10 éves lány 2021. január 21-én halt meg. A fürdőszobában akarta teljesíteni a kihívást, és egy övvel felakasztotta magát.

Archie Battersbe. 12 éves fiú még 2022 áprilisban próbálta teljesíteni a kihívást. Kórházba került, ahol megállapították: az oxigénhiány okozta károsodás miatt pedig elhalt az agytörzse. Miután semmi esély nem volt a felgyógyulására, lekapcsolták a lélegeztetőgépről.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Clacton Pier (@clactonpier) által megosztott bejegyzés

Sajnos lehetne még folytatni a listát. A kérdés az: meddig? Minek kell még történnie, hogy biztonságosabbá tegyék a TikTokot, hogy valaki vállalja a felelősséget a történtekért? Gyerekek haltak meg, és valószínűleg sok millió más fiatal, most is, ezekben a percekben is a TikTokon lóg. És nem a blackout challenge az egyetlen veszélyes kihívás, ami az oldalon terjed.

A Sportskeeda megemlíti a benadryl challenge-t is, aminek a lényege: a vény nélkül kapható allergiagyógyszerből kell minél többet egyszerre bevenni, és egy videóban beszámolni a hatásairól. Egy 15 éves oklahomai lány 2020-ban meghalt, miután túladagolta a benadryl-tablettákat azért, hogy hallucinációi legyenek, egyúttal teljesítse a kihívást.

Aztán ott van a fire challenge is, amelynek lényege: vond be a testedet egy gyúlékony anyaggal, majd gyújtsd fel magad. A nyilvánvaló veszélyei ellenére ez a kihívás tarolt a 12 és 13 éves korosztály között talált választ. Ennek eredményeként számos gyermek került kórházba első és másodfokú égési sérülések miatt.

Az elvetemült TikTok kihívásokat is lehetne még sorolni, hiszen tele van velük a platform. Valahol ijesztő, mennyire vevők erre az emberek, akik képesek szándékosan hülyét csinálni magukból vagy kárt okozni maguknak a népszerűségért, vagy elmondhassák magukról, mennyire menőarcok. De ők tudatában vannak a potenciális veszélyeknek, és ennek ellenére is vállalják. Ám a gyerkőcök sok esetben nincsenek tisztában azzal, milyen veszély leselkedik rájuk egy-egy kihívás során. Az egészet játéknak fogják fel, bele sem gondolnak abba: rámehet az életük. Mostanra már biztos benned is ott motoszkál a kérdés: miért? Miért csinálja ezt egy gyerek? Mi veheti rá arra, hogy fojtogassa vagy felgyújtsa magát?

Itt a válasz arra, miért népszerűek a gyerekek körében a TikTok kihívások

A Psychology Today oldalán Pamela B. Rutledge a Média Pszichológia Kutató Központ igazgatója szerint a csemeték így szeretnének a figyelem központjába kerülni. Egy-egy kihívás teljesítése jelentheti számukra a plusz lájkokat, a baráti kapcsolatokat, hogy az iskolában népszerűnek tartsák és befogadja a közösség, máskülönben kiközösítik, kigúnyolják őket, és magukra maradnak. A hovatartozás érzése erőteljes motiváló ok, és a társak elfogadása iránti vágy felerősítheti a késztetést a kihívások teljesítésére.

Ám a serdülők agya igencsak sebezhető a társadalmi befolyással szemben, mivel nincs meg a kognitív érettségük ahhoz, hogy megkérdőjelezzék a kihívást vagy mérlegeljék a következményeket. A prefrontális kéreg az agy azon része, amely a racionális gondolkodást, a hosszú távú tervezési és kockázatértékelési képességet kezeli, és általában a 20-as éveink közepéig fejlődik ki teljesen. Ez az oka annak, hogy a tinédzserek általában reaktívabbak, impulzívabbak, és gondolkodás előtt cselekszenek, különösen, ha társadalmi befolyásról van szó.

Ezen túlmenően, mivel a TikTok rendkívül népszerű, a tizenévesek kirekesztettnek érezhetik magukat, ha nem használják. A kihagyástól való félelem (FOMO – fear of missing out) valós lehet számukra. A Psych2Go rámutat arra, hogy tanulmányok is kimutatták, ez a félelem különösen erősödik a mai társadalomban. Úgy tűnik, a tinédzserek számára nagy aggodalomra ad okot, ha telefon nélkül maradnak, és távol vannak a közösségi médiától. Amikor felkapott kihívásokat látnak, úgy érezhetik, kimaradnak a szórakozásból, a barátaik sokkal menőbbek, szorosabb kapcsolatuk van egymással, mert összehozza őket a kihívás, és ezért is dönthetnek úgy: csatlakozni akarnak.

fotó: flickr

Mi erről a TikTok álláspontja?

Miután 2022. augusztus 25-én a 14 éves Leon Brown is belehalt a fojtogatós kihívásba a TikTok szóvivője a következőket mondta: „Legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki Leon Brown családjának ebben a hihetetlenül nehéz időszakban. Közösségünk biztonsága a prioritásunk, és nagyon komolyan veszünk minden, veszélyes kihívással kapcsolatos állítást. Az ilyen jellegű tartalom tilos a platformunkon, és ha megtaláljuk, eltávolítjuk.”

„Nem engedélyezünk olyan tartalmakat, amelyek bátorítanak, népszerűsítenek vagy dicsőítenek olyan veszélyes viselkedést, amely sérülésekhez vezethet, és csapataink szorgalmasan dolgoznak azon, hogy azonosítsák és eltávolítsák az irányelveinket sértő tartalmat.”

„Bár jelenleg nem találtunk bizonyítékot olyan tartalomra a platformunkon, amely ösztönözhetett volna egy ilyen incidenst a platformon kívül, továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük a közösségünk megtartása iránti elkötelezettségünk részeként a biztonságot” – olvasható a National World oldalán

A fojtogatós kihívás miatt több család is beperelte a TikTokot, mert a veszélyes kihívások miatt elvesztették a gyerekeiket, de az igazság az, már korábban is beperelték a közösségi platformot, ugyanis a szülők engedélye nélkül regisztrálhattak a kicsik.

fotó: flickr

A CBS News egyik cikkéből kiderül: az év elején a Wall Street Journal több tucat, 13-15 évesként regisztrált botot programozott be, hogy megnézze, milyen videókat mutat meg nekik az alkalmazás algoritmusa. Az eredmény – több száz videó a kábítószer-használatról, étkezési zavarokról és pornóoldalak ajánlásairól. Két család elmondása szerint – akik a fojtogatós kihívás miatt indítottak pert -, a TikTok algoritmusa ajánlotta fel a gyerekeknek a veszélyes kihívás megtekintését. A Verge szerint az emberek a TikTokon kívüli forrásokból is értesülhetnek a kihívásokról, de persze azóta a vállalat változtatott a működési irányelvein, szigorúbbá tette, és dolgoznak azon, hogy kiszűrjék a veszélyes kihívásokat és más káros tartalmakat.

De amíg a TikTok tökélyre fejleszti a biztonságot, fontos, hogy a szülők ne zárkózzanak el a platformtól, hanem ismerjék meg, legyenek képben a kihívásoknak. Legyenek tudatában annak, milyen tartalmakat néz a gyerek. Hiszen elsősorban a szülők feladata segíteni az utódokat a helyes döntések meghozatalában azáltal, hogy fejlesztik a kritikus gondolkodásukat, amely szükséges a különbségtételhez. A szakértő azt is javasolja, magyarázza el a szülő egy-egy kihívás vagy videó kockázatát, nyugodtan mesélhet példádat is, mikor ezek balul sültek el. Továbbá érdemes figyelni a beállításokra, és használni a Family Pairing módot, amely lehetőséget ad a szülőknek összekapcsolni a fiókjukat a gyermekével, és szabályozhatják a látott tartalmak mennyiségét, és azt, mennyi időt tölthetnek az oldalon.

Sajnálatos módon az ajtó tárva-nyitva áll a TikTokhoz. Szinte bárki tud regisztrálni, hiába mondják, hogy 13 éven aluliaknak nem lehet. Ez azért elég könnyen kijátszható és a gyerekek meg is teszik. De az is igaz, a szülő sem lehet ott mindenütt, a fiatalok meg elég leleményesek. Ha akarják, megoldják, hogy szörfözhessenek az oldalon. Mindig van egy engedékenyebb szülő a barátok körében, egy testvér vagy idősebb iskolatárs, aki lehetőséget biztosít rá.

Senki se mondja, hogy a TikTok az ördögtől való. Mikor 2016-ban berobbant, az volt a célja, hogy az emberek megosszák egymással táncos, vicces videóikat. A TikTok munkatársa, Michael Beckerman szerint az alkalmazás a szórakoztatásról és az örömszerzésről szól. Kétségkívül itt is lehet közösséget építeni, barátokat szerezni, új dolgokat megismerni, és ezáltal kipróbálni. De nagyon résen kell lenni!

Tegyünk közösen a gyerekbántalmazás ellen

Túlhajtott gyerekek és a kiégés

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!