spot_imgspot_img
spot_img

Nem szeretem a kávét. Tessék, kimondtam.

-

Article Top Ad (AdSense)

Ma van a kávé világnapja, de mit kezdjen ezzel az információval? Nem szeretem a kávét.

Nekem úgy tűnik, hogy mindennap a kávé világnapja van, mindennap erről beszélnek az emberek. „Nem bírok kávé nélkül élni!” „Ne szólj hozzám, amíg nem ittam meg a reggeli kávémat!” „Képzeld milyen jó kávézót találtam!” De a legrosszabb mind közül: „Beülünk valahova egy kávéra?” Olyan, a társadalmunkba beivódott, erős közösségépítő jellege lett a kávézásnak, hogy én érzem magamat kellemetlenül, amikor a kávézókban kinyögöm végre, hogy én csak egy vizet kérek. Jó, persze, rengeteg alternatívája van, szeretem nagyon a teát és a forrócsokit, amennyire tudok, simulok a többség által választott tevékenységhez. De miért nem lehet csak sétálni vagy enni egy jót, folyton ez a kávézás…

Van, aki óriási balféknek tart, ami miatt kimaradok egy ilyen csodás dologból, mások szerint szerencsés vagyok, hogy nem függtem rá a kávéra, engem őszintén hidegen hagy, de nem ma! Ma a kávé hivatalos világnapján nem húzhatom ezt tovább! Ezt, ami nem kávé-gyűlölet és nem is kifejezetten kávé-undor, egyszerűen, ha lehet választani, hogy kérek kávét vagy nem, akkor mindig egyértelmű a válasz – amitől másoknak égnek áll nem csak a haja, de még a bajsza és a hónaljszőre is – hogy köszönöm, nem. Találtam azonban pár variációt, amire talán igent mondanék.

Már jobban hangzik, ha édességként, szinte süteményként próbálják eladni a kávét, de nem az olyan olcsó trükkökkel, mint a vanília ízesítés! Ugyan már! Vannak igényesebb és talán pont a nem túl lelkes kávérajongóknak szánt kreatív próbálkozások, mutatom!

Nutellás kávé

Fotó: pixabay

Bizony, a nagyágyúval kezdünk. Az ellenálhatatlan mogyorós álom, amit önmagában annyira nem illik eszegetni, úgyhogy jöjjön a recept!

Egy bögre tejet instant kávéporral kell megszórni, majd közepes lángon kevergetni, de feltételezem, hogy bármilyen tejeskávé megfelel a célra. Ha kellően felmelegedett, akkor jöhet bele 3-4 teáskanálnyi Nutella. A recept előrelátóan javasol még fahéjat, nyilván vanília cukrot is, tejszínhabot és mindent, amivel el lehet nyomni a kávé ízét. Ha elolvadt a Nutella és összeértek az ízek, akkor készen is vagyunk.

Felmerült bennem azonban a kérdés, hogy ez mitől jobb, mint egy forrócsoki vagy egy egyszerű kakaó? De azért nem mondom, hogy nem keltette fel az érdeklődésemet.

Fehércsokis mandulás latte

Fotó: unsplash

Őszintén, ez a recept fogott meg igazán. Az elkészítése hasonlít az előzőhöz. Egy bögre tejet 2 dl habtejszínnel közepes lángon fel kell hevíteni, aztán jöhet bele kb. egy fél tábla, feldarabolt fehércsoki. Ha megolvadt, akkor ízesítünk, természetesen vaníliakivonattal és a trükkös mandulakivonattal. Levesszük a lángról, kiöntjük a bögrénkbe és csak ezután öntünk hozzá kávét. A tetejére pedig a szokásos tejszínhabot, fahéjat és társait ajánlják.

Nem fogok hazudni, jól hangzik, de ez a mandulakivonat kifogott rajtam. Nem valószínű, hogy csak emiatt a recept miatt vennék ilyet, viszont egy kávézóban mindenképp kipróbálom, és ha ízlik, akkor megéri befektetni a mandulakivonatba!

Mexikói mocha

Fotó: unsplash

Ha valaki logikát vél felfedezni a receptekben, hogy mindegyik csokis és ez valószínűleg azért van, mert szeretem a csokit, az egyszerre téved és igaza van. Szeretem a csokit és jól esik vele elnyomni a kávé ízét, de szegény mexikói mocha nem a pár szem kakaó miatt került fel a listára. Vállalom a tudatlanságomat, én egész egyszerűen nem tudtam eddig, hogy mi a fene az a mocha, és lehet, hogy még mindig nem tudom pontosan. Mindenesetre ez, kifejezetten a mexikói mocha nagyon érdekesnek tűnt, nem a hozzávalók, hanem az elkészítése miatt.

Egy csésze eszpresszó kávét kell egy lábasba önteni, amihez máris hozzáadhatunk fél csésze tejet, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaóport és fél evőkanál cukrot. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, tegyünk hozzá egy kis elengedhetetlen vaníliakivonatot, fahéjat és szerecsendiót. Itt jön az izgalmas rész, ugyanis össze kell turmixolni az egész löttyöt addig, amíg habos nem lesz! Úgy az igazi, ha még melegen isszuk meg. Egy lépéssel bonyolultabb, mint a többi, de szerintem megéri.

A „Kérsz kávét?” kérdésre még mindig nem tudok egy határozott „Igen, kérek kávét, köszönöm.” választ adni, mert továbbra sem kívánom, a felsorolt recepteket is csak a többi hozzávaló menti meg, de ez így van jól. Én jól járok az igazán finom italokkal, mindenki másnak pedig megmarad a számomra furcsa, többnyire csokimentes kávé.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!