spot_imgspot_img
spot_img

Összefogás a traumatizált gyerekekért 

-

Article Top Ad (AdSense)

Szeptemberben újra UNICEF Pop-Up Store! 

A nagyszabású gardróbvásár idén a gyerekek testi-lelki jóllétéért és jogaiért küzdő UNICEF Magyarország hazai állami gondoskodásban nevelkedő gyerekeket támogató Világszép Alapítvány különleges összefogásával UNICEF Pop-Up Store and More néven valósul meg. A szervezetek a kétnapos eseménysorozat teljes bevételével a traumát átélt gyerekeket támogatják. A jótékonysági kezdeményezés nagykövetei: Blaskó Nikolett és Mihalik Enikő mellett, Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus. Az online aukcióval egybekötött jótékonysági gardróbvásár idén  szakmai előadásokkal, valamint adománygyűjtő vacsorával egészül ki.

A szeptember 29. és 30. között, Budapest belvárosában megnyíló UNICEF Pop-Up Store and More szervezői a korábbi sikerre való tekintettel az idei évben ismét felkérik a hazai divatszakma, az üzleti- és közélet ismert szereplőit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A korábbi kínálathoz hasonlóan a designer női ruhák és kiegészítők mellett férfi- és gyermekruhák, kiegészítők, sportruházat is várja majd az érdeklődőket a belvárosi bemutatóteremben.

A kezdeményezés előző nagyköveteihez Mihalik Enikő szupermodellhez és Blaskó Nikoletthez, a kommunikációs szakma egyik legismertebb szereplőjéhez idén Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus is csatlakozik. A közönség számára publikus pódiumbeszélgetéseket Orvos-Tóth Noémi személyesen vezeti majd többek között Kadarkai Endrével, Tóth Verával, Kovács András Péterrel és Kafiya Said Mahdival, amelyekre támogatói jegyet lehet váltani szeptember 30-án délelőtt a Kempinski Hotelben.  A konferencia platformot biztosít a terület szakértőinek, hogy megosszák tudásukat és hozzájárul a gyermekkori traumával kapcsolatos edukációhoz. A szervezők az online aukcióval egybekötött Pop-Up Store gardróbvásár és a pódiumbeszélgetések mellett, zártkörű adománygyűjtő vacsorát is szerveznek a Hotel Kempinski nagytermében. 

A gyermekkori trauma komoly, egész életen át tartó mentális károkat, kötődési zavart, depressziót és testi, egészségügyi tüneteket is okozhat. A feldolgozatlan traumatikus élmények meghatározzák egy gyerek későbbi emberi kapcsolatait, megküzdési mechanizmusait és esélyeit a mindennapi boldogulásra. A traumatizált gyermekek egy csoportja, az állami gondoskodásban élők különösen kiszolgáltatottak a gyermekkori negatív élmények és történések tekintetében. Ma Magyarországon körülbelül 21.000 gyerek és fiatal felnőtt él gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél. 

Egyetlen gyermek traumája sem marad izolációban. A trauma természete szerint időben és térben is terjed, így válik a te gyereked traumája az én gyerekem fájdalmává. Ám ugyanez igaz a gyógyulásra is: egyetlen gyermek begyógyított traumája egész közösségeket lesz képes gyógyítani.” – mondta Orvos Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus, az UNICEF Magyarország bajnoka.

Az UNICEF fáradhatatlanul dolgozik a világ legkiszolgáltatottabb gyermekeinek jóllétéért. Évről évre nő azon gyerekek száma, akik mindennapjaikat félelemben, éhség és szomjúság közepette töltik. Közel 50 millió gyermek van úton, hogy élhető helyet találjon magának, mivel a fegyveres konfliktusok és a tragikus természeti katasztrófák miatt arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat. Sokan közülük egyedül maradtak, súlyos traumákon estek át és azonnali pszichológiai segítségre van szükségük. A világ legrangosabb gyermekjogi szervezete jelen van a válságövezetekben. Több ezer szakember nyújt lelki elsősegélyt azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre. A szervezet munkájára itthon is egyre nagyobb szükség van. Tucatnyi magyar programja között a Kilátó Élményprogram a hazai, állami gondoskodásban élő gyermekek támogatására jött létre. A program olyan gyerekeknek segít a traumafeldolgozásban, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás, vagy elhanyagolás miatt, vagy azért, mert rossz életkörülményeik veszélyeztették a normális fejlődésüket. 

Az UNICEF Magyarország Pop-Up Store and More kampányához idén a hazai állami gondozásban nevelkedő gyerekeket támogató Világszép Alapítvány is csatlakozott. Az Alapítvány több mint 10 éve áll olyan gyerekek mellett, akikről a saját szülei helyett az állam gondoskodik. Programjaik célja, hogy a gyerekek az otthontalanság ellenére is meg tudják élni, hogy van helyük a világban, ők is szeretetre méltóak és vannak lehetőségeik az életben.

FELHÍVÁS:

Amennyiben hazai designerként támogatnád az UNICEF POP UP and More kezdeményezését egyedi, minőségi ruhadarabjaiddal vagy kiegészítőiddel az alábbi e-mail címen teheted meg: unicefpopup@acg.hu 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1084618762942740

Pódium beszélgetés: https://www.facebook.com/events/990454262109393?ref=newsfeed

Instagram oldal: https://www.instagram.com/unicef_popupandmore/ 

Fotók: Pejkó Gergő

Váltott gondoskodás – már itthon is elérhető

Az európai serdülők körében a második leggyakoribb halálok: az öngyilkosság

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!