Könyv- és filmajánló a felejtés ellen

-

Január 27-én van a holokauszt nemzetközi emléknapja. A tragikus eseményeket egyre távolabb sodorja tőlünk az idő, mégsem szabad elfeledkeznünk róluk. A következő, nehezen emészthető könyvek és filmek a holokausztot és a második világháborút egyedi megközelítésből mutatják be. Némelyik mű ismerős lehet, de van köztük olyan, kevésbé ismert alkotás, amit szintén csak ajánlani tudunk.

Könyvek

A lány, aki megszökött Auschwitzból

Mala Zimetbaum igaz történetét olvashatjuk Ellie Midwood könyvében. Az átlagos emberként élő tolmácslány, zsidótársaihoz hasonlóan kegyetlen sorsa jutott a II. világháború felfoghatatlan időszakában. Pontosan tudta, hogy a pokol kapuja előtt áll, amikor kilépett a mocskos marhavagonból. Az 19880-as fogoly minden erejével a túlélésen volt.

Szakmája miatt közel került egy SS tiszthez, aminek köszönhetően hasznos információkhoz jutott, de ez nem volt elég a túléléshez. Kiderült, hogy egyetlen esélye Edward, az 531-es, halálraítélt rab, aki már el kezdte tervezni a saját szökését. Edward egyetlen feltétellel veszi be a tervébe Malát. Közösen szöknek vagy együtt halnak meg.

Túlélőnek születtünk

Wendy Holden három erős nő történetét meséli el, akik a történelem egyik legfájdalmasabb és leggyomorforgatóbb idejében és helyszínén hozták világra gyermekeiket. Értük, a túlélésért bármire képesek voltak. Elképzelni is nehéz azokat a körülményeket, amiket le kellett győzniük. A könyv sajnos nem fikció, minden egyes sora a valóságot tárja elénk.

A történet középpontjában a három zsidó nő áll, de nagyon sok minden kiderül a körülöttük lévő, hasonló sorsú nőkről és családtagjaikról, a második világháború gyötrelmeiről és az emberi összetartásról.

Kép: unsplash

A fiú, aki követte az apját Auschwitzba

Jeremy Dronfield történelmi pontossága mellett egy osztrák zsidó család apjának naplójából és fiának személyes beszámolójából és visszaemlékezéseiből rakta össze a megrázó történetet. Apa és fia emberfeletti kapcsolatáról szól a könyv, ami a poklok poklában egyedüli erőforrásként állt rendelkezésükre.

Mindketten először 1939-ben kerültek egy koncentrációs táborba, ahonnan az apát hamar áthelyezték Auschwitzba. Fia képtelen volt őt egyedül hagyni, ezért önkéntesen vele tartott. Olyan emberi tettek és valós, segítőkész emberek jelennek meg a könyvben, ami bárkinek erőt adhat a legelveszettebb időkben.

 

Filmek

My Name is Sara

Sara Guralnik Shapironak egyetlen egy trükkel sikerült túlélnie a holokausztot, kereszténynek álcázta magát. Az USC Shoah Foundation produkciója Sara életét mutatja be onnantól kezdve, hogy 1942-ben testvérével elmenekültek a nácik elől, akik lemészárolták családja többi tagját. A testvérek szétváltak, majd Sara egy ukrán földműves családnál lelt menedékre.

Nem érezte biztonságban magát, ezért amikor étellel kínálták, keresztet vetett és csak azután látott neki az evésnek. Sikerült eloszlatnia a gyanút származásáról, később pedig egy másik lánynak is megtanította a legalapvetőbb keresztény szokásokat és gyakorlatokat. Az élete persze így sem volt könnyű, de a film végén felvállalja zsidóságát. A háború után még hosszú életet élt, ahogy a való életben is.

Kép: Az élet szép

Emlékezz!

Atom Egoyan és Benjamin August filmje killóg a sorból, mert nem a második világháború ideje alatt játszódik, nem annak a közvetlen borzalmait mutatja be. Dráma és thriller egyben, ami a bosszúvágyról szól. A főszereplő, Zev demenciában szenved és az idősek otthonában éli a mindennapjait. Egy nap rájön, hogy hol tartózkodik az a náci tiszt, aki hetven éve meggyilkolta a családját egy koncentrációs táborban.

Az idős Zev szemszögéből figyelhetjük az eseményeket, egészen a film legvégéig, amikor készen áll arra, hogy bosszút álljon, azonban elfelejtett egy fontos dolgot. Hetven éve melyik oldalon állt?

Az élet szép

Ez a film a nevetés, a szeretet és a képzelet erejét helyezi előtérbe, ami miatt még szívfacsaróbb a története. Roberto Benigni, az egyik legsikeresebb olasz vígjátékkészítő állt elő a forgatókönyvvel (amiben ő maga a főszereplő). Egy teljesen új szemszögből fogta meg a korszak szörnyűségeit.

A növekvő rasszizmus ideje alatt kezdődik a film, amikor az álmodozó Guido beleszeret egy tanárnőbe, Dorába. Az udvarlás és romantika eleinte mellékszálra nyomja a háborús eseményeket, de kénytelenek vagyunk vele szembesülni, amikor évekkel később a szerelmes pár és egyetlen kicsi fiúk koncentrációs táborba kerülnek. Guido elhiteti fiával, hogy az egész csak egy nagy játék, így egy időre megkíméli a valós borzalmaktól.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!