spot_imgspot_img
spot_img

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászt államfők köszöntötték 100. születésnapján

-

Article Top Ad (AdSense)

Szombaton ünnepelte ünnepelte 100. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen újságírói kérdésre azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor 60 éves volt.
Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet” – mondta jókedvűen Keleti Ágnes, akinek a napjai elmondása szerint jól telnek.
„Csak szép idő legyen” – kívánta születésnapja alkalmából a sportoló, akiről egész estés dokumentumfilm készül „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” címmel Oláh Katalin rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.
Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (tíz) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is.
Az Újpesti Torna Egylet szerdán jelentette be, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el a közelmúltban felújított tornacsarnokát. Izraelben pedig, ahol a melbourne-i olimpia után telepedett le, róla nevezik el a szertorna-bajnokságot.

Budapest, 2021. január 9.
Keleti Ágnes a közelgõ születésnapja alkalmából szervezett fotózáson a budapesti Marriott szállodában 2021. január 4-én. Az ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidõsebb élõ olimpiai bajnoka 100. születésnapját ünnepli január 9-én.
MTI/Kovács Tamás

Politikusok is köszöntötték,  Áder János azt írta: a világhírű tudós, Albert Einstein az életet egyszer a kerékpározáshoz hasonlította, mondván mindkettőre igaz, hogy „ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod”. Keleti Ágnesnél „keresve sem található hitelesebb bizonyság e gondolat igazságára”, hiszen örökös bajnokként mind a mai napig tanúságot tesz róla, hogy a sport, a mozgás elsősorban élmény, harmónia és egyensúly, csak azután versengés.     „Önt a történelem, a sors küzdeni tanította, hogy aztán tehetsége kiteljesítésével, világraszóló sikereivel maga is kitartásra tanítson másokat. Tornászeredményeivel büszkeséget szerzett, edzői hivatástudatával példát adott sokaknak” – olvasható a levélben, amelyben Áder János szerencsésnek mondja magát, amiért az elmúlt években személyesen is megismerhette Keleti Ágnes „ifjakat megszégyenítő lendületét”, és megtapasztalhatta „irigylésre méltó életszeretetét.”     A köztársasági elnök a levélben megköszönte a tornásznak, hogy miként eddig, „e mélységes tisztelet érdemlő, kerek évfordulón” sem csupán az olimpiai és világbajnoki érmektől fényes, dicső múltra emlékeztet, hanem arra is, hogy mindig, minden életkorban derűvel, bizakodva, céltudatosan kell élni.     „Isten éltesse, és tartsa meg további jó egészségben, erőben, egyensúlyban!”.

Budapest, 2021. január 9.
Keleti Ágnes a közelgõ születésnapjára kapott tortával budapesti otthonában 2021. január 7-én. Az ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidõsebb élõ olimpiai bajnoka 100. születésnapját ünnepli január 9-én.
MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon megjelent videóban úgy fogalmazott: „mi, magyarok azt gondoljuk, hogy a sors a nehezebb utat szánta nekünk. Fantasztikus, de nehéz hely Magyarország: birodalmak veszik körbe, és mindig küzdenünk kellett az életünkért, szabadságunkért, függetlenségünkért.”     „Nem csak nehezebb út jutott nekünk. A Jóisten küld nekünk – és a múltban is küldött – nagyszerű hősöket, akik példát mutattak, kiragadtak minket a hétköznapok nehézségeiből. Példát mutattak kitartásból, elszántságból, fantasztikus teljesítményből, sőt hazaszeretetből is. Olyan hősöket, akiknek a tiszteletére többször is eljátszották a Himnuszt, és a dobogó tetején állva láthatták, ahogy a magyar zászló kúszik fel a legmagasabbra” – mondta.     Hozzáfűzte, hogy ilyen hőst köszöntünk ma 100. születésnapján.     Isten éltesse, és tartsa meg még sokáig erőben, jó egészségben Keleti Ágnest, Magyarország ötszörös olimpiai bajnokát és a nemzet sportolóját! – fejezte ki jó kívánságait Orbán Viktor.

MTI

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!