30-asok egyedül – A szingliség gyakori okai

-

Az ember legelemibb szükséglete, hogy szeressék, hogy szerethessen. Ezért is van, hogy a kapcsolataink minősége meghatározza az érzelmi jóllétünket. De mi van akkor, ha valaki nem él párkapcsolatban, és jelenleg nem is akar társat maga mellé.

A szingli 30-asok közt van olyan, aki szándékosan választja az egyedüllétet, és olyan is, aki valamilyen pszichés vagy egyéb nyomós ok miatt nem tud társra találni. Ezt a témát járjuk körbe cikkünkben.

 

Szingli 30-asok

A 30-as éveiben járva az ember már túl van pár kapcsolaton, csalódáson, tapasztalaton. Az élettanulságok, minták, elvárások, amelyekkel kialakítjuk magunkban a vágyott partnerről és intim kapcsolatról alkotott képet a 30-as éveinkre változhat.

Épp ezért sokan nem akarnak több kompromisszumot kötni, máshoz alkalmazkodni, olyasvalakivel együtt lenni, aki nem azt nyújtja, amire az illetőnek szüksége van.

Egyedüllét leggyakoribb okai:

Saját döntésből 

Sokan azok közül, akik önként választják az átmeneti vagy hosszabb távra tervezett szingliéletet, azt hangsúlyozzák, hogy nem a kapcsolat határozza meg az értékeinket. Ez igaz, ám az sem megkerülhető tény, hogy testi-lelki szinten is felmerülhetnek igények: intim együttlét, bizalmas beszélgetés, közös sors vállalása.

Néha tényleg indokolt az egyedüllét, újratöltődés, önértelmezés, de mivel társas lények vagyunk, a társtalanság hosszabb távon a legtöbb embernél hiányt generál.

Érzelmi blokk miatt

A friss szakítás miatti sebek néha úgy tudnak fájni, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy egyszer begyógyulnak. Az érzelmi blokk nagyon erőteljes lehet, az ember ilyenkor elutasítja az új kapcsolat lehetőségét.

Minden szétváláskor egy életszakasz lezárul, de olyan ez, mint egy nagy sírás után: jön a megkönnyebbülés. Lehet, hogy hetek, hónapok kellenek hozzá, de tesz a kapcsolati formációkról tett tapasztalatokhoz, a tűrőképességhez. Egy hosszabb idő távlatából mindent másként látunk. Ami végtelenül nagy űrnek tűnik, azt valaki lehetséges, hogy be tudja tölteni.

30-as szingli
kép: pixabay.com

Kényszerből   

A szinglilét nem mindenkinek kényelmes, ám sokan kénytelenek elfogadni a szituációt. Jelenleg az ismerkedés lehetőségei is korlátozottak. Kényszerhelyzetet szülhet például az is, hogy valaki egy hosszabb kapcsolatból kilépve nem találja a helyét az ismerkedés világában. Ha nyitna is, a nyitás módja még nem körvonalazódott benne.

A keresés időszaka elhúzódik

A harmincasok már rájöhetnek arra, hogy milyen típusú emberekkel nem akarnak bensőséges, komoly viszonyt kialakítani, melyek azok a személyiségjegyek, viselkedési módok, amiktől távol akarják magukat tartani.

A megszakadt párkapcsolatok, válások, szétköltözések miatt is konkrét elképzeléseik lehetnek a harmincas éveikben járóknak arról, hogy milyen viszonyrendszerben érezik magukat komfortosan.

A 30-asok párkeresési lehetőségeiről, a felmerülő vágyakról ebben a cikkünkben írtunk részletesen: https://bcoolmagazin.hu/parkereses-30-askent-vagyak-igenyek-lehetosegek/

30-as szinglik
kép: pexels.com

Ha szeretnél a párválasztásról hasznos könyvet is olvasni, Susan Quilliam kötetét neked ajánljuk: https://hvgkonyvek.hu/konyv/hogyan-valasszunk-tarsat

A szerelem lételemünk

A szerelemben minden megtörténhet és mindennek az ellenkezője is. Előre nem lehet kiszámítani a másik viselkedését, és az élethelyzetek változását sem lehet megjósolni. Ez nem azt jelenti, hogy mindig bizalmatlannak kell lenni.

Azok, akik a bizalmatlanság, félelem, rossz tapasztalatok, csalódás miatt nem lépnek, nyitnak, gondolják végig ezeket:

A csalódás lehetősége minden új viszonyban bizony benne van. De kockázat nélkül nincs siker az élet egyéb területein sem.

Meg kell élni a gyönyörű, mámorító időszakokat, de nem reális azt elvárni, hogy a kezdeti lángolás eufóriája végig ott lesz a kapcsolatban.

A szerelemnek is vannak stációi, fázisai, és mindegyikben meg lehet lelni a közös feladatokat és a közös örömöket is. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk:

https://bcoolmagazin.hu/a-mamortol-a-tartos-kapcsolatig-a-szerelem-4-fontos-szakasza/

 

30-as parkereses
kép: pexels.com

Cikkeink hasonló témában:

Férfiak vallanak szakításokról, veszteségekről

A női lélek mélyén- szívfacsaró kortárs versek

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!