Nem érkezik meg igazán az ősz az otthonunkba addig, amíg nem illatozik a konyhánk a fenséges sütőtöktől! Megszámlálhatatlan módon lehet elkészíteni, ehetjük főételként, desszertként, de még önmagában is tökéletesen megállja a helyét. Mégis az igazán ínycsiklandó falatokra vágyóknak összegyűjtöttem az idei ősz kihagyhatatlan sütőtökös receptjeit, hiszen mikor készítsük el őket, ha nem most?
Sütőtökkrémleves
Igen, tudom, elsőre úgy tűnhet, hogy nincs ebben semmi extra, ez egy sokak által gyakran elkészített étel, mégis miért került fel a listára? Otthon gyorsan, egyszerűen elkészítjük, de tálaláskor beleszórjuk a bolti magvakat. Ne rontsuk el a házikoszt élményét! Legalább ugyanilyen egyszerűen el tudjuk készíteni a belevaló tökmagokat is!
Aki készített már sütőtökkrémlevest, annak biztosan megvan a jól bevált receptje. Én most egy igazán könnyen elkészíthető verziót hoztam, ami főleg azoknak kedvez, akik még újak ezen a területen. A házi tökmag pedig ennek a tökéletes megkoronázása.
Hozzávalók – 4 főre
- 1 db sütőtök
- 1 l víz
- 2 dl főzőtejszín
- 2 db húsleveskocka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet gyömbér
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés
Sokan kezdőlépésként sütőben sütik meg a sütőtököt, de mint említettem, ez egy egyszerűbb recept és amúgy is más miatt lesz szükségünk a sütőre. Mindössze annyi a dolgunk a sütőtökkel, hogy megmossuk, meghámozzuk, a magokat kikanalazzuk belőle és kockákra vágjuk, de figyeljünk rá, hogy a magokat ne dobjuk ki, tegyük félre a tökmagkészítéshez! Amíg a kés a kezünkben van, a vöröshagymát is felaprítjuk, majd egy kis olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a sütőtököt, pár percig sütjük, kevergetjük, majd máris jöhet az ízesítés a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval és gyömbérrel.
Ezután öntsük fel vízzel, morzsoljuk bele a leveskockákat és lefedve hagyjuk főni kb. 15-20 percig. Ha már puha a sütőtök, akkor indulhat a pépesítés. Botmixerrel essünk neki, majd öntsük hozzá a tejszínt, hogy igazán krémes legyen. Fontos, hogy mielőtt levesszük a tűzről, hagyjuk még egy kis ideig rotyogni, hogy minden íz összeérjen!
Hozzávalók a házi tökmaghoz
- sütőtök magjai
- só
- olívaolaj
Elkészítés
A félretett magokon a sor. Tisztítsuk meg a sütőtök maradványaitól. Segít, ha egy tésztaszűrőbe tesszük és erős vízsugárral mossuk meg őket. Ha már tiszták, akkor felforrt, sós vízben 10 percig főzzük. A sót ízlés szerint adjuk hozzá, de két csésze vízhez kb. 1 evőkanál só kell.
Ezután szűrjük le és hagyjuk száradni egy szalvétán. Ha megszáradtak, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsibe próbáljuk meg szépen, egyenlő távolságra szétteríteni a magokat, hogy majd egyenletesen süljenek.
Már csak annyi a dolgunk, hogy meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és előmelegített sütőben, lehetőleg légkeveréssel kb. 20 percig sütjük. Érdemes többször ránézni, mert a magok méretétől is függ, hogy mennyi idő kell nekik, de ha már enyhén megpirultak, akkor akár héjastul is fogyaszthatjuk a finom sütőtökkrémlevesünkkel!
Ínyenc sütőtökös saláta
Ez tipikusan egy olyan étel, aminek készítése közben bátran elengedhetjük a fantáziánkat! Én csak egy kiindulási pontot adok, hogy hogyan lehet felhasználni egy salátában a recept sztárját, a sütőtököt, de őszintén, ízlés szerint szinte bármivel megbolondíthatjuk, kiemelt helyen a konyhában ellapuló maradékok!
Hozzávalók
- 1 kisebb vagy 1/2 sütőtök
- 2 db cékla
- 2 db sárgarépa
- 10 dkg feta sajt
- 10 dkg rukkola
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés
A sütőtököt, a céklákat és a sárgarépákat mossuk meg, hámozzuk meg és nagyjából egyforma darabokra vágjuk fel. Sütőpapírral kibélelt tepsin egyenletesen szórjuk szét, locsoljuk meg az olívaolajjal és adjunk hozzá sót, borsot. 180 fokon kb. 40 perc alatt puhára sütjük, majd, ha kicsit kihűlt, akkor tegyük át egy tálba és máris jöhet hozzá a szétmorzsolt feta sajt és a megmosott, lecsepegtetett rukkola.
A salátánkat felturbózhatjuk egy kis balzsamecettel, mézzel, illetve a rukkola helyett vagy mellé még bébispenótot, kelbimbót is használhatunk, de még a piros alma és a gránátalma is illik a sütőtök ízvilágához. Kísérletezzetek bátran!
Meghan Markle sütőtök-fondüje
Még azelőtt, hogy Harry herceg gyűrűt húzott volna Meghan ujjára, az akkori színésznő saját blogot (The Tig) vezetett, amiben rengeteg receptet megosztott, köztük az egyik kedvenc sütőtökös receptjét, amiről a következőket nyilatkozta: „Kockázatos kijelentés, de azt kell mondjam, számomra lehet, hogy ez minden idők kedvenc receptje. Nagy szavak ezek, tudom. Miért szeretem ennyire? Azért, mert egyszerre kielégítő, finom, megoszthatom másokkal és valószínűleg ez lesz a legegyszerűbb dolog, amit valaha elkészítettél.” Lássuk hát!
Hozzávalók – 4 főre
- 1 db sütőtök
- 1 db bagett (szeletekre vágva, enyhén megpirítva)
- 100-150 g Gruyere sajt (reszelve)
- 200 ml tej
- 200 ml tejszín
- 2 db tojás
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés
Óvatosan vágjunk le 2-3 cm-t a sütőtök tetejéről, ez lesz a kis kalapja. Vegyük is le róla, majd kanalazzuk ki a magokat és a hártyás részeket a belsejéből. A megtisztított tökbe ezután rétegenként helyezzük el a bagett darabokat és a reszelt sajtot úgy, hogy a legtetején sajtréteg legyen. Alaposan keverjük össze a tejet, a tejszínt és a tojást a sóval, a borssal és a szerecsendióval, majd lassan öntsük bele a tökbe, rá a rétegekre.
Amint visszahelyeztük a sütőtökre a kis kalapját, mehet is az előmelegített sütőbe, 180 fokon, kb. 2 óráig sütjük, amíg a tök megpuhul. Tálaláskor a bagettel és sajttal együtt kanalazzuk ki a sütőtök húsát is. Elég meggyőző Meghan receptje, érdemes kipróbálni!
Sütőtökkenyér
Ennyi finomság után kijár a desszert is! Egy egyszerű, de nagyszerű étel a sütőtökkenyér, amihez kivételesen egész sütőtök helyett sütőtökpürére lesz szükségünk. Tökéletes vendégváró még akkor is, ha váratlan vendég kopog az ajtón, hiszen tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat és be kell dobni a sütőbe. A méricskélést is megkönnyíti a recept, csak egy bögrére és egy kanálra lesz szükségünk.
Hozzávalók
- 2 bögre liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/2 bögre natúr joghurt
- 1/4 bögre olaj
- 1 bögre sütőtökpüré
- ízlés szerint tökmag és mazsola
Elkészítés
Ahogy említettem, egész egyszerűen csak keverjük össze először a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a sót. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a cukrot, a joghurtot és az olajat, ha simára kevertük, akkor rakjuk bele a sütőtökpürét is. A két tál tartalmát dolgozzuk össze úgy, hogy a nedves hozzávalókhoz adagoljuk apránként az első tálban jól összekevert száraz összetevőket.
Mielőtt a sütőbe tesszük, ízlés szerint rakhatunk még bele tökmagot és/vagy mazsolát, akár csak díszítés gyanánt is. Öntsük ki a masszát egy sütőpapírral bélelt, magasabb falú téglaformába és 180 fokon, lehetőleg légkeveréssel kb. 1 óra alatt el is készül ez a kihagyhatatlan sütőtökös csoda!
Sütőtökchips
Végezetül elhoztam a bolti chips egészségesebb alternatíváját, az őszi bekuckózás egyik fő elemét, a sütőtökchipset. Alig pár hozzávalóval el lehet készíteni, pont annyi idő alatt, amíg kiválasztjuk, melyik filmet nézzük meg falatozás közben.
Hozzávalók
- sütőtök
- olívaolaj
- só
Elkészítés
A megmosott, meghámozott sütőtököt próbáljuk meg a lehető legvékonyabb szeletekre vágni. Minél vékonyabb egy szelet, annál ropogósabb lesz a végeredmény. Késsel vagy akár zöldséghámozóval essünk neki óvatosan.
Ha megvagyunk, akkor terítsünk sütőpapírt egy tepsire, kenjünk be egy kis olívaolajjal, majd helyezzük el rajta, távol egymástól a vékony szeleteket. A sütőtökre is tegyünk olajat, majd jól sózzuk meg. Előmelegített sütőben, 200 fokon addig sütjük, amíg finom ropogós nem lesz, ehhez kb. 20 perc kell, de azért időnként nézzünk rá a chipsekre. Ha megbolondítanánk egy kicsit, akkor bátran használjunk más fűszereket is, például koriandert, fahéjat vagy esetleg mézeskalács fűszerkeveréket.
Jó étvágyat kívánok!