spot_imgspot_img
spot_img

Extra torták a világban

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha tortáról van szó, egyértelmű, hogy mindenki egyedi megoldásokra törekszik. Vannak a sima megszokott stílusok, a különlegesek, a személyre szabottak, és vannak a teljesen elvont alkotások. Az biztos, hogy egy furcsa torta mindenki emlékezetében megmarad, nem beszélve a róla készült képekről, amik bejárhatják az internetet. Ha valakit meg akarunk lepni, a torta tökéletes megoldás lehet, főleg ha egyedi megoldásokkal rukkolunk elő.

Fotó: Facebook

Tisztázzuk mi is az a torta

A torta egy kulináris szakkifejezés, amely nemzettől, világrésztől és az adott gasztronómiai alapoktól függően süteményekre, lepényekre, lapos kenyerekre, szendvicsekre vagy omlettekre utalhat. A torta – ha általánosan nézzük – egy krémmel rétegesen töltött, szeletekre vágva fogyasztható sütemény. Fő összetevője a piskóta, vagy valamilyen édes tészta és a töltelék. Általában a tortákat cirádásan díszítik, és legtöbbször megjelenítik rajtuk az aktuális történés. Lehet bármilyen ünnep, évforduló – elengedhetetlen kelléke a társas összejöveteleknek.

Fotó: Pixabay

Magyarország is ‘tortahatalom’

A világ minden pontján léteznek különlegességek, és olyanok is, amik elkápráztatják az embereket. Szerencsére nekünk magyaroknak is vannak olyan tortáink, amik világhírre tettek szert.

Dobos-torta, mely 1884-ben készült először, Dobos C. József cukrászmester kezei által. I. Ferenc József és Erzsébet királyné kedvenc süteménye volt. Európa-szerte ismertté vált. Forradalmi újdonságnak számított benne a vajkrém.

Eszterházy-torta a magyar gasztronómia büszkesége. Az egyik legismertebb klasszikus, ami az Osztrák-Magyar Monarchia idején született. Nevét Esterházy grófi családról kapta, mivel nagy rajongói voltak ennek a süteménynek. A mai napig nem derült fény arra, ki készítette el elsőnek.

Rákóczi-túrós Készítőjéről, Rákóczi János szakácsmesterről kapta a nevét. Akárcsak a somlói galuska, az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült először. A Rákóczi-túrós innentől kezdve a magyar gasztronómiai történelem részévé vált.

Rigó Jancsit is a hírességek közé sorolhatjuk. A 19. században élt cigányprímás nevét viselő sütemény, híressé vált a határainkon túl is.

Fotó: Facebook

Elrugaszkodva a torta trendektől

Mint minden szakmában és területen, a torták világában is az innováció viszi előre a dolgokat. Ha mindig ugyanazt csinálnánk, nem lenne semmi meglepetés ezekben a finomságokban. A világban számos cukrász készített már ámulatba ejtő darabokat, amik vagy egyedi formájukkal, kinézetükkel, vagy pedig a felhasznált alapanyagokkal hívták fel magukra a figyelmet. Kétségtelen, hogy a különlegességet el lehet érni az egyedi megoldásokkal, ízekkel, sokat számítanak a színek és a cukormázak. A cukrászat fejlődésével egyre jobban kitolódott a határ. Ez által számos torta műalkotás, extremitás látott már napvilágot. Ehető csillám egyedi torta díszek, eszement formák, és megdöbbentő ízek kavalkádjával találkozhatunk manapság torta fronton.

Vannak akik sportot űznek a furcsaságból

Ma már trendi a giccs és az ‘undorító kinézet’ is. Menő, ha megformálják kedvenc tárgyunkat, témánkat, filmszereplőnket. Boldogan nézzük torta formájában háziállatunkat, a házunkat, de akár egy vízesést is. A variációk száma végtelen. A megrendítő, vagy éppen magasztos témákat megjelenítő édességek elöntötték az internet világát. Vannak köztük zseniálisak, irreálisak, meghökkentőek és megkapóak. A lényeg mindig ugyanaz. A torta legyen sajátságos, egyedi, fontos, hogy testhezálló legyen. A személyre szabott megoldások legalább annyira jól sikerülhetnek, mint a teljességgel elborult darabok.

Fotó: Facebook

Idétlenség, bénaság, tökéletesség

Talán ez a kategória az, ami leginkább viszi a prímet. Az ok teljesen egyszerű. Olyat szeretnénk látni és kóstolni, amit még soha. Lehet egy torta egyszerűségében elrontottan idióta, vagy csodálatos csillogó remekmű, ugyanazt a hatást fogja elérni. Azt, hogy örülni fog neki az, aki kapja. Az persze minden tortánál fontos, hogy a vizuális élmény után ízekben gazdag, felejthetetlen élményt nyújtson.

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Oron!

Mogyoróvaj. Ugye te is szereted

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!