spot_imgspot_img
spot_img

Megvan az új brit miniszterelnök: Rishi Sunak

-

Article Top Ad (AdSense)

Nagy-Britannia korábbi pénzügyminisztere, az indiai származású Rishi Sunak lett az ország következő miniszterelnöke.

A jelenlegi miniszterelnök, Liz Truss mindössze hat hivatali hét után lemondott a múlt héten. Graham Brady, a választásokért felelős konzervatív tisztviselő azt mondta, hogy péntekre új miniszterelnök lesz. Amennyiben a feltételt csak egy jelölt teljesíti, akkor ő lesz az új kormányfő, valamint a Konzervatív Párt elnöke.

De mi volt a feltétel? Nos, a Truss helyére jelentkezőknek hétfő 14 óráig volt lehetőségük megszerezni a Konzervatív Párt 100 képviselőjének támogatását a 357 fős Konzervatív Párt képviselői közül. Hétfő reggelre Sunak volt az egyetlen, aki elérte a szükséges 100 szavazatot.

Sunak legesélyesebb versenytársa Penny Mordaunt volt, aki az eredményhirdetés előtt néhány perccel visszavonta jelölését. Ugyan szóba került, hogy a korábbi miniszterelnök, Boris Johnson is visszatérhet, de ő vasárnap jelezte, hogy nem indul a kormányválasztáson.

Már megvolt a magabiztos kezdés

Sunak már vasárnap hivatalosan kijelentette, hogy indul a versenyen, és a Twitteren ezt írta: „Az Egyesült Királyság nagyszerű ország, de mély gazdasági válsággal nézünk szembe. Ezért vagyok a Konzervatív Párt vezetője és az Önök következő miniszterelnöke. Szeretném rendbe tenni a gazdaságunkat, egyesíteni a pártunkat, és eredményeket akarok elérni az országunk számára.”

Az általam vezetett kormány minden szintjén feddhetetlenség, professzionalizmus és elszámoltathatóság lesz, és nap mint nap azon fogok dolgozni, hogy elvégezzem a munkát.” – idéznek a posztjából a CNN oldalán.

Hogy került egyáltalán ebben a helyzetbe az ország és miért mondott le Liz Truss? Erről idekattintva olvashatsz.

Ki egyáltalán Rishi Sunak?

Sunak lesz az első színes bőrű, és az első hindu, aki Nagy-Britanniát vezeti. Rishi Sunak győzelmét egyesek a sokszínűség és a képviselet győzelmének tekintik a brit politikában, amelyet túlnyomórészt az idősebb fehér férfiak uralnak. Egyúttal a legfiatalabb miniszterelnök címet is elnyerte a maga 42 évével.

Southamptonban, egy angol kikötővárosban született indiai szülők gyermekeként, akik az 1960-as években bevándoroltak. Oxfordban és Stanfordban végezte el az egyetemet. Mielőtt a politikai pályát választotta volna, a Goldman Sachs befektetési bank elemzője volt, majd a The Children’s Investment Fund Management fedezeti alapkezelő cégnél dolgozott. 2015 és 2017 között a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidéki Bizottság tagja volt. 2018-tól 2019-ig parlamenti önkormányzati helyettes államtitkárként dolgozott.

Majd 2019-ben Boris Johnson pénzügyminiszternek nevezte ki.

Az sem mellékes, hogy hihetetlenül gazdag, mivel a felesége, Akshata Murthy – akitől két lánya született – az indiai milliárdos N. R. Narayana Murthy lánya.

képek: pinterest

Mindegy mit tesz le az asztalra III. Károly király – még mindig pikkelnek rá a megcsalási botrány miatt

Hiába adta Erzsébet az áldását rá – Kamilla királyné még mindig a „másik nő”

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!