spot_imgspot_img
spot_img

Trianon és borkóstolás: Ungváry Krisztián előadássorozata

-

Article Top Ad (AdSense)

„Hát akkor itt fogunk élni” – Történelem és bor Ungváry Krisztiánnal című, borkóstolóval egybekötött előadássorozat harmadik alkalmára június 2-án kerül sor az Átriumban.

Ungváry Krisztián nemcsak történész, hanem bortermelő is, a Vay borászat vezetője. Történészként több mint tíz kötet és kétszáz tudományos publikáció kötődik a nevéhez. Egy időben borszakíróként is tevékenykedett, első területét 1996-ban vásárolta meg. Borait az olaszliszkai Vayi dűlő terméséből maga készíti. Mára mind a tudományos élet, mind pedig a hazai borászvilág egyik elismert alakja.

A Vayi Borászat évek óta tart rendhagyó, előadással kísért kóstolókat, melyek alkalmat kínálnak arra is, hogy a közélet fontosabb eseményeiről is lehessen beszélni és beszélgetni.

Az egyik legnépszerűbb, „Hát akkor itt fogunk élni” című eseménysorozat harmadik estjére az Átrium és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház közös A trianoni csata előadása kapcsán június 2-án este fél 8-kor kerül sor az Átriumban. Címe: Megszabadulni Trianontól – Magyar politikai gondolkodás birodalom és kisállamiság között.

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés ma is mindennapi témája a közbeszédnek. Nem véletlenül készült el A trianoni csata című előadás, amelynek próbái során egy alkalommal Ungváry Krisztián is segítette az alkotókat Trianon történelmi körülményeinek megismertetésével. A közönség ezen az estén bepillantást nyerhet abba, miről beszélt a színészeknek, az alkotóknak a történész a próba folyamán.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

„Előadásom azt az utat kívánja bemutatni, amely az első világháború előtti birodalmi gondolattól a mai Trianon-kultuszig vezet. A tények ismertetésén túl a kérdés lehetséges megoldási módozatairól is szó esik majd. Eleve elrendeltetett, hogy a magyar közbeszéd 102 év után is a trianoni sérelmek foglya? Békeszerződés volt Trianonban vagy békediktátum? Kik, hogyan és miért érdekeltek Trianon feszültségeinek fenntartásában és ez hogyan illeszkedik a világ más emlékezetpolitikai diskurzusaihoz?” (Ungváry Krisztián)

A komor téma lazításának érdekében a programot a Vayi borászat 2021-es évjáratú borainak kóstolása keretezi.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!