Ridley Scott 5 legkiválóbb filmje

-

Ridley Scott egy rendkívül különleges rendező. Munkásságára egyaránt jellemzőek a halhatatlan kultfilmek, és a meglehetősen gagyi alkotások. Egy dolog azonban biztos: kitörölhetetlen nyomot hagyott a mainstream kultúra palettáján. Az angol zseni ma ünnepli 85. születésnapját, úgyhogy következzék az 5 legjobb Ridley Scott mozi.

5. Gladiátor (2000)

Kép: United International Pictures (UIP) GmbH/Mafab

A film, amely két kiváló színészt, Russell Crowe-t és Joaquin Phoenixet is felhelyezte a térképre. Persze a Gladiátornak ezen kívül is elvitathatatlan érdemei vannak. A film a szandálos mozik egyik legjobbjaként él a köztudatban. Kegyetlen, nyers stílusa, átélhető drámaisága és katartikus befejezése miatt még a legszőrösebb szívű nézőket is képes elgyengíteni. Pazar technikai megoldások, epikus, nagyívű történet, és a Ben Hurt idéző atmoszféra jellemzi. Scott ezért a munkájáért összesen 5 Oscart és 2 Golden Globe-ot söpört be.

4. Thelma és Louise (1991)

Kép: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)/Mafab

A Thelma és Louise gyakorlatilag az alfáját és omegáját jelenti a feminista felütésű filmeknek. Scottól sosem állt távol ez a téma, elég csak a listánkról lecsúszó G.I. Jane-re gondolni, de sehol sem tudta ezt a megközelítést annyira csúcsra járatni, mint ahogy azt 1991-ben tette. A film nívóját jól jelzi, hogy rengeteg paródiának, és másolásnak nyújtott táptalajt. Nem megfeledkezve természetesen a fantasztikus színészi játékot produkáló Susan Sarandonról és Geena Davisről, akik a filmtörténelem legikonikusabb párosainak egyikét testesítették meg. Scott eposzát az Akadémia is díjjal honorálta: 1992-ben ennek a filmnek ítélték oda a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart. Ha még ez sem volna elég, a film fináléját máig úgy emlegetik, mint az egyik legemlékezetesebb mozgóképes befejezést, amit valaha láthatott a közönség. 

3. A Sólyom végveszélyben (2001)

Kép: Columbia Pictures/Mafab

A Sólyom végveszélyben egy olyan háborús mozi, amely még azok számára is érdekes lehet, akik nem kimondottan rajongói a műfajnak. Ez a 2001-es gyöngyszem egy két és fél órás adrenalinbomba, amely hatalmas sztárok közreműködésével mesél a háború kilátástalanságáról és értelmetlenségéről. Technikai szempontból meg sem mondaná az ember, hogy ez egy majd’ 20 éves alkotás. A filmzene, a hangtechnika és a képi megoldások annyira beszippantják a nézőt, amelyekre csak a legnagyobbak képesek. Ridley Scott pedig ott van közöttük.

2. Szárnyas fejvadász (1982)

Kép: Warner Bros./Mafab

A Szárnyas fejvadász egy olyan film, ami később találta meg a közönségét. Ennek oka, hogy korát jócskán megelőzve egy olyan látnoki víziót álmodott meg, amivel a nyolcvanas évek publikuma még nem igazán tudott sok mindent kezdeni. Aztán amikor a film és annak mondanivalója egyre aktuálisabbá és vészjóslóbbá vált, elkezdték értékelni az emberek. Sőt, manapság már minden nagyobb szaktekintély a science fictionök legjei között tartja számon. A Szárnyas fejvadász fennkölt, szenzitív módon tárja elénk a technológia egyre inkább elharapódzó hatalomátvételét. Pazar világépítés, rémisztő jövőkép és sötét, de mélységesen emberi történet jellemzi ezt a művet. Ezek az örökérvényű tanítások elegendőnek bizonyultak listánk második helyének birtokba vételéhez.

1. Alien – A nyolcadik utas a halál (1979)

Kép: 20th Century Fox/Mafab

El tudunk képzelni félelmetesebb szituációt annál, mint amikor az űrben bolyongva egy idegen, vérszomjas faj támadja meg a hajónkat, illetve annak legénységét? Az első Alien-film ezzel az igencsak kellemetlen, ugyanakkor rendkívül érdekfeszítő alapfelvetéssel borzolta a kedélyeket. Scott klasszikusa akkora sokkhatást váltott ki, hogy az első mozivetítéseken többen rosszul lettek, elájultak, vérfagyasztó erejéből pedig mit sem vesztett az eltelt évtizedek folyamán. A nyolcadik utas a halál nem csak filmként működik eszméletlenül jól, de a popkultúrát is szemet szúró mértékben formálta. Hatása, stílusjegye 2022-ben is érezteti hatását. Rengetegen próbálták koppintani, de az eredeti Alien-film nyomába semmi sem érhet.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!