spot_imgspot_img
spot_img

Kapcsolat lehet a Pfizer és egy ritka szívbetegség között

-

Article Top Ad (AdSense)

Az orvosok szerint valószínű a kapcsolat a mRNS alapú oltások – azaz a Pfizer és a Moderna – és egy ritka szívbetegség között. A megállapítást az amerikai járványügyi hatóság kutatócsoportjának szerdán közzétett beszámolója tartalmazza.

A járványügyi hatóság vizsgálja a helyzetet

Az orvoscsoport szerint „valószínű kapcsolat” van a kamaszok és a fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, illetve a Pfizer vagy Moderna oltóanyaggal végrehajtott oltások között. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) jelentése szerint az előbbi vakcinákkal történő oltakozás jelentősen megnöveli a szívburokgyulladás – azaz a pericarditis és a szívizomgyulladás – azaz a myocarditis – kockázatát. A jelenség a férfiak körében gyakoribb, és legtöbbször a második oltást követően léphet fel. Az oltási gyakorlatokért felelős tanácsadó bizottság (ACIP) szerdán ülésezik, hogy megvizsgálja a szívbetegség és az mRNS alapú oltások közötti lehetséges kapcsolatot.

COVID vakcina
Az összefüggés az mRNS alapú oltásoknál merült fel. | Fotó Freepik

Elsőként Izraelben merült fel a Pfizer használat után

Június első felében már lehetett hallani hasonló híreket, az izraeli egészségügyi minisztérium ekkor szintén arról számolt be, hogy kapcsolatot talált a szívgyulladások és a Pfizer/BioNTech oltás között. Ennek ellenére oltakozásra biztatta a 12-15 év közötti lakosokat, elsősorban a delta variánstól való félelem miatt.

A CDC egy korábbi jelentése teljesen eltérő információkat tartalmaz – eszerint a szívgyulladásban szenvedők tünetei az oltást követően megszűntek, és van, aki teljesen felgyógyult a betegségből. Az izraeli aggasztó hírek miatt viszont azóta a járványügyi hatóság is elkezdett vizsgálódni, legutóbbi közleményük szerint még mindig elemzik a tünetek okozta kockázatokat, és jelenleg még nem tudják megerősíteni az oksági kapcsolatot a vakcinák és a szívproblémák között.

„A CDC ugyanakkor aláhúzta, hogy a vártnál magasabb számú fiatalembernél lépett fel szívgyulladás a második, mRNS alapú védőoltást követően, és ezen esetek több mint fele 12 és 24 év közötti férfiak között fordult elő.”

A Pfizer és a Modern szerint nem okoz szívproblémákat az oltás

Azóta a gyártó cégek is megszólaltak a témában, a Pfizer cég nyilatkozatában az áll, hogy nem tapasztaltak az átlagosnál magasabb arányú szívgyulladást a vakcina alkalmazását követően. A Moderna vállalat szinté nem talált összefüggést a szívgyulladásos esetek és az oltóanyaguk között. A járványügyi hatóság vizsgálata továbbra is tart. A két mRNS alapú oltást már több, mint 138 millióan kapták meg csak az Egyesült Államokban.

Forrás: ATV

Szabad nyarunk lesz, növekszik a nyájimmunitás!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!