Mind meghalunk vagy kiborgok leszünk, esetleg marslakók? Milyen lesz a jövő?

-

A sci-fi írok kedvenc témája, hogy hogyan fog kinézni a jövő. Majmok fogják uralni a bolygónkat, esetleg robotok veszik át az irányítást, lesz egyáltalán élőhelyünk a jövőben? Nem tudhatjuk biztosan, hogy mi vár ránk, de ahogy látom, két nagyon eltérő jövőkép áll előttünk. Az egyik egy steril, betegségektől mentes, kényelmes világ tele csúcsszuper, modern technológiával, a másikban viszont egyre több ismeretlen járvánnyal, természeti katasztrófával és vízért folyó háborúkkal kell megbirkóznunk.

Robotok

Sokaknak elsőre az emberkinézetű, beszélő, mesterséges intelligenciával rendelkező robotok jutnak eszükbe, úgyhogy kezdjük ezzel. Sok segítséget jelenthetnek az emberiségnek, de egy hiba a programozásban vagy egy hackertámadás, és máris irányíthatatlanná válhatnak. David Brin, sci-fi író szerint minket az empátia tesz emberekké, de egyben ez az, ami megvezethet minket. A robotok kijátszhatnak minket, ha megtanulnak az emberi érzésekre hatni. Az egyre élethűbb külsőkkel ez nem is annyira elképzelhetetlen. Az sem kizárt, hogy ha lépést akarunk tartani a mesterséges intelligenciával, akkor azt csak kiborgként érhetjük el.

Modern technológia

Már ma, 2022-ben is az életünk szerves része a sok digitális kütyü. A telefonok, GPS-ek segítenek a tájékozódásban, a robotgépek, robotporszívók a háztartásban. Tulajdonképpen az életünk majdnem minden területén a modern technológiára hagyatkozunk, ami kétségkívül kényelmes megoldás. A túlzott kényelem viszont veszélyes lehet.

A minket segítő robotok és különböző technológiai újítások idővel egyre több feladatot fognak átvenni tőlünk, ami a munkaerőpiac teljes átalakulásához fog vezetni. Munkahelyek szűnnek meg és ma még nem is ismert, új munkahelyekre lesz szükség. Ez a fajta ismeretlen azért veszélyes, mert ma még nem tudjuk, hogy pontosan mire készítsük fel a fiatalokat, milyen tantárgyak legyenek az iskolákban?

Fotó: unsplash

Lesznek még színészek?

Nem a legégetőbb kérdés, ha a jövőről és a túlélésről van szó, de attól még nagyon is fontos megemlíteni, hogy már most nagyon sokat változott a munkaerőpiac. A legújabb technológiákkal, CGI, azaz számítógépes animációval az élőszereplőket is leválthatják a filmekben. Sokkal intenzívebb jeleneteket tudnak így gyártani, ami a folyamatosan növekvő ingerküszöb kielégítését segíti, azonban ezzel a jövőben lehet, hogy teljesen megszűnik a színészet, mint szakma.

Félelmetes elkényelmesedés

Az új generációk beleszületnek ebbe a digitális világba, ami azt jelenti, hogy nem tudnak majd digitális eszközök nélkül élni. Sokan már nagyon várják például az olyan okos hűtőszekrényeket, amelyek nemcsak jelzik, ha elfogyott valami, de már rögtön meg is rendelik azt. Ha valaki egy ilyen hűtővel nő fel, mit fog csinálni, ha az elromlik? Tudni fogja, hogy honnan szerezzen magának ételt, ha még soha életében nem kellett bevásárolnia? Biztos vagyok benne, hogy megoldaná, azokban az ilyen fajta kényelemből nagyon hamar kiszolgáltatottság válik, ami jellemző lesz a jövőben a technológiától való függés miatt.

Mit fogunk enni?

Ha már hűtőszekrény, mi lesz benne? Azt tudjuk, hogy egyre több mesterséges ételt állítanak elő laboratóriumokban, ami a húsfogyasztást teljesen fel is válthatja, ami környezetvédelmi és állatvédelmi szempontokból nagyon is előremutató, ráadásul a különböző fertőzéseket is elkerülhetjük. Azonban más, ma még földben termesztett ételeket is valószínűleg mesterségesen kell majd előállítani, ami drágább procedúra, ezért ez az ételárak növekedését jelenti.

Fotó: unsplash

Környezeti változások

Ennél a szempontnál nem látok pozitív jövőképet, a klímaváltozás az egész világot meg fogja bolygatni. A szélsőséges időjárás olyan szárazsághoz vezethet, aminek következtében a víz aranyat fog érni, ez pánikot és konfliktust fog generálni. Állatfajok tömkelege számíthat a kihalásra vagy vándorlásra, de nem csak a klímaváltozás miatt, hanem más emberi tevékenységek miatt is. Mai napig vadásznak védett állatokra a bőrük vagy húsuk miatt, emellett rengeteg élőhelyet tettünk tönkre, ami már most a kihalás szélére sodort több állatfajt is.

Mi kerül elő a jég alól?

A megolvadt jégtakarók rengeteg új felfedezést kínáltak már most az archeológusoknak, amiből sokat tanulhatunk a múltról. Félő azonban, hogy a globális felmelegedés következtében az eddig meglapuló baktériumok és vírusok is előjöhetnek. Többnyire holttestekből és állattetemekből származó fertőzések vannak láthatáron, azonban a hidegháború idejéből maradt nukleáris hulladékok is a felszínre törhetnek.

Fotó: unsplash

Halhatatlanság

Az egészégügy folyamatosan fejlődik, azonban még nincs mindenre gyógyír. Kutatások szerint a jövőben lehetséges lesz a kórokozók génmódosítása, ami hatékony módszer lenne a betegségek leküzdésére, de ami még ennél is érdekesebb, hogy olyan nanorobotokat fejleszthetnek, amelyeket a véráramlatba helyeznének, így tulajdonképpen „belülről” gyógyulhatnánk. A betegségek leküzdése sokat segít az élettartam növekedésén. Vannak jóslatok, amik szerint a jövőben 200 évig is élhetünk. De vajon milyen lehet ilyen sokáig élni? Ez az jelentené, hogy akkor legalább 100 évet kellene dolgoznunk?

Más elméletek szerint, valóban halhatatlanná válhatunk a jövőben. A fejlett technológiával a testünket ugyan továbbra sem lehetne örökké fenntartani, de a tudatunkat ki lehet emelni, majd átszállítani egy új testbe.

Okos, okos, okos

Minden okos lesz a jövőben. Az okos háztartási eszközök, mint ahogy említettem korábban a hűtőszekrényt, amellett a ma is használt okos telefonok még okosabban lesznek, már mindenki okos autóval fogja szelni az okos városokat. Az úthálózatokat is olyan okosra tervezik, amivel balesetmentes közlekedést biztosítanak. Kérdés, hogy a sok okosság mellett elbutulunk vagy pont, hogy a több idővel és energiával jól fogunk gazdálkodni és tovább fejlesztjük, jó irányba a világot?

Hol fogunk élni?

Ha a globális felemelegedést, a járványokat és a túlnépesedést túléljük, akkor már csak 2880-ban kell nagyon odafigyelnünk, ugyanis kutatók szerint ebben az évben a katasztrófafilmek főszereplőjével, egy aszteroidával találkozhatunk. Bár kb. 1% esély van rá, hogy valóban a Földbe csapódik.

Azonban elég valószínű, hogy az emberiség lelakja a Földet, de már most új lakóhely után nézelődünk (amit szintén lelakhatunk). A NASA a Mars missziója során próbálja kitalálni, hogy hogyan élnénk a Marson. Elon Musk SpaceX programja is ide tartozik, hiszen annak célja, hogy emberi kolóniákat szállítson az űrben. A jövőben várhatóan valóban kolonizálásba kezdünk, kérdés, hogy a Földön hagyjuk az ellentéteinket? Fenn tudunk tartani egy élhető bolygót, ha kapunk egy második esélyt?

Fotó: pixabay

Rengeteg minden van még, amit számításba kell vennünk a jövőt illetően, az biztos, hogy sokat fog változni a világ. Amellett, hogy rengeteg újítást tartogat számunkra a jövő, félő, hogy nem tudunk lépést tartani saját magunkkal. Tudjuk majd kezelni a legújabb technológiákat vagy kicsúszik a kezünkből az irányítás? A modern egészségüggyel le tudunk küzdeni minden betegséget vagy mindig előbukkan valami új? Elbutulunk vagy kiborgok leszünk? Meg tudjuk menteni a Földet vagy tényleg tovább kell állnunk? Te mit gondolsz?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!