spot_imgspot_img
spot_img

Szabad nyarunk lesz, növekszik a nyájimmunitás!

-

Article Top Ad (AdSense)

Covid visszahúzódott annak a harcnak köszönhetően, amit a kormányzatok folytattak. Az oltottsági arány elég magas, de hátradőlni nem lehet. A legfontosabb a nyájimmunitás megszerzése és fenntartása. Ennek érdekében elindult a 12 év felettiek oltása is.

32 ezren felül regisztráltak oltásra a 12 év feletti korosztályból

Miután Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét a csütörtökön bejelentette, hogy megindulhat a 12-15 évesek oltása egy újabb korosztály beoltása indult el. Regisztrálni továbbra is a vakcinainfo.gov.hu honlapon regisztrálhatnak, természetesen a gyermekek szülei. Meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, lakcímét, a szülő / gondozó elérhetőségét, illetve a TAJ-számát. A jelenleg elérhető vakcinák közül csak a Pfrizer-vakcinával oltják a korosztályt.

Ápolónő

Az teljesen egyértelmű, hogy a nyár felhőtlen megéléséhez fontos a beoltottság ebben a korosztályban. Sokkal szabadabb mozgásteret és nagyobb biztonságot ad, nem beszélve arról, hogy ez szükséges a szeptemberi iskolanyitás már zökkenőmentességéhez.

Az InfoRádióban Havasi Katlain, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta:

„Az ország néhány oltópontján már vasárnap elkezdték a gyermekek oltását, és jövő héten már a házi gyermekorvosoknak is lesz lehetőségük arra, hogy saját pácienseiket beoltsák.”

Hozzátette még, hogy az oltás hatékonysága ebben a korosztályban jobb, mint a felnőtteknél, illetőleg az oltási reakciók is sokkal enyhébbek.

Hasznos linkek:

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete közleményben is jelezte, hogy támogatja a 12 év felettiek védőoltását. Ez a korosztály fokozott szerepet képvisel a vírus terjesztésében, mivel többször maradnak tünetmentesek és így óhatatlanul is terjed a vírus. Rendkívül fontos ezért mielőbb és minél több fiatal beoltása. A gyerekek immunrendszere ugyan jobban ellenál, de nem szabad a védekezést erre alapozni. A járvány Delta variánsa már számos országban jelen van, még a közvetlen környezetünkben is, és mindent meg kell tenni azért, hogy ősszel ne legyenek újabb tömeges megbetegedések.

Covid igazolvány az új útlevél

Júliustól lesz érvényben a Covid igazolvány rendelet

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy véget ért az uniós digitális igazolvány jogalkotási procedúrája. Az igazolvány célja az EU-n belüli rugalmasabb, és szabadabb mozgás megkönnyítése a tagállamok lakoságának részére. A Covid-igazolvány az unió összes nyelvén kiállítható lesz bárki számára, aki a tagállamok valamelyikében állampolgár. Egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz, és több adatot is magába foglal. Elsődlegesen az oltást, illetve a gyógyultságra, vagy éppen a negatív tesztelésre vonatkozó adatokat. Az elkészült rendelet előírja azt, hogy aki rendelkezik vele, a tagállamok nem sújthatják semmiféle utazást illető korlátozással, kivéve a népegészségügyre vonatkozó, és szükségletes korlátozásokat.

Továbbá az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből 100 millió eurót mozgósít ahhoz, hogy a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a lakosok számára.

Új vírus mutánsok

 Új tünetek, új variánsok…

A BBC hírportálja megírta, hogy fel kell készülni, az eddig ismert tünet együttestől eltérő fizikai jelekre. A Delta mutánssal fertőzötteknél vették észre, és ezen belül a fiataloknál, hogy komoly náthához hasonlító tüneteket produkál a megfertőződött szervezet, ugyanakkor szinte észrevehetettlenül megy át a szervezeten. A Covid-19 klasszikus tünetei  – a köhögés, a láz illetve a szaglás vagy az ízérzékelés megszűnése –  szinte teljesen elmaradt számos esetben. Az Egyesült Királyságban azonosított esetek 90 százaléka a Delta variánshoz köthető, melyet Indiában fedezek fel, és az emberi szervezet reakciói csak részben, vagy egyáltalán nem hasonlítanak az eredeti Covid vírusra. Mivel a fiataloknál alapvetően is enyhébb a betegség lefutása, nehezebb is észrevenni ezért fokozottan fontos az, hogy minél kevesebbet érintkezzenek egymással, ha ilyen tüneteket tapasztalnak magukon.

 Lehet, hogy a Covidra a válasz egy bányában van.

Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó sietteti a vizsgálódást, egy Jünnan provinciában felbukkanó megbetegedések kapcsán. Még az is lehet, hogy ez az eredete a vírusnak, mivel az évekkel ezelőtt történt megbetegedések, denevérürüléktől származhatnak. A 2012-ben történt megbetegedések, pontosan ugyan azokat a tüneteket produkáltak, mint a most tapasztalat járvány alatt. Fejfájás, hidegrázás, mellkasi fájdalmak gyötörték az áldozatokat, sőt többen bele is haltak akkor. Ami mindenképp vizsgálandó, hogy a bánya Vuhantól 1500 km-re található, és az akkoriban vizsgálatokat végző kutatók, találtak is a SARS-CoV-2-vel megegyező vírusnak nevezett patogént. Ugyanakkor azóta sem bizonyított tény, miszerint ez okozhatta a bányászok betegségét. Ettől függetlenül a vizsgálódások rámutattak arra a tényre, hogy lehet már akkor is fertőzött a most koronavírusnak elnevezett vírus. Alapjában véve a kutatások ezen irányvonala is segíthet a fertőzés gyökereinek felgöngyölítésében, és a vírus úgymond családfájának megismerésében. Jelenleg a vita még mindig a vuhani piacról szól, és az érvek minduntalan találkoznak az ellenérvekkel.

Megjelent közelünkben a kolumbiai mutáns

Szlovákiában azonosították a mutánst egy olyan családnál, akik nem érintkeztek külföldivel, és nem is jártak más országban. A tényekhez hozzá tartozik, hogy egyikük sem lett még beoltva semmiféle vakcinával. Az EU-ban például Dániában, Németországban és Hollandiában is azonosították ezt a típust.

A Szlovák vírushelyzet ettől függetlenül pozitív eredményeket mutat. Egyre kevesebb a megbetegedés, csak úgy, mint hazánkban, és folyamatosan emelkedik a beoltottak száma.

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója elmondta:

„Már hat zöld járásunk van. A legtöbb, 49 járás sárga, vagyis nagyon enyhe intézkedések vannak érvényben, és kettő maradt még a piros besorolásban.”

 

Forrás: Portfolio, Infostart / MTI, Wikipédia, magyarnarancs

Képek: Pixabay

Hasonló cikkek a témában:

Visszavont járványügyi intézkedés és a szabadtéri meccsnézés szabályai

Kutatási eredmény: a magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!