Hatalmas lépés az állatvédelemben: javulhat a kóbor kutyák sorsa

-

Növelik az ebrendészeti telepek színvonalát, átláthatóságát és a bekerült kóbor állatok tartásának körülményeit.

1998. évi XXVIII. állatvédelmi törvény felhatalmazást adott a Kormánynak, hogy rendeletben szabályozza a kóbor állatok befogásának, ellátásának részletes szabályait. A változások egy része 2022. január 1-jén, bizonyos része pedig 2022. július 1-jén lép hatályba, ezzel megfelelő felkészülési időt biztosítva a rendelet hatálybalépésekor működő  gyepmesteri telepeknek.
Eszerint  minden önkormányzatnak rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy szerződéssel. Fontos módosítás, hogy minden ebrendészeti vagy gyepmesteri telepnek kötelező lesz sorszámozott, időrendi nyilvántartást vezetnie a befogott, illetve leadott állat fajáról, fajtájáról, ivaráról, koráról (vagy becsült koráról), ismertető jegyéről, egyedi azonosítójáról, immunizáltságáról, illetve a befogásának körülményeiről.
Minden állat mikrochippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodással adható majd örökbe, illetve a gyepmesteri vagy ebrendészeti telep Magyarországon bejegyzett szervezettől nem kérhet kihozatali díjat az állatért. Minden esetben törekedni kell az eredeti gazda megtalálására. A rendelet meghatározza a minimum tartási területet, egyes minimális ellátási követelményeket, valamint a csoportos tartás szabályait is: kizárólag azonos ivarú, ivartalanított, egymással szemben agressziót nem mutató állatok kerülhetnek ugyanazon férőhelyre.
A kutyákat tilos tartósan megkötni, és korlátozzák azokat az eseteket, amikor átmeneti megkötésre  kerülhet sor. Továbbá a futólánc minimális hosszúságát is meghatározta az állat méretéhez viszonyítva.
A kormányrendeletet itt lehet elolvasni.
Szabó Rebekáról, az állatvédelemért felelős főpolgármesteri megbízottal korábban már beszélgettünk az állatok helyzetéről.

Retteghetnek a szaporítók, az állatkínzók! Képviseletet kaptak a fővárosi állatok!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!