spot_imgspot_img
spot_img

Megdöbbentő fotók a tavalyi évből – programajánló

-

Article Top Ad (AdSense)

Fantasztikus fotók a világ minden tájáról és magyar fotósok kameráiból, női filmek és színdarabok. Ezen a héten is segítünk, hogy hova érdemes elmenni!

Kiállítás

World Press Photo 2020

Soha nem volt még ilyen nagy szükség hiteles képekre és történetekre! A kiállítás és a digital storytelling filmek fontos ismeretekkel szolgálnak napjainkról, olyan történeteket vonultatnak fel, amelyek megállásra, átélésre, gondolkodásra és együttérzésre késztetik a nézőt.

A látogatók az évről évre megrendezett kiállításon olyan eseményeket, ismerhetnek meg, amelyekre máskülönben nem figyelnének fel.

A neves szakemberekből álló zsűri tagjai függetlenek a World Press Photo Foundationtól, és kizárólag a zsűrinek van beleszólása a díjra méltó fotók kiválasztásába. Az elbírálás szempontjai a

pontos, tisztességes és magával ragadó mondanivaló a világról.

Minden versenyző elfogadja az etikai kódexet, és minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy egészen biztosak lehessünk benne, a fotós valóban szemtanúja volt a jelenetnek.

Firefighters battle the Marsh Fire near the town of Brentwood in Contra Costa County, Calif. on Aug. 3, 2019.

A kiállítás 151 felvételét a nemzetközi zsűri 73996 fotóból válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt. Idén is van magyar díjazott! Esther Horvath a környezet kategóriában kapott első díjat.

(Az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation már több mint hat évtizede működik független, nonprofit szervezetként. Védi a sajtófotózás elengedhetetlen feltételeit: a szólásszabadságot, az információszabadságot és a sajtószabadságot.)

Magyar Nemzeti Múzeum
2020. szeptember 24. (csütörtök) – 2020. október 25.

38. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A sajtófotó kiállítás közel négy évtizede a legjobb alkalom a közös emlékezésre.

A fotóriporterek munkáin keresztül újra láthatjuk, felidézhetjük az előző esztendő legfontosabb politikai eseményeit, az egyre nagyobb hangsúllyal jelentkező globális és helyi környezeti változásokat.

A 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás szerepe az emlékezés és emlékeztetés szempontjából most még nagyobb a korábbiaknál. Hiszen az elmúlt hónapokban, a világjárvány kitörése óta, alaposan megváltozott az életünk, és megváltozott a dolgok jelentése és jelentősége. Új fogalmakkal ismerkedtünk meg, és azok az életünk részévé váltak. A koronavírusról annyit mindenképp megtanultunk, hogy valami, ami hosszú időre megváltoztatja az életünket.

A Capa Központban, a sajtófotó kiállításon látható nagydíjas képsorozatok, Hajdú D. András és Kovács Bea munkái, vagy Ajpek Orsolya képriportja a Hableány tragédiájáról, Mohai Balázs és Urbán Ádám koncert- illetve cirkuszfotói – amelyek mostanában el sem készülhetnének –, nem csak a sokszor szomorú, néha vidám és időnként felemelő eseményekre, történésekre emlékeztetnek, hanem arra is, hogy nem is olyan régen volt egy normális életünk.

Bízunk abban, hogy ez a normális élet hamarosan visszatér és a fotóriporterek nem csak a pandémiát fotózhatják majd, hanem újra korlátozások nélkül dolgozhatnak, hogy bemutassák, megörökítsék mindazt, ami velünk és körülöttünk történik, normális időkben. (Szigeti Tamás kurátor)

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2020. szeptember 9. (szerda)- 2020. november 15.

A plakátművészet mestere Helbing Ferenc (1870-1959)

Százötven éve született Helbing Ferenc, a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika egyik legkiválóbb hazai művelője. Helbing a dekoratív nyomtatványok szinte minden műfajában alkotott.

Bámulatos karriert futott be:

nyomdászinasként kezdte pályáját, az 1900-as évek elején lett belőle elismert, megbecsült tervezőgrafikus, sőt, képzőművészeti tárlatokon kiállító művész,

majd az alkalmazottgrafikus-képzés egyik motorja, az Iparművészeti Iskola tanára, igazgatója. Hosszú élete során a grafika több területén tevékenykedett.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum októberben megjelenő kismonográfiával emlékezik meg a művészről, a szeptember 10-én nyíló tárlat a készülő könyv egyfajta összefoglalása. A kiállítás az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzetei Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a miskolci Hermann Ottó Múzeum és az MKVM gyűjteményi anyagából mutat be válogatást.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea
2020. szeptember 10. (csütörtök) – 2020. december 6.

Fesztivál

16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Idén 16 éves a Képregényfesztivál. A Magyar Képregény Szövetség 16. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét, vásárát. A fesztivál ideje alatt különböző képregényes kulturális programokkal veszik be Budapestet: a tavalyi Alfabéta-díjasok kiállítása (Restro Puskin), beszélgetések, kvíz és az elmaradhatatlan vasárnapi vásárral várnak mindenkit.

Számos magyar alkotó és kiadó időzíti új megjelenését a fesztiválra: folytatódnak már ismert szuperhőssorozatok, de nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai sem.

Az új megjelenések listája, folyamatosan bővül.

A Dürer Kert belső tereiben alkotócsoportok, szerzői képregényesek, fanzine-osok, és nagyobb kiadók állítanak standot, de mindemellett helyet kapnak különféle képregényes termékek is.

Szeptember 27-én (vasárnap) szokás szerint egész napos programokkal várják a látogatóinkat a Dürer Kertben. A belépő 1000 Ft, de a legkisebbek, azaz a 10 év alatti képregénykedvelőknek ingyenes a belépés.

Dürer Kert
2020. szeptember 25. (péntek) 18:00 – 2020. szeptember 27. (vasárnap) 17:00

Eleven Ősz Fesztivál

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal, túrákkal vár mindenkit az Eleven Ősz programsorozata szeptember 25-én és 26-án. Az program során az utca legjobbjai a széles együttműködésnek köszönhetően hálózatban, együtt kínálják portékáikat! Kérnél a kávéd mellé egy csak neked felolvasott verset, újra átélnéd a hagyományként teremtett 1 művész 1 porta programot az utcában, avagy Juhász Anna az Eleven Ősz alkalmával debütáló művészeti sétáján ismernéd meg az utca történetét? Akkor elevenedj te is ősszel a Bartókon!

Bartók Béla Boulevard
2020. szeptember 25. (péntek) 09:00 – 2020. szeptember 26. (szombat) 22:00

Színház

Büszkeség és balítélet

Lehet-e egy teljes regényt színpadra adaptálni mindössze két színésszel?

Balsai Móni és Schmied Zoltán a Büszkeség és balítélet teljes szereplőgárdáját jelenítik meg – tekintet nélkül korra és nemre Ujj Mészáros Károly rendező irányítása alatt.

A minimális eszköztár és a néhány mozdulattal, jellegzetes gesztussal vagy hanghordozással felvázolt karakterek megmutatják, milyen is az igazi színjátszás. Igazi felhőtlen szórakozás még a veterán rajongóknak is!

Centrál Színház előadása 

9-től 5-ig – A musical

A Dolly Parton nevével fémjelzett és a nyolcvanas években Jane Fonda főszereplésével világhíressé lett film színpadi adaptációja kényes témát boncolgat. Vajon a férfi főnök miért és meddig alázhatja, gyalázhatja női beosztottjait?

Miért nincs egyenjogúság még egy olyan egyszerű munkahelyen sem, mint egy irodai környezet?

És a nők miért hagyják, hogy ezt tegyék velük? Kevesebbet érnének? Azért lennének kevésbé jó munkaerők, mert ők „csupán” nők? A vicces köntösbe öltöztetett, ugyanakkor kényes kérdést három különböző környezetből jövő, és merőben eltérő karakterű nő szemszögéből ismerjük meg.

Polyák Lilla, Szinetár Dóra és Korponay Zsófi három női archetípust jelenít meg.

Violet az ambiciózus, gyermekét egyedül nevelő anya, aki nem ismer lehetetlent. Judyt férje megcsalta, de a házassága alatt is állandóan semmibe vették, a saját árnyékától is megrémül, Doralee egy szerető férjjel az oldalán keresi önmagát; határozott, jószívű vidéki lány, akinek megvan a magához való esze. Franklin Hart pökhendi, nagyképű és alázza a nőket… naná, hogy Ő a főnök! Amíg titkárnői fel nem lázadnak… A Tony-díjra jelölt
Broadway musical megérkezett Magyarországra!

A vállalat három nő dolgozója egy napon föllázad a rettegett főnök, Franklin Hart uralma ellen.

Judy, Violet és Doralee foglyul ejtik a zsarnokot, házába zárják, s maguk kezdik el rendbe tenni azt, amit Hart hosszú évek során elrontott. Reformjaik nyomán nemcsak a munkahelyük válik otthonossá, de még a cég is jól jár. Ám Hart kiszabadul és elindul, hogy bosszút álljon.

Továbbá közreműködik: Csongor Nóra, Lukács Viktória, Misik Renáta, Pálfi Gabriella, Tonhaizer Tünde, Czakó Gábor, Hajdú Ádám, Horváth Ádám, Matics Roland, Mészáros Gergő Fordította: Galambos Attila és Szente Vajk

A József Attila Színház előadása

 

Medvék minden mennyiségben

…a játékboltból, a bazártrafikból, az áruházból, a desszertesdoboz fedeléről – de talán még képzeletbeli mackók is. Lehet velük beszélgetni, ki lehet találni, mire gondolnak, mit néznek, látnak, mire vágynak, mi az, amire a nagyokat intik. Pirongatni, korholni lehet őket, rájöhetünk apró cseleikre, úgy tehetünk, mintha… Lehet velük játszani, de ők is játszanak velünk.

Előadás 4 éven aluliaknak, Tandori Dezső Kossuth-díjas költő versei alapján.

A Vaskakas Bábszínház előadása

 

Film

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún.

Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A film a Szerdai gyerek (2015) című többszörös díjnyertes alkotás után Horvát Lili második nagyjátékfilmje, mely szeptember 24-én érkezik a magyar mozikba.

A romantikus dráma kiforgatja és megkérdőjelezi a műfaj sablonjait és működési mechanizmusait.

A film főszerepeiben Stork Natasát és Bodó Viktort láthatjuk.

Bemutató dátuma: 2020. szeptember 24.
Forgalmazó: Mozinet

 

Jártál már Budapest legizgalmasabb házaiban?

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!