Tanácsok szingli utazóknak

-

Utazás nőként egyedül? Természetesen van rizikója, de tudatos tervezéssel életed legnagyobb élményét élheted át.

A Kiwi.com a november 11-ei szinglik világnapja kapcsán tippeket ad, hasznos mobilalkalmazásokat mutat be és az 5 legbékésebb országba is elkalauzol, ami biztonságos lehet az egyedülálló világjárók számára.

Ismeretlen környezetben teljesen természetes, hogy éberebbnek, óvatosabbnak kell lenni. Egyetlen utazás sem kockázatmentes, és ez különösen így van, ha egy nő egyedül utazik. Ugyanakkor tudatos tervezéssel életre szóló élményeket szerezhet az, aki bátran nekivág a világ felfedezésének. 11.11. a szinglik világnapja, amit a 90-es években ünnepeltek először Kína különböző egyetemein. Nevét (Singles Day) onnan kapta, hogy a dátum csupa egyesből áll. A Kiwi.com, a vezető cseh utazási technológiai cég ezen apropóból hasznos tanácsokat ad egyedülálló, utazni vágyó nőknek.

Tanácsok egyedül utazó nők számára + hasznos alkalmazások

A tartsd biztonságban az irataidat, köss biztosítást kettősén túl vannak olyan tanácsok, amik különösen hasznosak lehetnek az egyedül utazóknak. Mivel úgymond csak magadra számíthatsz, ezért alaposan készülj fel a helyből, ahová mész. Legyél pl. tisztában azzal, hogy mik a beutazási követelmények, mik a helyi szokások, mivel tudsz fizetni és írj ki pár kulcsmondatot a célország nyelvén az ott lévő segélyhívó telefonszámokkal együtt. Már otthon tanulmányozd térképen a szálláshelyed környékét pl. a Google utcakép segítségével, így sokkal magabiztosabb leszel ott! Ezt egyébként már a repülőtér és a szállásod között is lejátszhatod. Nyomtatott térkép is legyen nálad, hogyha a telefonod lemerülne, akkor is tudj honnan tájékozódni. Legyenek zsebtolvajbiztos ruhadarabjaid, pl. a melltartóhoz is lehet kapni kis felcsatolható zsebeket!

Spontaneitás és bátorság ide vagy oda, sose legyél túl őszinte olyan emberekkel, akiket éppen csak megismertél. Így pl. egy szórakozóhelyen ne áruld el, hogy egyedül vagy az adott országban, mondhatod, hogy egy barátodat, családtagodat látogatod épp, és ugyanúgy a szállásod hollétét se fedd fel. A mértékletes alkoholfogyasztás alap, ahogy az is, hogy figyelned kell az italodra.

+1: Oszd meg a családoddal, barátaiddal az útiterved, így biztos lehetsz benne, hogy valaki mindig tudja, hol kell lenned. Pár embernél legyen fénymásolat az útleveledről is.

Alkalmazások nemcsak utazáshoz:

  • Tourlina: társkereső alkalmazáshoz hasonló felület, ami összehozhat más női utazókkal
  • Mayday Safety: három érintéssel riaszthatod rokonaidat, barátaidat, ha veszélyben vagy, és megmutatja nekik azt is, hogy hol vagy
  • TripWhistle – ez az iOs-en elérhető alkalmazás szinte minden országban megadja a segélyszolgálatok telefonszámait

TOP5 legbékésebb ország a globális békeindex 2022-es listája alapján

A globális békeindex méri a folyamatban lévő polgári és nemzetközi konfliktusok, a militarizáció mértékét és a társadalmi biztonság általános szintjét. A TOP5 legbékésebb országból négy Európában található, hazánk is előkelő helyen szerepel ezen a listán, hiszen a 13. helyet szerezte meg idén. De lássuk a lista dobogósait!

1. hely: Izland

A világ legészakibb fővárosa Reykjavik, itt lakik az izlandi lakosság több mint fele. A színes, érdekes főváros tele van kávézókkal, éttermekkel, bárokkal és a hely rengeteg múzeumnak is otthont ad – kapcsoljuk be a lépésszámlálót, mert itt bizony megéri sétálni! De Izland természetesen nemcsak a kultúrája, hanem a természeti szépségei miatt is különösen ajánlott úticél: szeptembertől márciusig pl. az északi fényt is láthatják a szerencsések. Ha annyira kedvet kaptál, hogy már a hónapban utaznál, akkor a Kiwi.com-on keresztül 20 ezer Ft környékén már találsz repülőjegyet.

2. hely: Új-Zéland

Ha Új-Zélandra esik a választásod, akkor csalódni biztosan nem fogsz, de érdemes sokkal jobban megtervezned, mintha a kontinensen belül maradnál. Szó szerint a világ másik felén a környezetvédelem az alap, az emberek irtó kedvesek, de hogy ne legyél nagyon magányos annyira messze, érdemes lehet keresni néhány kinti szervezett túrát, kirándulást, hogy ne egyedül vágj neki a sivatagok, vulkánok, esőerdők és az óceán felfedezésének! Új-Zélandon most kezdődik a nyár, a decembertől márciusig tartó időszak a legkedvezőbb az utazásra.

3. hely: Írország

Dublin, a kocsmák fővárosa, aki itt jár nem hagyja ki a híres Guinness sörfőzdét és sokan ellátogatnak ír whisky lepárlóüzembe is. Ez kiváló program lehet egyedülálló nőként is, ahol ráadásul egészen biztosan ismerkedni is lehet. De természetesen Dublin sokkal több, mint egy világhírű sör vagy whisky. Az írek emberléptékű fővárosának látnivalóit kerékpárral vagy gyalogosan is felfedezhetjük. A rusztikus épületek, élénk színű, szűk utcák, sikátorok bebarangolása mellett nyugodtan szálljunk vonatra is, és keressünk fel párat a több ezer középkori kastélyból, várból, erődből, amelyek számos romantikus vígjáték helyszínéül szolgáltak. A következő hónapokra 10-20 ezer Ft között találunk repülőjegyet a Kiwi.com-on az ír fővárosba.

4. hely: Dánia

Kerékpározás, múzeumok tömkelege, eklektikus bárok, gyerekkorba visszaröppentő Tivoli Gardens – Koppenhága, a dán főváros olyan pezsgést és közben olyan békét is nyújt, amit érdemes megtapasztalni. Hajókázás után szuper program lehet, ha vonatra pattanunk, és felkeressük az aalborgi Modern Művészetek Múzeumát. A múzeum tárlatai mellett maga a vonatút is élmény lehet, hiszen nincs is jobb módja az ott élők megismerésének, mint a velük való utazás. Decemberben a Kiwi.com-on 10 ezer Ft alatt is találunk repülőjegyet Koppenhágába.

5. hely: Ausztria

Országszomszédunkat nem kell bemutatni, és kiváló gyakorlóterep is lehet az egyedüli utazásra, ha pl. egy napon belül felkeressük az osztrák fővárost, megnézünk egy kiállítást, iszunk egy bögre forró csokit, netán forralt bort, és a bögrét mindenképp hozzuk magunkkal, hiszen örökké emlékeztethet minket arra, hogy utazni egyedül is jó!

30-asok egyedül – A szingliség gyakori okai

Párkeresés 30-asként: vágyak, igények, lehetőségek

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!