spot_imgspot_img
spot_img

Kortárs amerikai opera és nemzetközileg is elismert operaénekesek az Opera hétvégi közvetítéseiben

-

Article Top Ad (AdSense)

A valós eseményeken alapuló, megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció február 27-én, szombaton 20:00 órától Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható a jegy.hu felületén. A már hagyományosnak számító ingyenes közvetítések keretében február 26-án és 28-án, pénteken és vasárnap 20:00 órától Schöck Atala és Cseh Antal, valamint Fried Péter és Káldi Kiss András ad áriaestet a MaszkaBálban, március 1-jén, hétfőn 20:00 órától a Tercett-Trió jelentkezik énekkari és zenekari művészek kamaraprodukcióival.

A 2021. január 26-i, pénteki MaszkaBál műsorában Schöck Atala alt és Cseh Antal basszbariton Mozart és Bizet népszerű darabjai mellett az orosz operairodalom remekeiből, valamint ritkábban hallható olasz művekből válogatnak Doman Katalin zongorakíséretével. Az est művészeti vezetője: Kovács Katalin, műsorvezető: Gyüdi Melitta.

A Liszt Ferenc-díjas Kamaraénekes, Schöck Atala 1998-ban nyerte meg a Simándy József Énekversenyt, 2000-ben pedig harmadik helyezést ért el a Magyar Rádió Énekversenyén. Még ugyanebben az évben megszerezte diplomáját a Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében. Az Opera közönsége 2004-ben ismerhette meg, azóta is a színház egyik nélkülözhetetlen szólistája. Operaszerepei mellett rendszeresen énekel oratóriumokban, és gyakran fellép külföldön is.

Cseh Antal tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kar magánének szakán, majd a budapesti Zeneakadémia operaénekesi szakán végezte, ahol 2006-ban tett záróvizsgát. Több országos és nemzetközi énekverseny díjazottja volt, és részt vett olyan kiemelkedő művészek mesterkurzusain is, mint Polgár László, Renato Bruson, Jevgenyij Nyesztyerenko, Vásáry Tamás és Marton Éva. Az Operában 2007-ben debütált az Andrea Chénier-ben.

Az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában a jegy.hu-n egy kortárs mű online előadását tekinthetik meg az érdeklődők 2021. február 27-én, szombaton 20:00 órától: Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című operáját közvetítjük az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terméből.

Helen Prejean nővér, a louisianai Szent József Kongregáció tagja a 1980-as évek elején került kapcsolatba Patrick Sonnier-vel, akit két tinédzser kegyetlen meggyilkolásáért ítéltek halálra. Helen nővér a villamosszékig lelki tanácsadója maradt Patricknek, személyes élményeit egy évtizeddel később jelentette meg könyvében, melyből világhírű film is készült, 2000-ben pedig Jake Heggie zeneszerző is első operájának témájául választotta. A 21. századi amerikai opera legkiemelkedőbb alkotásaként számontartott művet 2020. szeptemberében egyetlen alkalommal már bemutatta az Opera, a streamsorozat segítségével egy újabb előadás jut most el a közönséghez. 

Az Almási-Tóth András művészeti igazgató által színpadra állított produkció stilizált díszleteiben kiemelt szerepet kapnak a vetített felületek – képalkotók: Czeglédi Zsombor, Fügedi Balázs, Tóth Norbert – míg a valósághű jelmezeket Lisztopád Krisztina, a darab koreográfiáját Lázár Eszter készítette. Helen Prejean nővért Meláth Andrea alakítja, a halálra ítélt Joseph De Rocher-t beugrással Sólyom-Nagy Máté énekli, a további főbb szerepeket Fodor Gabriella, Balczó Péter, Szegedi Csaba, Fodor Beatrix, Károlyi Katalin, Brassói-Jőrös Andrea, Mukk József és Cseh Antal formálják meg. A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Thomas Kornél vezényli.

2021. február 28-án, vasárnap 20:00 órától egy basszus és egy bariton énekes, Fried Péter és Káldi Kiss András válogatnak kedvenc olasz, orosz, francia és német operáikból a MaszkaBál műsorában. Az est művészeti vezetője: Lázár Katalin, zongorán közreműködik: Bartal László, műsorvezető: Mona Dániel.

A Bartók–Pásztory-díjas és Liszt Ferenc díjas Fried Péter operaénekesi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1987-ben, azóta a Magyar Állami Operaház egyik vezető magánénekese. Nemzetközileg elismert opera-, oratórium- és hangversenyénekes, aki nagy sikerrel szerepelt Európa számos országában, továbbá Amerikában, Kanadában és a Távol-Keleten. Verdi-, Wagner-, Puccini-, Mozart-operák basszus szerepei mellett gyakran énekel kortárs műveket is. Pályafutása során olyan jelentős művészekkel dolgozott együtt, mint Robert Lepage, Jukka-Pekka Saraste, Eötvös Péter, Jessye Norman és Pierre Boulez. 

Káldi Kiss András tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakán végezte Sólyom-Nagy Sándor, Medveczky Ádám, Mikó András és Békés András irányítása alatt. 1993-ban szerzett diplomát, az azóta eltelt közel három évtizedben pedig az Opera közönsége számtalan népszerű produkció baritonszerepében láthatta. Repertoárján főként a romantikus operairodalom remekei találhatók meg, de fellépett Mozart-művekben és kortárs szerzeményekben is. Nemzetközi karrierje során Európa számos országán kívül Japán, Kína, Kanada és az Egyesült Államok színpadain is fellépett.

Március 1-jén, hétfőn 20:00 órakor folytatódik az Opera énekkari és zenkari művészeinek kamaraprodukcióit bemutató Tercett-Trió-sorozat, amelyet ezúttal Mozartnak és hozzá köthető komponistáknak szentelnek a közreműködők. A Facebookon és az Origón közvetített műsor nézői Mozart-dalokon és Don Giovanni-átiratokon kívül hallhatnak Händel-, Beethoven- és Mendelssohn-szerzeményeket, valamint Rimszkij-Korszakov és egy ritkábban játszott szerző, Johannes Sperger egy-egy darabját.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!