spot_imgspot_img
spot_img

Nemzetközi jegesmedve nap

-

Article Top Ad (AdSense)

A nemzetközi jegesmedve nap egyben figyelmeztetés is a bolygón veszélyeztetett fajok kapcsán. Az északi sark végtelen jeges világában élő csodálatos medvefaj egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül. Az örök fagy birodalmának lakója, aki a jégtáblák úszó világában is tökéletes érzi magát – egyre kisebb élettérrel kénytelen beérni.

Fotó: Pixabay

A jegesmedve

A jegesmedve a ragadozók rendjébe, a medvefélék családjába tartozik. Elterjedési területe az Északi-sarkvidék jégmezőinek déli része. Furcsa módon a legtöbb jegesmedve szinte sohasem teszi a lábát szárazföldre. Leginkább a sarkvidéken, jégszigeteken, a befagyott vizeken érzi jól magát. Életmódjának jellegzetessége, hogy soha nem marad meg egy helyen. Folyamatosan vándorol, vadászik, keresgél, csak párzási időben marad meg hosszabban egy helyen. Mivel értékes kincs a táplálék a zord vidéken, többnyire mindent megeszik, leginkább halászik, és madarakra vadászik, de a „nyári” hónapokban zuzmókat, különféle bogyókat is csemegézik. A szerencséje az, hogy az Északi-sarkvidék csúcsragadozója, így nincs ellenfele. Termetéhez képest roppant fürge, akár a vízben, akár a jégtáblákon. Rendkívül jó úszó és búvár, akár 3-4 percig is képes a víz alatt vadászni. Kifinomult a szaglása, és simán tudnak futni akár 40-45 km/ óra sebességgel.

  • Miért nem szolgál a pingvin, a jegesmedvék táplálékául?
  • A Jegesmedve az Északi-sarkon, a Pingvin a Déli-sarkon él!
Fotó: Pixabay

A jegesmedve kölykök játékosak

A jegesmedvék nagyon aranyosak amíg kicsik! Bolondos játékosságukat a kölyökkutyákéhoz lehet hasonlítani, és roppant kíváncsiak. Egy vemhesség alatt maximum kettő, de inkább egy medvebocs születik, ami miatt egyáltalán nem gyors a szaporulat. A bocsok életük első pár hónapját a kuckóikban élik, és utána legalább két éven át maradnak anyjuk oltalmában. Mindent megszaglásznak, és egyáltalán nem félősek. Nem is csoda, mert jegesmedvepapa és jegesmedvemama akár 3 méteresre is megnőhet és elérheti a 600 kg-ot is.

Fotó: Pixabay

A jegesmedve bajban van

Mivel bundája jól szigetel, így az alatta lévő zsírréteg értékes tápanyagforrás. A sarki emberek kifejezetten fontosnak tartják. Ezért márt több száz éve vadásszák, ezáltal a jegesmedvék populációja évről -évre csökken! Ma már nem a mértéktelen vadászat miatt, bár az orvvadászok még mindig fittyet hányak a védettségére, hanem azért, mert a globális felmelegedés miatt a jegesmedvék élettere drasztikus módon csökkent. A kutatások alapján, ha a mai tendencia tovább folytatódik, akkor a jegesmedvék populációjának kétharmada 30 -40 éven belül eltűnik a Földről.

Fotó: Pixabay

A jegesmedve kapcsán tudatosul

Minden ember észrevette már, hogy valami nincs rendjén az időjárással. Az évszakok a maguk rendjében változnak, de távol sem hozzák a megszokott formájukat. A tél inkább ősz, a tavasz pedig túl gyorsan fordul át a nyárba. Ez nem csak a mi környezetünkben tipikus tény. Az Északi-sarkvidék is átalakul. A folyamatok által generált visszafordíthatatlan folyamatok, számos élőlény ökoszisztémáját veszélyeztetik. Beszélhetünk a jegesmedvéről, de sokkal többről van szó. A víz alatt és a víz fölött sincs már egyik faj sem biztonságban a változások által. Egy olyan folyamat részesei vagyunk, amik hatással vannak a Föld élővilágára. Csakis mi emberek – akik az itteni evolúció csúcsáról mélán szemléljük az eseményeket – tehetünk azért, hogy a helyzet megváltozzon.

Fotó: Pixabay

Mit tehetünk?

Nagyon könnyen megtörténhet, hogy hamarosan már csak az állatkertekben találkozhatunk jegesmedvével, és még sorolhatnánk jó néhány fajt is ide. Tenni kell azért, hogy ez ne történjen meg. A felelősen gondolkodó, intelligens tenni akaró lény, az ember, avagy a civilizáció összefogására van szükség! Csökkenteni kell a károsanyag kibocsátást, és visszaszorítani a globális felmelegedést. Ha már csak 1-2 foknyi különbséget érünk el, akkor is sok négyzetkilométerrel több élőhelyet tudnánk biztosítani a jegesmedvéknek.

 

A Tobzoska aranyos, kedves, mégis veszély fenyegeti

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!