Pablo Picasso életének néhány izgalmas mozzanata

-

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Pablo Picasso a világ talán leglegendásabb művésze. A kubizmus egyik megalkotójaként műveit a világon mindenhol ünneplik. Íme néhány tény az ikonikus művészről és életéről…

Nos, Picasso neve teljes hosszában így hangzik: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

At 1881. október 25-én született zseniális művész születésekor nem sírt fel, és egészen addig holtnak hitték, míg nagybátyja szivarfüstjére életjelet nem adott. A súlyos oxigénhiány miatt bal agyféltekéje nagyon rosszul működött, viszont a jobb oldali, a kreatív művészi érzék irányítója akadálytalanul fejlődhetett.

A családban nem csak a kis Pablo volt az egyetlen művész: szintén festő édesapjától már hétévesen figura ábrázolást és olajfestést tanult. Tizenhárom évesen már ő is a barcelonai Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol apja is tanított. Két évvel később pedig elkészült az első nagy festménye, amely azóta is egyik legismertebb portréja, az „Elsőáldozás”.

Picasso és a Mona Lisa

1911. augusztus 21-én valaki ellopta a Mona Lisát a Louvre-ból, és ezzel alaposan felforgatta a művészeti világot. Amikor egy francia újság jutalmat ajánlott fel az információért, egy férfi előállt egy szoborral, amelyet négy évvel korábban lopott el a múzeumból. Azt állította, hogy több másik szoborral együtt Guillaume Apollinaire költő számára lopta el, aki mindet eladta Picassónak. Az akkor Franciaországban élő 29 éves művészt bíróság elé is állították, de tagadta még azt is, hogy tudomása lett volna arról, hogy a vásárolt szobrokat ellopták. Nem volt valódi bizonyíték vagy kapcsolat a Mona Lisa-lopással kapcsolatban sem, így Picassót végül nem vádolták meg. Az igazi tolvajt, Vincenzo Peruggiát aztán 1913-ban kapták el, amikor egy műkereskedőnek megpróbálta eladni az ellopott Mona Lisát. Később kiderült, hogy Peruggia egykor őrként dolgozott a Louvre-ban. Annak ellenére, hogy bevallotta a Mona Lisa ellopását, egyesek még mindig úgy vélik, hogy Picassónak valamiféle köze lehetett hozzá.

Az a híres csíkos póló

picasso
Fotó: Beate Knappe/flick.rcom

Amikor Pablo Picassora gondolunk, legtöbbször az fotó úszik be a szemünk elé, amelyen egy csíkos pólóban van. Ez az ún. breton csíkos ing 1858-ban a sötétkék és fehér kötött felső lett a bretagne-i francia tengerészek hivatalos egyenruhája, 21 vízszintes csíkkal, amelyek Napóleon győzelmeit jelképezik, és egy folyamatos csíkkal az ingtől az ujjakig, hogy könnyebben láthassák a tengerészeket a távolban. A divatvilágba Coco Chanel 1917-ben hozta be. 1950-ben készült ez az ikonikus fotó, amelyet az ünnepelt fotós, Robert Doisneau készített Pablo Picassoról dél-franciaországi otthonában.

picasso-avignoni kisasszoyok
Picasso rószaszín korszakának leghíresebb festménye, az Avignoni kisasszonyok 1907-ben készült. Fotó: Wally Gobetz/flickr.com

Picasso és a nők

Picasso egyszer azt mondta: „A szerelem a legnagyobb felüdülés az életben.” És mondjuk a férfi soha nem hagyta el a koncessziós lelátót. 1927-ben meglátott az utcán egy csinos, szőke, Marie-Thérèse Waltert, és a jól bevált recept szerint próbálta felcsípni: „Kisasszony, érdekes arca van… szeretném lefesteni a portréját… Picasso vagyok” .

A lány azonban soha nem hallott róla. A festmény azonban összejött annak ellenére, ahogy a nagy szerelem is – a hatalmas korkülönbség (a lány 17 éves volt, míg Picasso 45), az eltérő társadalmi és kapcsolati státusz (Picassónak ekkor felesége volt, a balerina Olga Khokhlova és közben persze néhány véletlenszerű szerető is) ellenére. Viszont Marie-Thérése ihlette a legelismertebb és legdrágább alkotásait. És nem utolsó sorban egy közös lányuk is született, Maya. Róla festette 1938-ban a Maya hajóval című képét.

Sajnos Picasso legnagyobb múzsája sosem lett Mrs. Picasso. A művész nem volt hajlandó elválni Koklovától, és Walterrel 1936 körül elváltak útjaik. Picasso legújabb szeretője ekkor Dora Maar horvát származású fotográfusnő lett, akinek helyét a II. világháború után a 21 éves festőnő, Francoise Gilot foglalta el. Picasso viszont nem volt a monogámia híve, így viszonyuk megromlott, és 1953-ban Gilot a két gyerekkel (Claude és Paloma) együtt elhagyta a dühöngő férfit. 1964-ben pedig kiadta a nagy botrányt kavaró Életem Picassóval című könyvét, amelyből később film is készült Anthony Hopkins főszereplésével.Olga Koklova 1955-ben bekövetkezett halála után a már Cannes-ban élő Picasso Jacqueline Roque-ot vette feleségül, aki egy helyi fazekas stúdióban dolgozott. Egyesek szerint Walter még ekkor is arra várt, hogy Picasso az ő ujjára is gyűrűt húzzon, de ez soha nem történt meg.

picasso-gilot
Pablo Picasso és Francoise Gilot. Fotó: Xiau Xu/flickr.com

Pablo Picasso nem csak festő volt…

…hanem szobrász, keramikus, színpadi tervező, költő, drámaíró és nyomdaíró is.

Picasso egyszer azt mondta: “Anyám azt mondta nekem, ha katona vagy, tábornok leszel. Ha szerzetes vagy, akkor pápa leszel. Ehelyett festő voltam, és Picasso lettem.” De ez nem volt elég. Picasso 1935-ben kezdett foglalkozni a költészettel, miután szakított első feleségével, majd írt két szürrealista darabot, amelyek közül az egyiket Albert Camus, Simone de Beauvoir és Jean-Paul Sartre felolvasásaként adták elő. Picasso azt jósolta, hogy egy nap olyan híres lesz a verseiről, mint a festményeiről. Spanyolul és franciául írt versei és színdarabjai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, de soha nem javította ki ezekt, mert úgy vélte, elveszne az egyénisége, ha alávetné magát ennek a szabályrendszernek. Egyik legismertebb darabja A farkon csípett vágy, amelynek a következők voltak a szereplői: Nagylábujj, Tyúkszem, Tortácska, Unokanővér, Bütyök, Két kis Kutyus, A Csend, Sovány szorongás, Kövér szorongás, Függönyök.

Picasso, a rekorder

picasso-algíri nők
Az algíri nők című festmény (1955) Fotó: Sara Delgado/flickr.com

Pablo Picasso késői évei voltak a legtermékenyebbek. Élete utolsó négy évében több alkotást készített, mint bármely más hasonló időszak alatt. Durva és elvont, ezt az időszak volt ez… Amikor Pablo Picasso 1973-ban meghalt, ő volt a történelem leggazdagabb művésze. Picasso rendelkezik az egy személy által készített legtöbb műalkotás világrekordjával. 78 év alatt több mint 13 500 festményt vagy tervet, 100 000 nyomatot vagy metszetet, 34 000 könyvillusztrációt és 300 szobrot vagy kerámiát készített. Ezzel a végösszeg több mint 147 800 műtárgy. De nem ez az egyetlen rekordja: a valaha eladott legdrágább festményt is ő festette. Az „Algíri nők” című alkotását 2015-ben 179,3 millió dollárért adtak el!

Picasso halála körüli szerencsétlenségek

Picasso 1973. április 8-án halt meg tüdő ödéma és szívelégtelenség következtében. Utolsó szavai a következők voltak: „Igyál az egészségemre. Tudod, hogy nem ihatok többé.” Halála után Jacqueline Roqe nem engedte, hogy Picasso unokája elmenjen a temetésre a Picasso hagyatékának elosztása körüli vita miatt. Emiatt Claude megivott egy üveg fehérítőt, de három hónapba telt, mire meghalt. Picasso halála után felesége soha nem tudott felépülni férje halálát követően, végül 13 évvel később puskalövéssel végzett magával.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!