spot_imgspot_img
spot_img

Miért ne szedjük le a karácsonyfát január 6-ig?

-

Article Top Ad (AdSense)

Hogy pontosan meddig marad bent a karácsonyfa az a fafajtájának és a család béketűrésének együtthatójából adódik. Én szívem szerint bent tartom a fát és vele a karácsonyi díszeket, amíg elviselhető mértéken belül marad a tűlevélvesztés. Nézzük, mi a valódi válasz!

A karácsonyfaállítás időpontja országonként eltérő, ahogy a lebontásának a javasolt dátuma is. Amerikában többen már hálaadás hétvégéjén beviszik a fenyőt és karácsony másnapján meg is szabadulnak tőle. Európában azonban később hozzuk be az egész fát. Adventre még csak koszorút kerül a házban, december 24-én estére érkezik a karácsonyfa a kis Jézus segítségével.

A hagyomány szerint a karácsonyi ünnepek január hatodikáig tartanak, eddig lehet fent hagyni a díszeket.

Ahogy a dal is karácsony 12 napját említi, az ünnep december 25-től január 5-ig tart. Ezt követően veszi kezdetét a farsangi időszak, mely egészen húsvétig tart.

Peter Paul Rubens: Három királyok imádása, 1609 (1628-29
Peter Paul Rubens: Három királyok imádása, 1609 (1628-29)

Január 6-át vízkeresztnek, korábban szentkeresztnek hívták, a „karácsonyi tizenketted” (12 napos ünnep) zárónapja. Nevezik epifániának vagy háromkirályok napjának is. A vízkereszt ünnepe három jelentést hordoz: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkereszteltetését, illetve csodatételét a kánai menyegzőn. A katolikus tradíció szerint január 6-án érkeztek meg a háromkirályok Betlehembe, ez jelzi az ünnepek végét. Van, ahol legalább akkora ünnep, mint a karácsony. Spanyolországban például az ajándékozás is ezen a napon történik.

A karácsonyfa lebontásának szokása a viktoriánus korhoz fűződik.

Korábban Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig, február másodikáig tartották meg a díszeket. A  19. század közepétől terjedt el, hogy ha vízkereszt éjjelén még fent vannak a díszek, akkor egész évben úgy kell maradniuk. A fentiek szerint nemcsak kifogás hogy eddig fent hagyjuk a díszeket – egyenesen balszerencsét hoz, ha hamarabb vagy később kerülnek le.

csillag csúcsdísz
csillag csúcsdísz

A hagyomány a pogány kultúrákból ered. Úgy vélték, az örökzöldekben áldást hozó jó szellemek lakoznak, amit a fény (azaz a napforduló és az új év) győzedelmeskedésével vissza kell adni a természetnek, hogy a nyárra jó termést hozzanak.

Január 6-án érkeztek meg Betlehembe a napkeleti bölcsek.

Az őket vezető csillagot jelképezi a fa tetején lévő csillagdísz.

Ha korábban bontják le a fát, akkor a bölcsek elvesztik iránymutatójukat.

(via blikk, alfahír, www.marthastewart.com)

Különös szilveszteri hagyományok a világ minden tájáról

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!