spot_imgspot_img
spot_img

Mi fán terem E. A. Poe kultusza?

-

Article Top Ad (AdSense)

1809. január 19-én látta meg a napvilágot az amerikai irodalom egyik leghíresebb alakja, Edgar Allan Poe. Művei világszerte ismertek, leginkább a Holló című verse. Novellái sötétek és nyomasztó hangulatúak, akár a halál, ám mégis hatalmas népszerűségnek örvendenek. Legutóbb a Netflix készített filmet Poe életéről, melyben a költő fiatal katonaéveit láthatjuk. De vajon miért kerül újra és újra terítékre a gótikus horror történetek atyja?

Edgar Allan Poe a romantika korának egyik kiemelkedő alakja volt, bár az amerikaiak leginkább irodalmi kritikusként tartják számon, nem pedig író- költőként. Életét ugyanúgy körbelengték a titkok és a misztikum, mint ahogyan műveit is. Lehetséges, hogy a túlvilági erők kerítették hatalmába és ez okozta végül korai halálát?

A fiú, akit sosem szerettek

Poe ír színészcsalád sarja volt, akik az 1750-es években érkeztek Amerikába és Bostonban telepedtek le. Apja 1810-ben elhagyta a családot, anyja pedig rá egy évvel tuberkulózisban halt meg. Az árván maradt alig egy éves Edgárt és testvéreit elszakították egymástól és mindegyikük más-más nevelőszülőkhöz került. A legifjabb Poe a richmondi gazdag kereskedő, John Allen vette magához. Nevére vette, ám hivatalosan sosem fogadta örökbe. Edgar szigorú neveltetést kapott, majd katonai akadémiára küldték. Katona társai feltehetőleg sokat bántották alkata és kinézete miatt, és az internátusban töltött idő megrontotta kapcsolatát jegyesével is Sarah Elmira Roysterrel, akivel végül az eljegyzésüket is felbontotta.

Az ifjú Edgar Allan Poe (Fotó: Flickr)

A legújabb Poe témájú film, a Halványkék szemek is ebben az időszakban játszódik. Az ifjú Poe a katonai akadémia egyik kiközösített kadétja, aki barátságot köt egy idősödő nyomozóval, hogy megtudják, ki és miért ölte meg az egyik fiatal katonát, és holttestét miért csonkították meg. Habár a film egy ifjú detektív zseni felemelkedését próbálja középpontba helyezni, Poe valószínűleg gyenge akaratú, idegileg labilis és könnyen befolyásolható személy lehetett. Imádta a szerencsejátékot és az alkohol is nagy barátja volt. Függőségei hatalmas adósságba hajszolták, ami végül számos barátja és támogatójának elvesztését vonta maga után. Az se tette túl népszerűvé társai körében, hogy hencegő alak hírében állt, fennhéjázó módon, magát erkölcsileg felsőbbrendűnek gondolta, pusztán azért, mert művészi vénájának köszönhetően jóval érzékenyebben reagált a körülötte lévő világra és az emberi természetre. Mindezek mellett zseniális logikával volt megáldva, aminek segítségével bármilyen bonyolult feladványt vagy rejtélyt képes volt megfejteni. Ezzel pedig nem kevesebbet adott a világnak, mint hogy megteremtette a detektívregények műfaját.

A sötét romantika atyja

Bármennyire meglepő, Poe művei a 19. század első felének elfogadott közízlésének megfelelő alkotások voltak. Az emberek már akkor is rajongtak a hátborzongató kísértettörténetekért, a múltba révedésért, és az ismeretlen bűnügyek megoldásáért. Nem meglepő, hogy Edgar Allan Poe legfőbb témái a gyász, a halál és az ehhez tartozó fizikai megnyilvánulások, mint a bomló holttest, az élve eltemetés vagy éppen a halottak feltámasztása. Bizonyára Poe jelleméből is adódott, hogy vonzódott ezekhez a bizarr és borzalmas témákhoz, ám nem zárhatjuk ki, hogy a szeretetre és figyelemre vágyó meg nem értett művészlélek direkt írt ebben a stílusban.

Poe önarcképe (Fotó: Wikipédia)

E.A. Poe egyike azon amerikai íróknak, akik nem saját hazájukban, hanem Európában lettek igazán ismertek és népszerűek. A sötét romantika atyja a francia romantika egyik kiemelkedő alakjának, Charles Baudelaire fordítói munkájának köszönhette mindezt. Francia pályatársának köszönhetően az 1850-es évekre egész Európában ismerték Poe nevét, és rajongva olvasták gótikus novelláit.

és szólt a holló: soha már?

Bármennyire is elismert író és költő volt, egy dolgot ő sem kerülhetett el. Fiatalon, alig 40 évesen érte a halál. A korabeli feljegyzések szerint zavart elmeállapotban találtak rá egy rossz hírű baltimore-i utcában. Kórházba szállították, ahol azonban 4 nap múlva meghalt. Ez idő alatt egyszer sem volt olyan állapotban, hogy elmesélhesse, mi is történt vele. Egyesek szerint Poe utolsó szavaival Istenhez könyörgött, hogy mentse meg a lelkét. Vajon tényleg hatalmába kerítette a Gonosz? Beleásta volna magát a fekete mágiába mely magába szippantotta végül a lelkét? Vagy szimplán csak beleőrült a saját horror történeteibe? Orvosi szakértők szerint agyhártyagyulladás vagy agyvérzés végezhetett vele önpusztító életmódja miatt. Az igazságot talán sosem tudjuk meg, mert mind az orvosi kartonja, mind pedig a halotti bizonyítványa rejtélyes módon eltűnt, ezzel is tovább szőve a köré kialakított misztikus kultuszt.

Az idősödő Poe a 2012-es Holló c. filmben (Fotó: Mafab)
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!