Matt Damon: A megbízhatóság mintaképe

-

Mindenki ismeri, mindenki látta már valamiben, de az emberi oldaláról valószínűleg már jóval kevesebbet tudunk. Sosem tartozott a színészóriások közé, de rugalmassága és megbízhatósága Hollywood leggyakrabban foglalkoztatott sztárjai egyikévé tette. Nemrégiben lett 52 éves, ez pedig jeles alkalom volt arra, hogy jobban szemügyre vegyük azt az utat, amelyet Matt Damon járt be.

Kép: Flickr

Nehéz gyerekkor

Damon a Massachusetts állambeli Cambridge-ben született. Édesapja tősgyökeres brit, édesanyja svéd-finn felmenőkkel rendelkezik. Értelmiségi családba született, hiszen anyukája egyetemi professzorként, míg apukája tőzsdés brókerként kereste kenyerét. Mindössze kétéves volt, amikor a szülei elváltak. Matt és három évvel idősebb bátyja, Kyle az anyjukkal maradtak Cambridge városában. Itt egy önkormányzati lakásban húzták meg magukat, amelyen öt másik családdal kellett osztozkodniuk. Matt gyerekként és tiniként nem igazán találta a helyét a nagyvilágban. Úgy érezte, nem tartozik sehová, nem voltak barátai. Helyzetét tovább nehezítette, hogy anyja a munkájából kifolyólag amolyan „tankönyves” módszerrel, előre lefektetett szempontok alapján próbálta őt felnevelni, figyelmen kívül hagyva a fiú igényeit, jellemvonásait. Ennek eredményeképpen Mattnek sok időbe telt megtalálnia a saját egyéniségét, identitását.

Kép: Flickr

Tanulni, tanulni, tanulni

Talán az anyja munkájának is köze lehet ahhoz, hogy Damon kiváló tanuló volt. Végigjárta a massachusettsi iskolákat, és mindenhol remekül teljesített. Gimis évei alatt már érdeklődést mutatott a színjátszás iránt. Beiratkozott a suli drámatagozatára, idővel pedig több szerepet is kapott a különféle iskolai darabokban. Damon elmondása szerint az egyik legnagyobb művészi hatást a drámatanára, Gerry Speca gyakorolta rá. A pedagógusnak oroszlánrésze volt abban, hogy Damon végül a színészszakmát választotta. Mindeközben a tanulásról sem feledkezett meg. Ragyogó eredményei miatt felvételt nyert a világ egyik legnehezebb egyetemére, a világhírű Harvardra.

Kép: Flickr

Ben Affleck és az Oscar-rekord

Hollywood egyik leghíresebb és legnagyobb múltú barátsága Matt Damon és Ben Affleck között alakult ki. Már kisiskolás korukban ismerték egymást, hiszen alig több, mint két háztömbnyire laktak egymástól. Igazán szorossá azonban csak a középiskola alatt vált kapcsolatuk, ahol elsősorban a filmek iránti rajongás és a színészi ambíciók dédelgetése hozta össze a két fiatalt. Több színdarabban szerepeltek együtt, ezen kívül közös kisfilmek és forgatókönyvek elkészítésével is előszeretettel foglalkoztak. Ezen a ponton jutunk el az 1997-es, nagysikerű drámához, a Good Will Huntinghoz, melynek forgatókönyvét ketten írták. Eredetileg ez az írás csupán egy iskolai projektnek indult, ám a tanárok visszajelzései és bátorításai hatására mozifilmre vitték. A mélyen emberi történet az Akadémia tagjait annyira lenyűgözte, hogy a fiatal alkotópárosnak ítélték oda a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat. Ezzel a sikerrel mindmáig ők a legfiatalabb forgatókönyvírói díjazottak az Oscar történetében. Affleck 25, Damon pedig 27 éves volt, amikor átvehették az aranyszobrocskát.

Kép: Flickr

A kibontakozás

Sok pályatársával ellentétben Damon nem sorozatfronton kóstolt bele a színészkedésbe, hanem kisebb TV-filmek apró szerepeivel próbálgatta magát. Fiatal korából kifolyólag eleinte tinédzserkorú mellékszereplőket alakított, jellemzően olyanokat, akik mentális nehézségekkel, megfelelési kényszerrel vagy társadalmi kirekesztettséggel küzdenek. Ezek a szerepek meglehetősen hitelesen álltak neki, hiszen volt miből merítenie a saját életútja alapján. Az első komolyabb állomás karrierjében A bátrak igazsága című dráma volt. Rá egy évvel pedig már a kultikus filmrendező, Kevin Smith filmjében, a Képtelen képregényben bohóckodhatott, többek között Ben Affleck oldalán, akivel azután is több közös filmben is szerepeltek. A ’97-es Good Will Hunting után jött a hatalmas áttörés: nagyon fontos szerepet kapott Steven Spielberg klasszikussá vált háborús eposzában, a Ryan közlegény megmentésében, ahol magát a címszereplőt alakította. A ’90-es évek végét nagyon megnyomta a színész, csupa közismert és elismert alkotásban tűnt fel. Ilyen volt a Pókerarcok, a Dogma (szintén egy Kevin Smith-Ben Affleck koprodukció), valamint főszereplője volt az 1999-es Tehetséges Mr. Ripley-nek is. Ezek a szerepvállalások noha nem faragtak belőle azonnal világsztárt, de több nagy nevű rendező és producer radarja alá került az ekkoriban még mindig piszkosul fiatalnak számító színész.

Kép: Flickr

Az áttörés évtizede

A kritikusok és a filmszakértők közül sokan azt a nézetet vallják, hogy ha a színészi teljesítményeket vizsgáljuk, akkor Damon a ’90-es években ért el a csúcsra. Abban viszont szinte kivétel nélkül mindenki egyetért, hogy a hírnevét meghozó, igazán világraszóló sikerek egy évtizeddel később jöttek el számára. Szerepelt a Fedezd fel Forrestert! című Sean Connery-filmben, és újabb Kevin Smith produkciókban tűnt fel Ben Affleckkel egyetemben (Jay és Néma Bob visszavág, Apja lánya). Továbbá kulcsszerepet vállalt két meghatározó kémfilmes franchise-ban: az Ocean’s filmekben, illetve a Bourne-mozikban. Mindkét széria hatalmas rajongótábornak örvend, Damon renoméja pedig ezekkel az alkotásokkal az egekbe szökött. Fontos év volt számára 2006 is, mivel ekkor mutatták be a legendás Martin Scorsese maffiafilmjét, a 4 Oscarral büszkélkedő A téglát. Az évtized utolsó periódusában szerephez jutott az igaz történeten alapuló sportdrámában, az Invictusban, amiért begyűjtötte a második színészi Oscar-jelölését, ám a Good Will Huntinghoz hasonlóan ezt sem tudta díjra váltani.

Kép: Flickr

A változatosság kora, mérsékelt sikerekkel

A 40-es éveihez közeledő Damon egyre több kísérleti jellegű filmet vállalt be. A legnagyobb kasszasikerek szereposztásaiban csak elvétve tűnt fel, mint például A félszemű vagy a Covid-idején újra aktuálissá váló Fertőzés. Továbbá láthattuk őt a nagyobb siker reményében elkészült science fictionben (Elysium – Zárt világ), de a visszatérést számára a Mentőexpedíció című Ridley Scott című mozi hozta meg. Ez utóbbi Andy Weir A marsi című regényén alapszik, és nem csak színészileg billentette helyre Damon megítélését, de a kritikusok, valamint a közönség köreiben is gigászi sikernek számított. A színész megkapta a filmért a harmadik Oscar-jelölését, amiért a korábbiakhoz hasonlóan itt sem tudta bezsebelni az aranyszobrocskát. Viszont minden érmének két oldala van: noha az Oscar elúszott számára, élete első Golden Globe-díját megkapta az itt bemutatott alakításáért. Azóta jobbára olyan filmekben volt látható, melyek szinte kivétel nélkül bukásra voltak kárhoztatva. Kivétel ez alól Az aszfalt királyai című, igaz történetet alapul vevő autóversenyzős, adrenalindús mozi, ahol Christian Bale-lel karöltve színészkedett hatalmasat. Illetve az idén belépett a Marvel-univerzumba is, ugyanis egy aprócska mellékszerep erejéig a legújabb Thor-filmben is tiszteletét tette.

Kép: Flickr

Nem csak a tehetsége, a szíve is óriási

Damon a legaktívabban jótékonykodó amerikai sztárok közé tartozik. 2008-ban többek között Brad Pitt és George Clooney közreműködésével megalapították a Not On Our Watch Project névre keresztelt szervezetet. Az egység célja az volt, hogy megszüntessék a háborút és mérsékeljék a szegénységet Szudán egyik legszegényebb területén Darfurban. A színész több ízben kiállt a Harmadik világot sújtó AIDS-hullám és szegénység visszaszorítása mellett is. Mindazonáltal saját maga is létrehozott egy H2O Africa Foundation nevű programot, mely a nevéből is kitalálhatóan fő fókuszpontnak az afrikai területek vízellátását tűzte ki prioritásként. Eladhatóságát és reklámértékét számos gigacég is észrevette. Többek között olyan márkák kérték fel Damont reklámarcuknak, mint a Starbucks vagy a Stella Artois, amely cégek egy-egy jótékonysági akcióra igyekeztek felhívni az emberek figyelmét a színész közreműködésével. Damon sosem mondta ki nyíltan, de bőkezű adakozása mögött vélhetően a nehéz gyerekkora áll.

Kép: Flickr

Magánélet, politika

Nem lehet róla kijelenteni, hogy falná a nőket. Feleségével, az argentin származású Luciana Bozánnal 2003 óta vannak együtt, románcuk alatt pedig három lánygyermekük is született, 2006-ban, 2008-ban és 2010-ben. A politikával igyekszik legalább annyit foglalkozni, mint a jótékonykodással. Hithű demokrata, többször is éles kritikával illette a republikánus pártokat és frakciókat. Volt szerencséje Obamával is együtt dolgoznia a kormányzása alatt, bár utólag bevallotta a színész, hogy csalódásként élte meg az afroamerikai politikus vezetői tevékenységét. A makulátlannak tűnő magánéletét 2018-ban sikerült beárnyékolnia, amikor is a Metoo botrány kapcsán félreérthető és tapintatlannak tűnő kommentekkel véleményezte az akkor legfőképpen Hollywoodban tomboló cirkuszt. Az esetnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja: Damon és az esetbe szintén belekeveredett Ben Affleck sikeresen tisztázták magukat, és pár hét haragos sajtóvisszhang után jóformán mindenki el is feledkezett az esetről. Sőt, azóta már saját csillagot is kapott a Hollywoodban található Hírességek sétányán. Mi pedig így szeretnénk rá emlékezni.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!