spot_imgspot_img
spot_img

Most ingyenesen nézhető a Testről és lélekről című film

-

Article Top Ad (AdSense)

A FILMIO-n péntektől vasárnap estig Morcsányi Géza emlékére  ingyenesen lehet megnézni Enyedi Ildikó Testről és lélekről című nagy sikerű filmjét.

Enyedi Ildikó 2017-ben született alkotása volt Morcsányi Géza életének első filmszerepe. A szerelem csodájáról mesélő film azonnal óriási siker lett és számos szakmai díjat nyert: elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medve-díjat, a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját, a sydney-i filmfesztivál fődíját. Operatőri munkájáért Herbai Mátét a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki, míg Borbély Alexandát lenyűgöző alakításáért az Európai Filmakadémia díjazta.

testről és lélekről-morcsányi-géza
Fotó: flickr.com

A film másik főszereplőpje Morcsányi Géza 1952-ben Budapesten született, tanulmányait a Marx Károly Közgazdaság­tudományi Egyetemen végezte, később a Radnóti Miklós Színházban, a pécsi, a győri, a szolnoki színházakban volt dramaturg. 1995 és 2015 között a Magvető Könyvkiadó igazgatója volt. Ő volt az első magyar Nobel-díjas író, Kertész Imre kiadója is. Morcsányi nevéhez rengeteg kulturális tevékenység köthető. Dolgozott egyetemi oktatóként, számos művet lefordított az orosz irodalom legnagyobb alakjaitól, főszerkesztői pozíciót töltött be az Interpress Magazinnál.

A Testről és lélekről című film főszerepére Enyedi Ildikó kérte fel: „Ő egy kifejezetten erősen gesztikuláló, kifejező testbeszéddel rendelkező, bőbeszédű ember. Megértette belőle, hogy saját magából ezt a (meglévő) csöndet, zártságot, visszafogott intenzitást kell megmutatnia. Nagyon okosan védte ezt a burkot az egész film alatt, ami akkor, ott megszületett. Nem okoskodta, elemezte szét, elemi, érzéki módon tudott így saját maga lenni”. – nyilatkozta Morcsányi Gézáról a rendező a Könyves Magazinnak korábban adott interjújában.

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!