Jártál már Budapest legizgalmasabb házaiban?

-

Különleges fesztiválok, könyvhét, filmek, könyvek és gyerekprogramok szeptember 14. és 20. között. Ezen a héten is segítünk, hogy ne unatkozz!

Fesztivál

Budapest100

Évente egy hétvégére Budapest százéves házai kinyitják a kapuikat és megmutatják titkos zugaikat az érdeklődőknek.

A Kortárs Építészeti Központ önkéntesei a házak lakóival összefogva derítenek ki érdekességeket az épületekről, hogy aztán épülettörténeti sétákon meséljenek róla a betérőknek. Emellett szerveznek programokat (kiállításokat, minikoncerteket, felolvasásokat), a lelkesebbek pogácsát sütnek vagy akár a saját lakásukat is megmutatják. Idén az évforduló és a járvány kombinált hatásaként nemcsak az 1920-ban épültek csatlakozhattak, hanem bármelyik, aki már volt, vagy aki szívesen elbüszkélkedett volna a lakhelyével. A házakhoz kapcsolódó infókat idén már egy telefonos applikáció segítségével is megtudhatjuk. A járványhelyzet miatt viszont érdemes ellenőrizni a programokat a honlapon, mielőtt elindulnánk.

Kilátás a Madách 10. tetejéről
Kilátás a Madách 10. tetejéről

A szokásos tavaszi időpont helyett most szeptember 19-20-án nyílnak a kapuk!

91. Ünnepi Könyvhét

Szintén igen hányatott sorsuk volt idén a könyves rendezvényeknek. A hagyományosan a Vörösmarty téren rendezett eseményt tavaszról szeptember 17-20-ra halasztották, ám sajnos ez sem volt elég. Így a MKKE végül egy hibrid megoldással állt elő: online és offline is lesznek programok. A kiadók tervezett könyvbemutatói és programjai közül néhánnyal szeptember 17-20. között szintén a világhálón találkozhat majd az érdeklődő közönség. Online jelentik majd be a Szép Magyar Könyv 2019 díjazottjait is. Emellett megjelenik természetesen a kiadók újdonságait összegyűjtő könyvheti címlista, így legrosszabb esetben online megrendelhető, ami érdekel minket.

könyvesstand
könyvesstand

Műtárgyak Éjszakája

Szeptember 17. és 19. között közel 50 fővárosi helyszínen 100 különböző programmal várja majd a művészet és a műtárgyak iránt érdeklődőket. A kiállítások mellett ismét lesz műterem- és műhelylátogatás, műtárgybecslés, filmvetítés, valamint épületséta, de ebben az évadban online előadásokat is tartanak. Az esemény nagykövete Szinyei Merse Pál híres lila ruhás nőalakja, akit az Instagramon lehet követni. A közönség megismerkedhet a kézműves lámpák születésével és a kőfaragás mesterségével, de

a festményeken megjelenő fejfedőkről, a Feszty-körkép titkairól, az ötvösművész Fabergé sikersztorijáról, vagy Frida Kahlo és a fotográfia kapcsolatáról

is lehet majd előadást hallgatni. Bemutatkozik négy kortárs ékszerművész, valamint a kárpitművészet legjobbjai. A 2020-as Műtárgyak Éjszakája a fogyatékossággal élő emberek és a művészet kapcsolatával is foglalkozik.

Fabergé tojás és hintó
Fabergé tojás és hintó

Műtárgyak Éjszakája, 2020. szeptember 17-19.
Részletes program 
Otthonról nézhető online előadások

Film

Mulan

A Disney-klasszikus élőszereplős feldolgozása nem követi szorosan az animációs verziót, de ez nem válik hátrányára, sőt.

A filmes feldolgozás egy igazi női mozi lett, ahol nemcsak a főhős lett nő, hanem egy igazán menő, és egyenértékű női ellenséget is kapott.

A film jól átmenti a Disneynek azt a gyakorlatát, hogy az adott ország képi kultúráját is átvette a rajzfilmjeiben, mint a Herkules vagy a Mulán. Az utóbbi időben a Tigris és sárkányból vagy a Repülő tőrök klánjából ismert képi világ és harci jelenetek köszönnek vissza a vásznon. A zenés-táncos betétek hiányoznak, de cserébe érkezik pár ütős akciójelenet. Érvényes és jó filmet hoztak össze, aminek a megjelenését azonban nagy felháborodás övezi a forgatási helyszín és a színésznő politikai kijelentései miatt is.

Bemutató dátuma: 2020. szeptember 10.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Az elfeledett herceg

Djibi (Omar Sy) pedáns apaként egyedül neveli szeme fényét, hét éves kislányát, Sofiat. A esték elmaradhatatlan rítusa az elmerülés a mesék fantasztikus világában: az apa minden este mesél a lányának, s közös fantáziavilágukban csodálatos tündér-kalandok válnak valóra. A sármos herceg szerepében pedig a lány hőse, az apa tündököl. Öt évvel később az immár kamaszlány Sofia lassan kinő apja meséiből és a saját korabeli fiúk kezdik érdekelni, új herceg hódítja meg a szívét. Ahogy az apa a mesék világában is távolabb kerül imádott lányától, úgy a való életben is – nincs más hátra, mindent el kell követnie, hogy valahogy hős maradjon tinédzserré váló gyereke életében.

Az elfeledett herceg minden szülő drámájáról szól: látni, amint felnő a gyerekünk, s már nem mi töltjük be az életében a legfontosabb szerepet.

Bemutató dátuma: 2020. szeptember 17.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

A művészet templomai: Frida Kahlo – Viva la Vida

A művészet templomai sorozat új filmjében Frida Kahlo sokrétű személyiségét ismerhetjük meg többféle nézőpontból: a kortárs feminizmus forradalmian úttörő művészét, és a mögötte rejlő embert, aki saját megkínzott testének és viharos kapcsolatainak foglya volt. A filmben Frida saját szavait idézzük fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. A Mexikó szívébe vezető művészettörténeti utazáson narrátorként Asia Argento, a David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket.

Az eredeti dokumentumokat a Frida Kahlo életeseményeit felidéző és műveit elemző exkluzív szakértői interjúk színesítik, segítségükkel felfedezhetjük a közös vonásokat Frida két arca között.

Természetesen megcsodálhatjuk leghíresebb festményeit, köztük több önarcképét is, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. A sorozatra jellemző, részletgazdag, közeli felvételeken feltáruló műalkotások mellett számos olyan archív fotó, eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség.

Bemutató: 2020. szeptember 17.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Könyv

Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete 

Felnőni? Mivégre? Ki mondja meg, hogy mi lesz belőlünk és kire fogunk hasonlítani? Valami baljós dolog történik Giovanna bájos gyermekarcával, és lassanként kiütközik rajta a kamaszok rusnya undoksága. De vajon tényleg így állnak-e a dolgok? Melyik tükröt válassza az ember, hogy visszataláljon önmagához, és megmeneküljön?

Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete
Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete

A gyermekarc szépségének elillanását követően az új ábrázat utáni hajsza két Nápoly közt zajlik, amelyeket testvéri szálak kötnek össze, s amelyek kölcsönösen rettegik és gyűlölik egymást.

Az egyik Nápoly odafönt pózol, az erényesség álcáját magára öltve, a másik odalenn található, a mélyben, harsánynak és közönségesnek tettetve magát. Giovanna e két Nápoly közt ingázik, hol alázúdulva a mélybe, hol felkapaszkodva a magaslatokra, és mindeközben eltévelyedve tapasztalja, hogy sem odafönn, sem a mélyben nem talál válaszokra, a város pedig nem nyújt szabadulást.

A Nápolyi regények rejtőzködő szerzőjének első könyve a világsikerű sorozat óta.

Kiadó: Park Könyvkiadó Kft.
Megjelenés: 2020. szeptember 01.

Anneleen Bru: Így neveld a macskádat!

Így neveld a macskádat című könyv
Így neveld a macskádat című könyv

Az emberiség évszázadok óta a macskák bűvöletében él. E titokzatos és elegáns négylábú legősibb társunk, és generációk óta családtagként éli világát. Ugyanakkor számtalanszor tapasztaljuk, hogy – minden jó szándékunk és odaadó szeretetünk ellenére – a macskánk magatartása kifürkészhetetlen.

Anneleen Bru macskaterapeuta kézikönyve mindent megcáfol, amit eddig a macskák természetéről tudni véltünk.

A könnyen elsajátítható trükkök és hasznos tippek segítenek a gazdiknak, hogy megértsék a kis kedvencük testbeszédét, finom jelzéseit, és tökéletes legyen az összhang imádott cicájuk és a kétlábúak között.

Partvonal Kiadó ,
Megjelenés: 2020. szeptember 04.

Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló

Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló! című könyve
Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló! című könyve

Késő van, anya leoltotta a lámpát, aludni kéne. Na persze, könnyű azt mondani!

A szoba sötétje tele van mindenféle fura dologgal, nem lehet nem észrevenni őket!

Elég a falat bámulni: máris olyan, mintha egy árnyékmozi nézői lennénk! De ha lehunyjuk a szemünk, akkor sem egyszerűbb a helyzet! Hiszen a fejünk is tele van egy csomó mindennel – emlékekkel, képekkel, gondolatokkal… Hogy lesz ebből elalvás?!

A válasz talán kiderül Dániel András korábbiaknál is formabontóbb képeskönyvéből, amelyben a szerző álom és ébrenlét határán vezeti olvasóját a villanykapcsoló kattanó hangjától egészen… Nos, hogy meddig, az kiderül ennek a minden szempontból szokatlan könyvnek a lapjairól. (Ahol egy váratlan pillanatban akár még Andy Warhol és Joan Miró is szembesétálhat velünk.)

Megjelenés: 2020. augusztus 27.

Gyerek

Gryllus Vilmos: Természetes dalok

A Puskin Kuckó egyik leghűségesebb vendége, a közönség egyik nagy kedvence: zseniális zenész, közvetlen, barátságos, csupaszív Gryllus Vilmos. Most a természetről, az erdőről, a vizekről és kedvenc állatairól: a harkályról, a gólyáról, a szalakótáról, a borzról, a pókokról, a sündisznóról, a tücsökről, a teknősbékáról énekel a gyerekeknek.

Gryllus Vilmos
Gryllus Vilmos

Puskin mozi
2020. szeptember 20. (vasárnap) 10:00

Ruszalka, a vízitündér / Matinékoncertek / Operamatiné

Hogy miről álmodik egy tündérlány? Pontosan ugyanarról, amiről evilági társnői: arról, hogy egy szép napon eljön érte a daliás herceg, akinek a szíve csak érte dobog. Azonban nemcsak a valóságban, de a mesékben sem minden úgy történik, ahogy azt elképzeljük és megtervezzük.

Ruszalka, a vízitündér előadás
Ruszalka, a vízitündér előadás

A cseh operarepertoár egyik, ha nem legnépszerűbb darabja Antonín Dvořák lírai tündérmeséje, a Ruszalka. Az 1901-ben Prágában bemutatott opera az utóbbi évtizedekben reneszánszát éli: világszerte többször kerül színpadra, mint Dvořák összes többi operája együttvéve.

A szláv folklór jellegzetes alakja a köznévként is használatos „ruszalka”: a fogalom olyan nőnemű lényt jelöl, aki szoros kapcsolatban áll vizes-mocsaras területekkel, a túlvilági erőkkel és a termékenységgel.

A cseh zeneszerző népmesei és irodalmi alapokon álló kifejező, wagneri hatásokat is magába olvasztó zeneművének cselekménye nem véletlenül emlékeztet erősen Andersen klasszikusára, a kis hableány történetére. A népmesék nyughatatlan, békét nem lelő, nem feltétlenül jóindulatú vízitündére Dvořák feldolgozásában szánalomra méltó, szomorú sorsú, szépséges áldozat lesz. Az időtlen történet ma is érvényes mondanivalójának megszólaltatásáért Oberfrank Péter karmester és a Sinfonietta Erudita, továbbá Toronykőy Attila rendező felel.

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. szeptember 20. (vasárnap) 11:00
Ár: 2000 Ft

Liszt-kukacok Akadémiája – Kiscsoportos zenés beavató foglalkozás (6-10 éveseknek)

A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Idén a kicsik pecsételő füzetet is kapnak, melyben gyűjthetik az élményeket, ha összegyűlt a kellő számú pecsét, ajándék jár érte.

Hangszersimogató a Zeneakadémián
Hangszersimogató a Zeneakadémián

A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk).

Zeneakadémia (Előadóterem)
2020. szeptember 19. (szombat) 10:00
Ár: 1200 Ft

Tetszett a cikk? Akkor kattints ezekre is!

Ezeket a lenyűgöző portrékat neked is látnod kell

Rendhagyó módon tér vissza a Budapest Central European Fashion Week

Egyiptom a 19. században, cukrászok a moziban – COOL programajánló

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!