spot_imgspot_img
spot_img

„Megpróbálom megvalósítani, hogy átlendüljenek a mindennapok problémáin”

-

Article Top Ad (AdSense)

Jóga, feltöltődés, csodálatos helyszínek… és az ember, aki mindezt lehetővé teszi és segít kimozdulni a szürke hétköznapokból.

A közel húsz éve Spanyolországban élő Alex, a Yoga Travel alapítója, az egyik legérdekesebb ember, akivel valaha beszélgettem. Filmbe illő utat járt be és hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Története példaértékű lehet mindenki számára, aki úgy érzi változtatni szeretne az életén. Miközben beszélgetünk egyre inkább azt érzem, hogy ideje visszatalálnom a jógához. Alex megerősített abban, hogy bár jóga nélkül lehet élni – de nem érdemes.

–  Mi volt az a meghatározó élmény számodra, ami miatt elkezdtél jógázni?

– A jóga véletlenül került az életembe, viszont átmozdított egy más és élhetőbb világba. Amit addig csináltam elvesztette a jelentőségét, ugyanis a húszas éveimtől egészen más életet éltem. Embert próbáló dolog volt, amikor egyik pillanatról a másikra felismertem, hogy amit addig csináltam idegenné vált. Az akkori ismerőseim, a barátaim távolinak tűntek, nem találtam a helyemet. Bele voltam ragadva egy életvitelbe. Akkor már Spanyolországban éltem, ahol találkoztam egy energetikai gyógyítóval, aki egyébként jógaoktató is. Ő meglátott bennem valamit, és próbált rábeszélni egy energetikai kezelésre. Eleinte közömbösen álltam ehhez a dologhoz, de végül meggyőzött, és elmentem hozzá. A kezelés átfordított bennem valamit, melynek hatására változott az életem.

– Hogyan jutottál el odáig, hogy ne csak gyakorold a jógát, hanem jógaoktató illetve jógatáboroztató legyél?

A régi életmódomból a jóga segítségével léptem ki, és ezt szerettem volna átadni más embereknek is. Rájöttem, hogy jó lenne segíteni azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint én a húszas éveimben. Eleinte hobbinak indult, de egyik hosszabb haza látogatásomkor Budapesten elvégeztem egy jógaoktatói képzést, majd később megnyitottam a jógastúdiómat. Az utazásaim mellett már két éve üzemelt, amikor jött egy felismerés, hogy milyen jó lenne a zárt térből kivinni a vendégeket a nagyvilágba, valamilyen szép helyre.

jóga-alex
Fotó: Yoga Travel

Ehhez elkezdtem társat keresni és akkor hozott össze az élet Timivel (Fekete Tímea, Jóga Paradise stúdió alapítója, vezetője és oktatója – szerk.), akin azt éreztem, hogy őszinte, tiszta szívvel áll a dolgokhoz. Timi személyében egy igaz barátra leltem, akivel jól tudunk együtt dolgozni, maximálisan kiegészítjük egymást. Régen egyedül vezettem a vállalkozásaimat, nem tudtam megbízni senkiben, de változom, és már együtt csináljuk a táborokat, szervezzük a programokat teljes egyetértésben.  Létrehoztuk a saját brandünket, a Yoga Travel-t. A három évvel ezelőtti első marbellai jógatáborunk a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült, ennek hatására azóta havi rendszerességgel szervezzük a programokat, belföldi és külföldi táborokat egyaránt.

– Amelyeknek a fókuszában a jóga áll, de mindig több különleges élményt is tartogatnak…

– Igen, ez valóban így van. Küldetésünk az, hogy kiragadjuk az embereket a hétköznapokból és felejthetetlen élményeket szerezzünk nekik. Bevezetjük őket a jóga világába, és ennek köszönhetően biztosan mindenki kimozdul a komfortzónájából. De nem csak erről van szó, mert mellette sok más olyan program is van, aminek segítségével könnyedén el tudják engedni a hétköznapokat. Megpróbálom megvalósítani, hogy amikor velünk vannak, átlendüljenek a mindennapok nehézségein, problémáin, felejtsék el az időhöz kötöttséget, és éljék meg a pillanat varázsát. Folyamatosan figyelem a csapatot, együtt működök velük, és az ő kedvükhöz, hangulatukhoz alakítom a napot, még ha el is kell térni az aznapi programtól.

jóga-marbella-elvonulás
Fotó: Yoga Travel

– Milyen pozitív hatása van annak, ha valaki elkezd rendszeresen jógázni?

– A rendszeres jógagyakorlásnak köszönhetően a szervezet, a lélek és a gondolati világ elkezd összhangban tevékenykedni, és ha ekkor hagyjuk ezt az érzést áramolni, az életünk pozitív irányt vesz. Ha csak a jógaszőnyegen történő gyakorlást nézem, akkor önfegyelemre, kitartásra, tudatosságra tanít. A gyakorlatoknak (ászanáknak) köszönhetően a mindennapi életben is megtanuljuk, hogy bizonyos kérdésekben ne hozzunk elhamarkodott döntést. Megtapasztalhatjuk, hogy élettel telik meg a testünk, megnyugszik az idegrendszerünk, megszabadulunk a feszültségtől, a szorongástól, gátlásoktól. Ez pedig segít minket abban is, hogy elérjük álmainkat és képesek legyünk megvalósítani önmagunkat. Mindehhez pedig elég egy 90×200 centiméteres jógaszőnyeg.

– A jóga hogyan tud segíteni az újévi nagy tervek és fogadalmak megvalósításában?

Köztudott, hogy az új év felfrissülést és megújulást hoz magával, de sokan beleesnek abba a hibába, hogy túl nagy fogadalmakkal indulnak neki, amiből aztán februárra már nem marad semmi. Szerintem az év vége sokkal fontosabb időszak, ezért is tartunk minden év végén egy hangfürdős elvonulást. Ez a magunkba nézés, a számvetés időszaka. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy az elmúlt évben mi volt, ami rossz irányba vitt, mit lehetne jobbá tenni. Az új év mindig sok új energiát rejt magában, de fontosabb a múlt lezárása. Amíg tele van a poharad, nem tudsz bele tölteni. Nem biztos, hogy meg kell inni, ami benne van… lehet, hogy csak ki kell önteni.

jóga-hangfürdő
Fotó: Yoga Travel

– Milyen különleges helyszínekkel és táborokkal készülsz 2023-ban?

– Januárban lesz egy magyarországi wellness-szel egybekötött kikapcsolódás és feltöltődés, ahol unikumként egy prána kezelést végző hölgy lesz a segítőnk. Februárban Marbellán tartunk egy ötnapos tábort, ahol a jóga mellett, Sup-pozunk, kirándulunk, szórakozunk és kiszakadunk a téli szürkeségből. Márciusban kicsit visszatérünk a télbe, Ausztriába, Innsbruck mellé utazunk, hogy egy síeléssel egybekötött jógával és pihenéssel zárjuk le a telet. Áprilisban marokkói körutazással különböző helyszíneken tartunk nyolc napos jógatábort, amire a sivatagi tevegelés mellett sok különlegességgel készülünk, mindezt persze jógával egybekötve. Májusban aztán újra Magyarországon találkozunk a résztvevőkkel egy három napos jóga-fitness kombinációval, amit június elején egy ötnapos mallorcai tengerparti kiruccanás követ majd.

A jógaórák mellett minden esetben próbálunk az aktuális helyszínhez igazodva különleges dolgokat is becsempészni a programba. Külföldi jógaoktatókat is meghívunk, hogy a résztvevők a legkülönfélébb technikákkal is megismerkedhessenek. Hiszen a célunk az, hogy felejthetetlen napokat, fantasztikus élményeket és teljes kikapcsolódást szerezzünk mindenkinek.

Amit még Alexről tudni kell:

Hatha, Yin és SUP jóga oktató, az Alexander Yoga Jógastúdió és Életmód Központ alapítója és vezetője, az Alexander Yoga & Events életérzés és a yogatravel.hu alapítója.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!