spot_imgspot_img
spot_img

Mitől emlékezetesek karácsonyaink?

-

Article Top Ad (AdSense)

Karácsony. Az év egyik legszebb időszaka. Várva várjuk, készülünk, izgulunk. Hagyományokat ápolunk és hagyományokat teremtünk.

Vannak egészen megszállott karácsonyrajongók, akik szeptemberben kezdik a visszaszámlálást, megint mások inkább csak úgy beesnek a fa alá, de egy biztos, az ünnep hatása alól nehéz kivonni magunkat. Persze rajtunk múlik, hogy miképp teremtjük meg a módját az ünnepvárásnak, milyen hagyományokat teremtünk saját magunknak, a családunknak, mit adunk majd tovább gyermekeinknek. Ahogy az ősz télbe fordul, már érdemes egyre több fényt használni, gyertyát, mécsest gyújtani, fényfüzéreket elhelyezni. Ez máris ad egy meghitt hangulatot, amit fokozhat, ha illatos mézeskalácsot vagy aprósütit készítünk, forralt bort kortyolunk hozzá. A karácsonyi időszak legjobb része, hogy felidéz korábbi pillanatokat, gyermekkori emlékeket, ez pedig biztonságérzetet ad, jó érzéssel tölti meg ezeket napokat, és igazából ezt szeretnénk megismételni évről-évre.

Az igazi ünnep része a terített asztal, ahol nem okvetlenül az a fontos, hogy mennyit sürgölődtünk a konyhában és milyen különleges fogások készültek, hanem az együttlét. Ha megadjuk a módját, nagyon hamar átélhetjük a varázst, amelyre egész évben olyan jó visszagondolni! Sokszor mondjuk, hogy érdemes egy kicsit Észak felé tekinteni! A skandináv vidékeken a tél ereje biztonságot sugároz, a kinti és benti fények kontrasztja pedig békét és nyugalmat. A karácsony Északon azért is különösen fontos, mert ez egy remek lehetőség az együttlétre, az érzelmi feltöltődésre a további rideg téli hónapok előtt. Az otthonok melegét nem csak a kandallóban ropogó tűz adja, hanem néhány egyszerű, természetes dekoráció is, amelyet mi is könnyedén megvalósíthatunk. Szárított narancskarikák, néhány szem csilagánizs, fenyőtobozok, csomagolópapírba burkolt, szalaggal átkötött apró dobozok teszik egyszerűen ünnepivé a teret.

Persze egy szép étkészlet azért elengedhetetlen része az ünnepeknek. Az 1974-ben alapított svéd Fyrklövern egy kooperáció kapcsán találkozott a Wik & Walsoe márkával, így született meg a meseszép Christmas Memories kollekció. A tervező, Linda Svedal nosztalgikus motívumokkal hozott létre egy olyan szettet, amely a jövőbeli emlékeket hivatott előidézni. „A Christmas Memories megalkotásakor visszatekintettem a gyerekkoromba, és onnan merítettem inspirációt. A készlet minden eleme azt üzeni, hogy élvezzük az élet apró dolgait, és gyönyörű emlékként gondoljunk rájuk. Például a ház, amely az étkészletet díszíti, ugyanaz a ház, ahol a gyerekeim felnőttek, és ahol a családom sok szép ünnepet töltött együtt. A minták élethűek és ábrándosak” – mondja a tervező.

A karácsonyi emlékeket felidéző kollekció különlegessége, hogy csontporcelánból készült, amely egyszerre kifinomult, elegáns, közben pedig tartós és erős, hiszen akár mosogatógépben is mosható. A csontporcelánt 1200 fokon égetik, és a hagyományos porcelán összetevői mellett 25% kalcium-foszfátot tartalmaz hamvasított állati csontokból. A csontporcelánt gyönyörű megjelenése a világ minden táján népszerű és kedvelt anyaggá teszi. Ez a legátlátszóbb fehér porcelán, mely tökéletesen alkalmas a részletgazdag apró minták megjelenítésére is. A Christmas Memories készlet elemeit hagyományos szegély díszíti, amely sok apró motívummal és valódi aranytól ragyogó csillagokkal ékeskedik.

S hogy mi kerül a karácsonyi tányérokba Svédországban? A „Julbord”, azaz karácsonyi svédasztal gazdag kínálatában főszerepet játszik az ízletes karácsonyi sonka, sok hal, úgy mint lazac vagy hering, gazdag rakott étkek, vöröskáposzta és kelbimbó salátavariációk. A karácsony elmaradhatatlan édessége egy nagyon egyszerű desszert, a Tomtegröt, amely nem más, mint egy krémesre főzött fahéjas, mandulás tejberizs, amellyel a karácsonyi manót, Jultomtét kell 25-én reggel fogadni.

Karácsonyi tejberizs (Tomtegröt)

Hozzávalók:

  • 1 ,5 pohár kerekszemű rizs
  • 3 pohár víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 0,7 l tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 tasak vaníliás pudingpor (ízlés szerint)
  • fahéj, vanília, cukor, mandula, cseresznyeszósz (ízlés szerint)

Egy edényben vizet forralunk, ebbe adagoljuk a rizst, picit megsózzuk és hozzáadunk egy kanál vajat. Ha felforrt, hozzáöntjük a tejet is és nagyjából 30 perc alatt készre főzzük. Egy tasak vaníliás pudingport is adhatunk hozzá, bizonyos vélemények szerint ettől lesz igazán selymes és krémes. Tetszés szerint ízesíthetjük cukorral, vaníliával, fahéjjal, mandulával, vagy éppen egy kis cseresznyeszósszal. Egyes szokások szerint 1-1 szem egész mandulát is rejtenek a tálba, és aki megtalálja, annak a következő időszakban szerencséje lesz.

A betörők nem pihennek karácsonykor

Hasznos appok karácsonyra

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!