spot_imgspot_img
spot_img

A Tobzoska aranyos, kedves, mégis veszély fenyegeti

-

Article Top Ad (AdSense)

A tobzoska egy roppant aranypofa jószág, mely elragadó megjelenésével, szeretetreméltó életvitelével elvarázsolta az embereket. Sajnos azon fajok egyike, amit a kihalás fenyeget már évtizedek óta. Az evolúció tapintatosan bánt vele, mivel senkit nem zavar, sőt elég visszahúzódó, mégis vannak olyan értékesnek tartott tulajdonságai, ami miatt előszeretettel vadásszák le.

Fotó: Envatoelements

Elszomorító tények

A tobzoska már nevéből adódóan is barátságos, bájos megjelenése a természet tökéletességének. Ők az a faj, akik a „légynek sem” tudnak ártani, mondjuk a hangyákat szeretik. Egész nap szöszmötölnek, szaglásznak, táplálkoznak, és hűen hirdetik a természet csodálatos változatosságát. Az emlősök osztályának rendje és sokáig egy teljesen különálló rendnek tekintették őket. Az biztos, hogy rovarevő ősökre vezethető vissza a fejlődésük. A kutatások szerint 75 millió éve tart az egyedfejlődésük. A globálisan elterjedt illegális vadászat természetes élőhelyeinek megcsonkítása és az esőerdők kivágása a kihalás szélére sodorta a fajt.

Tobzoska Nap

A tobzoska napot az afrikai Tobzoska Munkacsoport kezdeményezésére ünnepeljük 2012 óta. Minden február harmadik szombatján melléjük állunk, és igyekszünk megóvni őket a jövő számára. Az ünnep eredendő célja, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét arra, hogy veszélyeztetjük a tobzoskák életterét. Sok élőlényt és fajt vesztettünk már el, és őket is egyre közelebb sodorjuk a kihaláshoz.

Dr. Rahimatsah Amat WWF Malajzia volt elnöke, a Sabah Környezetvédelmi Alap létrehozója: „Felejtsd el, hogy tobzoskát látsz a vadonban!”

Fotó: Envatoelements

A Tobzoska

Testük nyúlánk, farkuk hosszú, rövid végtagokkal rendelkeznek. Lábaikon öt, erős ásó karommal rendelkeznek, amely életmódjuk miatt alakult ki. Ez a különösnek tartott állat a pusztákon és az erdős vidékeken is egyaránt jól érzi magát. Üregekben lakik, amit általában maga ás ki. Elég magányos faj, mivel egyedül élnek. Főként éjszaka aktívak, a nappalokat elrejtőzve odúkban töltik. Párjukkal csak párzás idejére találkoznak. Mozgásuk a közhiedelemmel ellenére gyorsnak mondható, ügyesen másznak fára, viszont roppan óvatos, ijedős állatok. Mikor veszélyt szimatolnak, egy pikkelyes gombóccá tekerednek össze. A pikkelyeik miatt is különleges faj, mivel azok csak úgy, mint az ember körme, illetve haja, kreatint tartalmaznak. Ezek a pikkelyek értékesek a feketepiacon, illetve a kínai hagyományos orvoslás előszeretettel használja alapanyagként. A tobzoskák teljesen fogatlanok, a hangyászhoz hasonló táplálkozásuk miatt, leginkább hangyákkal és termeszekkel táplálkoznak. A legfontosabb érzékszervük az orruk, mivel a szaglás által találják meg táplálékukat.

Fotó: Envatoelements

Mentsük meg a tobzoskát

A világon élő tobzoskafélék mára hatalmas veszélybe kerültek. Ázsiában és Afrikában elsősorban a húsa miatt keresett, viszont a feketepiacokon vagyonokat fizetnek a pikkelyeiért. Nagyobb üzletet jelent, mint a kábítószer kereskedelem, vagy az elefánt agyar. Az ázsiai népi gyógyászatban keringési rendellenességre, bőrpanaszokra, és ízületi problémákra készítenek belőle szereket, sőt még a daganatos megbetegedések ellenszerének is tartják. A tanulmányok szerint több százezer tobzoskát vadásznak le évente. Ez az jelenti, hogy ha nem áll le ez a folyamat, tíz éven belül a kihalt fajok közé kell majd sorolnunk.

 

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!