spot_imgspot_img
spot_img

Hollandia szigorítja az állatvédelmi szabályokat

-

Article Top Ad (AdSense)

Felelős gazdiként mind tudjuk, mennyire fontos a körülöttünk élő háziállatok jóléte. Sajnos az utóbbi években túl nagy hangsúlyt kaptak a cukibbnál cukibb kis kedvencek szereplése a médiában, ami egyáltalán nem vált előnyükre. Hollandia most új szabályozást tervez bevezetni.

Biztosan sokan emlékeznek még Grumpy Catre, a cicára, aki úgy nézett ki, mint aki mindig mérges. Először internetes mémként hódított, majd egy csapásra a világ egyik leghíresebb macskája lett. Gazdája igazi médiasztárt csinált belőle, Angliában például plüssfiguraként is megtalálható volt az ajándékboltok polcain. Az állat halála után azonban kiderült, hogy a cica egyfajta genetikai betegségben szenvedett, ez okozta számára a furcsa arcberendezést. És akkor már értjük, miért is fontos az állatvédelem.

Morcos macska (Fotó: iStockphoto)

Amikor kiakad a cukiságmérő

Piet Adema holland mezőgazdasági miniszter nemrég kijelentette, hogy törekedni fog a dizájner kutyafajták tulajdonjogának törvényen kívül helyezésére, valamint a róluk készült fényképek reklámokban vagy közösségi médiában való betiltására. Annak ellenére, hogy keresett külsejük a hírességek kedvencévé tették őket, és a közösségi média befolyásolói közé tartoznak, az ilyen háziállatok sajnos számos egészségügyi problémától szenvednek.

A King’s Charles spániel az egyik olyan fajta, melynek rövid orra légzési nehézséget okoz (Fotó: iStockphoto)

A közelmúltban végzett tanulmányok kimutatták, hogy a mopszok és más, rövid orrú kutyák – mint például a king’s charles spánielek vagy a francia és az angol bulldogok – hajlamosabbak az olyan egészségügyi problémákra, mely a légzésükkel függ össze.

Mi, emberek, tönkre tesszük az ártatlan állatok életét, pusztán azért, mert úgy gondoljuk, hogy szépek és aranyosak.” – mondta Adema közleményében – „Ezért teszünk lépéseket azért, hogy a jövőben Hollandiában egyetlen házi kedvencnek se kelljen a megjelenése miatt szenvedni.

Sajnos a cuki Mopsz is tiltólistára kerülhet (Fotó: iStockphoto)

Állatorvos szakértők szerint a túl rövid orrú kutyák folyamatosan kifulladnak, ezért egész életükben zihálnak. A deviáns alakú koponyával rendelkező kutyák pedig tartós fejfájástól szenvedhetnek. 2019-ben a holland kormány betiltotta azoknak az ebeknek a tenyésztését, amelyeknek pofája rövidebb, mint a koponyájuk hosszának fele.

A macskákat sem kímélik

Sajnos a genetikai betegségek a cicákat sem kímélik. Számtalan csonka fülű vagy farkú jószágról tudunk, amiket irtó cukinak tartunk, miközben bele sem gondolunk, hogy direktbe csonkítják és művin tenyésztik ilyenre őket. Az aranyos hajlott fülű macskák fülporca például levált, ami sok fájdalmat okozhat az állatoknak. Tudományos bizonyíték van ezekre a macskákra vonatkozóan, hogy az okoz nekik szenvedést, hogy egy bizonyos génhiba miatt porchibájuk van. A földművelésügyi minisztérium szerint a hajlott fülű macskafélék minden bizonnyal tilalom alá esnének, ahogy az már a szomszédos Belgium Flandria régiójában is megtörtént.

A skót rövidfülű macska a világ legaranyosabb cicája (Fotó: iStockphoto)

Hollandia már lépett

Hollandiában 2014-ben betiltották a megjelenésükben érintett házi kedvencek tenyésztését, de egyes állatokkal továbbra is illegálisan kereskedtek vagy külföldről vásárolták őket. A holland miniszter szerint a tulajdonosok ugyan a legjobb szándékkal rendelkeznek, de gyakran nincsenek tisztában kedvenceik megjelenésének árnyoldalával. A javasolt új szabályok célja egy kiskaput bezárni, így ezeknek az állatoknak a birtoklása is illegális lesz.

Fotó: iStockphoto

Természetesen bármilyen tilalom egy átmeneti időszak után lépne életbe. Azok az emberek, akik jelenleg birtokolják az egyik házi kedvencet, megtarthatják azokat, amíg az állat el nem pusztul.

Hatalmas lépés az állatvédelemben: javulhat a kóbor kutyák sorsa

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!