Így lehetsz még csinosabb idén ősszel és télen

-

Az idei szezonban szinte bármi megengedett. Több izgalmas trend is jól megfér egymás mellett, és a mindenütt jelenlévő semleges színkombinációktól a számtalan fényes árnyalatokig mindenki találhat magának olyat, ami remekül illeszkedik a stílusához.

Az év eleji divathónapok folyamán több száz nagy márka mutatta be elképzeléseit a következő szezonra vonatkozóan, és miközben bemutatókon megtestesültek a tervezők kreatív gondolatai, láthattuk megszületni az új divatot. Az általuk megálmodott ruhadarabok a divatirányzatok új hullámát vetítik előre, amely rövid időn belül megjelenik a hétköznapi utcai viseletben is – és a mi szekrényünkben is.

Mindent szabad!

„Ami a leginkább megfigyelhető, hogy gyakorlatilag semmi nincs tiltólistán.” – magyarázza Csánk-Takács Mirtill, a Yurkov Fashion Lounge stílusszakértője. – „Egyszerre divat a nagyon szűk fazon és a lógós oversize darabok, amelyek esetében idén már előkerülnek a sziluettet hangsúlyozó övek is. A színekben sincsenek már tabuk, bármelyik két színt összerakhatjuk, ahogy a csillogós darabok is egész évben velünk vannak, nem csak karácsony idején.”

Fotó: yurkov.hu

A pólók és pulóverek évek óta rövidülnek, míg a nadrágok dereka egyre magasabbra megy. Ez utóbbiak esetében még jelen van a szűk, skinny fazon, de mellette már megjelentek a bő szárú társaik, akár trapézszerű vonalvezetéssel, akár a lefelé szűkülő jogger fazonban. A kabátok között reneszánszát élik a poncsók, illetve idén újra visszatérnek az igazi maxi kabátok, amelyek akár egészen a földig érnek.

A szoknya mindig elegáns, nőiességet hangsúlyozó ruhadarab. „Az utcakép alapján gyakran megfigyelhető, hogy mi nők még mindig többnyire a nadrágot részesítjük előnyben a szoknyával szemben, amely pedig az egyik legelső női ruhadarab volt.” – mondja Mirtill. Szerencsére idén előkerülnek a farmerből készült darabok is, amelyek hossza nagyon változatos és egyaránt lehet midi vagy A-vonalú miniszoknya.

Fotó: yurkov.hu

Egyre hangsúlyosabb a váll és a puffos új, melyekkel a régi viktoriánus kor, illetve a negyvenes évek köszönnek vissza. Az idei szezonra jellemzők az erőteljes kontrasztok és a szélsőségek, amit nagyon jól szemléltet, hogy a történelmi stílusok mellett jól megfér az a sötét hangulatú, hosszú bőrkabátos öltözék, amelyet a Mátrix című filmben ismertünk meg. „Ezek mellett ugyanúgy jelen van a remekül kombinálható farmer, amely mindig egy ütős darab tud lenni, és amitől egy komor, fekete szett is azonnal izgalmassá vagy akár elegánssá is válhat.” – folytatja Mirtill.- „Mivel mindent szabad, ezért arra kell figyelni, hogy a szettünk ne legyen kaotikus és eklektikus, és mindig a saját stílusunk szerint próbáljuk meg alkalmazni a divatot. Ha valaki például sportos alkat, akkor számára a jogger fazonú nadrág egy sneakerrel tökéletes választás, míg egy elegáns stílusú nőhöz inkább a selyemből készült jogger fazon passzol. A legfontosabb az önazonosság, mert lehet és érdemes is követni a divatot, de mindig azokat a darabokat vásároljuk csak meg, amelyek a saját stílusunknak megfelelnek.”

Fotó: yurkov.hu

Izgalmas színek:

Nagyon érdekesek idén a színek, amelyek leginkább az indiai fűszerekre emlékeztetnek. „Ami leginkább megfigyelhető az az, hogy az őszi természet színei dominálnak és kevésbé élénkek, mint a korábbi években: fáradtabbak az árnyalatok és olyan sejtelmesek, mintha folyamatosan ködben látnánk őket.” –  teszi hozzá a stílusszakértő.

Fotó: yurkov.hu

A Pantone Intézet e mellett minden évben meghatározza az év színét, amelyet minden évben a környezetünket ért változások és behatások alapján határoznak meg. Az idei klasszikus kék szín nyugtató hatással van ránk és a fő üzenete az, hogy ideje egy kicsit megnyugodni és lassítani. A sima divatfelhasználó gyakorlatilag szinte tudattalanul is találkozik vele, mert minden ruhaüzletben szembejön. „Mivel ez nem egy bonyolult szín egy irodai és egy sportos megjelenéshez is nagyon jól alkalmazható, akár egy szép sötétkék farmer is simán belesimulhat ebbe az idei trendszínbe. – folytatja – Ez a szín inkább hideg, tél és a nyár típusoknak áll jól, de ha annak ellenére is szeretjük és szeretnénk használni, hogy nem a mi színtípusunknak megfelelő, akkor arra figyeljünk, hogy ne az arcunkhoz közel viseljük, vagy inkább kiegészítőként.”

Fotó: Enemy in the Wardrobe

Bátran a kiegészítőkkel!

„Ami a kiegészítőket illeti, már nem létezik az a szabály, hogy a cipő-öv-táska hármasnak egyformának kell lennie.” – mondja a stílusszakértő – „Ezeket egy ütősebb szín esetében, mint a piros, inkább úgy kombináljuk, hogy a szín csak egy darabon jelenjen meg és inkább a sminkben, a rúzsban vagy a körömlakkban hozzuk vissza ugyanazt az árnyalatot. Mindig arra biztatjuk a nőket, hogy próbáljanak meg bátrabbak lenni a kiegészítők terén, hordjanak akár látványosabb, nagyobb méretű fülbevalókat, amelyek idén például kifejezetten divatosak. Ebben a szezonban nagyon domináns az arany, amellyel újra 80-90-es évek köszönnek vissza.”

Fotó: Enemy in the Wardrobe

Legyünk tudatosak!

Bárhová is megyünk, a divatot nem tudjuk kikerülni, mert valahol biztosan találkozunk valakivel, akinek az öltözete nagy hatással van ránk és inspirál, de a televízióban vagy a közösségi oldalakon is időről-időre belefutunk. Ezért tudatosan vásároljunk és ne hirtelen felindulásban.

Fotó: yurkov.hu

Ahhoz, hogy jól fel tudjuk építeni a ruhatárunkat, fontos tudni a saját színeinket és azt, hogy milyen szabásvonal illik legjobban a testalkatunkhoz, valamint, hogy mi áll jól a saját stílusprofilunkhoz (romantikus, rocker, elegáns, pin-up girl…). Egy rocker például soha nem fog tudni azonosulni egy rózsaszín vagy fodros divatdarabbal, ezért mindig azt vegyük csak meg, ami stílusunkkal összecseng. Amire nincs igazán szükségünk, ne vásároljuk meg csak azért, mert ez a divat. Próbáljuk inkább átgondolni, hogy mi van otthon a szekrényben. Pakoljuk ki és divattudatosan nézzük át a ruhatárunkat, mert könnyen előfordulhat, hogy előkerül az otthoni szettek közül egy olyan darab, amelyről nem is gondoltuk, hogy ebben a szezonban jó lehet.

Fotó: yurkov.hu

A legfontosabb azonban az egyensúly megteremtése, vagyis öltözetünk és a kiegészítők mindig legyenek összhangban egymással és a saját egyéni stílusunkkal.

Olvasd el ezt is:

Az ősz színei: piros és narancssárga – miről árulkodnak ruházatunkon?

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!