Különös szilveszteri hagyományok a világ minden tájáról

-

Különböző kultúrák és országok más-más módon tartják az ünnepeket. És ugyanez a helyzet az újévi hagyományokkal is. Míg egyesek az edények összetörésében, mások a jövendőmondó fehérneműkben hisznek. 2020 végének közeledtével tehát itt vannak a legfurcsább szilveszteri hagyományok a világ minden tájáról!

Szőlő a szerencséért – Spanyolország

Spanyolországban az egyik újévi hagyomány 12 szem szőlő elfogyasztása. De nem az egész nap áll a rendelkezésünkre – mindössze harminchat másodperc! Az év utolsó éjszakáján óriási tömeg gyűlik össze a tereken, hogy az óra tizenkét ütésére fogyassza el szerencsét hozó szőlőszemeit. Gyorsnak kell lenni, hiszen az egész harminchat másodpercet vesz igénybe, tehát három másodpercenként le kell nyelnünk egy szőlőszemet. Aki időben be tudja fejezni a műveletet, az a következő évben szerencsés lesz. 

Fotó: Pinterest

Törjön az a tányér! – Dánia

Egy fura dán hagyomány szerint az emberek tányérokat és edényeket csapkodnak szomszédaik ajtaja elé, hogy szerencsét hozzanak nekik az elkövetkező évre. Egész évben gyűjtögetik a fel nem használt vagy törött tányérokat, és december 31-én mindet a barátok és a családtagok házai elé dobják. Úgy gondolják, hogy minél nagyobb halomban áll törött porcelán valaki háza előtt, annál több barátja és szerencséje lesz a következő évben. A dánok hagyományos szilveszteri étele a tőkehal – szigorúan mustárral – amit a kransekage nevű marcipános fánkkal kísérnek.

Fotó: Femina

Égő madárijesztő – Ecuador

Ecuadorban az emberek madárijesztő jellegű figurákat (úgynevezett año viejokat) építenek politikusokról, popsztárokról vagy más figyelemre méltó személyekről. A kreálmányokat megtömik újságpapírral vagy fűrészporral és persze fel is öltöztetik a régi ruháikba. A szimbolikus megtisztulás jegyében ezeket szilveszter éjjelén felgyújtják. Ez az ecuadori hagyomány állítólag száműz minden olyan szerencsétlenséget a jövőből, amely az elmúlt évben történt.

Fotó Pinimg

Csakis színesben! – Latin-Amerika

Latin-amerikai országokban – például Mexikóban, Bolíviában és Brazíliában – az elkövetkező év vagyonát a bugyi/alsónadrág színe határozza meg. Igen, a hagyomány szerint a piros szerelmet, míg a sárga gazdagságot hoz. Ha év végén békére és harmóniára vágyunk, akkora fehér a jó választás szilveszter estére. Tehát az újévi fehérnemű színét alapvetően aszerint választják meg, hogy mit kívánnak vagy várnak el a következő évtől.

Fotó: Dressonline

Fagyöngy és kenyér – Írország

Írországban egyedülálló nők néha fagyöngyöt (az európai mitológiában termékenységgel összefüggő bogyót) tesznek a párnájuk alá szilveszter estére. Aztán másnap ezt tűzben elégetik, abban a reményben, hogy az következő év igaz szerelmet hoz a számukra. Egy másik hagyomány szerint kenyeret csapnak a falakhoz és az ajtókhoz, hogy elűzzék a balszerencsét és a gonosz szellemeket. Egy fokkal jobb mint a dán tányércsapkodás…

Fotó: Pinterest

108 kongás – Japán

A japán újévet vagy ahogy ők mondják Oshogatsu-t éjfélkor köszöntik 108 harang kongatással az összes buddhista templomban, hogy eloszlassák azt a 108 gonosz szenvedélyt, amelyet minden ember megél. A japánok úgy vélik, hogy ez a harangzúgás megtisztítja őket az előző évi bűneiktől. Általában az a hagyomány, hogy az év utolsó napján 107-szer harangoznak, míg az újévben szólal meg a 108. kongatás.

Fotó: Matcha

Kereken szép a világ! – Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken az újév csakis a pénzről szól. A filippínók hisznek abban, hogy ha az év utolsó napján kerek dolgokkal veszik körbe magukat – például pénzérmékkel – az jólétet és gazdaságot hoz majd nekik a következő évre. Nem csak az érmékben merül ki ez a tradíció: szőlőt is fogyasztanak vagy a zsebeikben hordozzák egész nap és sokan pöttyös ruhát viselnek a szilveszteri partykon.

Fotó: Imagevars

Bútorok kidobása az ablakon – Olaszország

Úgy tűnik a bizonyos tárgyak dobálása és a törés-zúzás sok országban egybeforr az újévi hagyományokkal. Olaszország egyes részein – például Nápolyban – a szilveszteri mottó a „Ki a régivel!” Az év utolsó napján ugyanis az elhasznált, idejétmúlt bútorokat hagyományosan kidobják az erkélyekről, ezzel jelképezve az újrakezdést. Habár a sérülések megelőzése érdekében a helyiek többsége ragaszkodik a kicsi és puha tárgyakhoz, a hagyomány miatt mégis jó ötlet óvatosan járkálni, ha az újévet Nápolyban töltenénk.

Fotó: Insider

Első lépés – Skócia

Az egyik legrégebbi skót hagyomány, az „első lépés” quaaltagh vagy qualtagh néven is ismert, és előírja, hogy aki szilveszterkor éjfél után átlépi a küszöböt, ajándékkal kell érkeznie. Ezek a szuvenírek lehetnek érmék, kenyér, só, vagy egy üveg whisky, hogy a házhoz szerencsét hozzanak. Hagyományosan egy magas, sötét hajú férfit választanak az első lépőnek.

Fotó: iStock

Ponty mérleg – Németország

A németországi emberek szilveszterkor általában Silvesterkarpfen-t („újévi ponty”) fogyasztanak. Elterjedt szokás az is, ha egész évben egy ponty pikkelyét hordozzuk a pénztárcánkban – a németek szerint ugyanis ez gazdaságot és szerencsét hoz egész évre. A ponty pikkelyének eltávolítását viszont hagyjuk más napokra, mivel ha az év utolsó napján tesszük, akkor a jövő évi szerencsénket is eltávolítjuk ezzel együtt.

Fotó: Kafkadesk

Olvasd el ezt is!

Karácsony a Világ körül – Szokatlan ünnepi hagyományok

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!