Mogyoróvaj. Ugye te is szereted

-

Azt gondolnánk, hogy az új kor alkotta meg számunkra ezt a nyalánkságot, ami számos süteményben megtalálható. Viszont azt nem is sejti senki, hogy eme eledel, eredendően egybeforrt az emberiség történelmével. A mogyoró mohó majszolása nem újkeletű dolog, már több száz éve ezt csináljuk.

Fotó: envatoelements

Mi fán terem a mogyoró… ja nem is – is

A mogyoró biológiailag a nyírfafélék családjába tartozik, és már az ősemberek is fogyasztották. Hoppácska! Őshonos Nyugat-Ázsiában, a Balkán-félszigeten, Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában, az őskor óta termesztik Törökországban. Megtalálható Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban, később Amerikában, Franciaországban és Angliában. A mogyorófajok többsége bokor formában éldegéli életét, de néhány faj fává is tud cseperedni. A mogyoróbokor 2–7 m, a törökmogyorófa pedig megdöbbentően nagyra, akár 15–25 m magasra is nőhet.

Hazánk erdeiben megtermett mogyorót rendszeresen gyűjtötték, mivel nálunk is őshonos. Na ezt biztos nem gondoltad volna. Átgondolt termesztésére sajnos alig van példa, pedig kifejezetten előnyös lenne számunkra gazdaságilag. A legjelentősebb ültetvény Balatonbogláron található.

Fotó: envatoelements

Azték utalások

Az aztékok mezoamerikai indiánok. Az amerikai kontinens egyik legkiterjedtebb bennszülött civilizációját alkották, a 14–15. században. Birodalmukat katonai hatalomra alapították. Az azték civilizáció már tudatosan használta a mogyorót. Megpörkölték, és pépesre őrölték. Használták mágikus gyógykészítményként, rituális szertartások alkalmával, fogyasztották csemegeként, sőt a harcosok is díszítették vele arcukat. Az akkori hiedelmek szerint a mogyoró aromái erővel és kitartással ruházták fel őket.

Fotó: envatoelements

Keveset tudunk a mogyoróvaj keletkezéséről

Magának a mogyoróvajnak az előállításáról keveset tudunk, de azt nagyon. Több verzió is létezik. Létrejöttének kutatása soránkiderült, hogy több ember nevéhez is fűződik a modern mogyoróvaj feltalálása, nem beszélve az különféle előállítási megoldásokról. Marcellus Gilmore Edson 1884-ben szerezte meg az első szabadalmat a földimogyoróvaj pörkölt földimogyoróból történő előállítására. Az Edson-féle hűtött termék állaga olyan volt, mint a vajé. 1894 -ben George Bailey St. Louis -i üzletember mogyoróvajat állított elő és árusított rágcsálnivaló formájában. John Harvey Kellogg 1898-ban szabadalmat adott ki, a földimogyoró ételipari előállítása kapcsán, majd a Kellogg’s Western Health Reform Institute betegeknek mogyoróvajat kínált, mivel sok fehérjét tartalmaz és rágás nélkül is fogyasztható. A mogyoróvaj-készítő gépeket Joseph Lambert és Dr. Ambrose Straub fejlesztette ki, 1903-ban. 1917-re az amerikai fogyasztók a „húsmentes hétfő” keretén belül közkedvelten földimogyoró-termékeket fogyasztottak.

1922-ben Joseph Rosefield vegyész talált fel egy eljárást a mogyoróvaj előállítására, amely megakadályozta az olaj szétválását, részben hidrogénezett olaj felhasználásával. 1932-ben elkezdte gyártani saját mogyoróvaját, Skippy néven.

Fotó: envatoelements

Mogyoróvaj

A földimogyoró vajat őrölt, szárazon pörkölt földimogyoróból készítik. Kenhető paszta állagú, ami egyéb összetevőket tartalmaz – sót, édesítőszereket vagy emulgeáló szereket. Sok országban fogyasztják, ez a világon a leggyakrabban használt „dióvaj”. Tápanyagokban rendkívül gazdag élelmiszer, amely magas fehérjeszintet, számos vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz.

Fotó: envatoelements

Mindenhez is és mindenkor is

A mogyoróvaj történelme még a mai napig folyik. Ahány gyártó, annyi féle megoldás létezik, de ez minket fogyasztókat nem nagyon érdekel. Egy univerzálisan felhasználható finomság, amit kenhetünk kenyérre, süteményeket készíthetünk vele, alkalmas reggelire, ebédre és vacsorára. Számos cukrászati készítménybe használatos, akár a brownieba, palacsintába, croissantba tökéletes megoldás. A mogyoróvaj forradalomnak még koránt sincs vége. Bár szinte minden kultúrában megtalálható, eltérő intenzitással fogyasztjuk.

Bocuse d’Or Lyon! A Bronz a miénk.

Így készítsük el a tökéletes szendvicset

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!