spot_imgspot_img
spot_img

5 különleges macskafajta

-

Article Top Ad (AdSense)

A macskák rejtélyes lények, egyszerre szabadságszeretők és ragaszkodók. Misztikum lengte őket körül több kultúrában is, szentként tisztelték őket az egyiptomiak is.

Sokan rajongva szeretjük őket, otthonunkat is megosztva velük. Mindegyikük külön kis egyéniség. Most 5 különleges fajtát mutatunk be a sok közül.

 

Elegancia és pajkosság  

A házi „kistigrisek”, „kispárducok” rengeteg szeretet képesek adni a gazdijunknak, ugyanakkor a maguk sajátos módján meg van a véleményük a világról és a pihenéshez való jogukról. Az egyiptomiak szent állatként tisztelték ezeket az öntörvényű, formás, kecses állatokat. A fiatal nők számára a macska az esztétikai tökéletesség példaképe és a csábítás szimbóluma volt.

kép: unsplash.com

A háziasított cicusok sokunk életének szerves részeivé váltak. A kis szőrgombócoknak a célzott tenyésztések és spontán mutációk miatt sok fajtája létezik. Ezek közül most 5 kerül cikkünk fókuszába.

Japán csonkafarkú macska

A felkelő nap országából származó csonkafarkú az egyik legősibb macskafajta. Hazájában számos porcelánszobrot készítenek róla, az „integető macska” szerencsefiguráját is ez a fajta ihlette. Nem mellesleg a japán Sanrio vállalat legismertebb mesefigurája, Hello Kitty is ezt a fajtát idézi.

Egyik legszembetűnőbb fajtajelleg, hogy a mellső lábai jóval rövidebbek, mint a hátulsók.

Szőrének színe bármilyen lehet, de legnépszerűbbek a fehér alapon vörös és fekete foltokkal tarkított kalikók.

Van egyéb különlegességük is a csonka kis farkukon kívül, mégpedig az, hogy a fehér alapszínű nőstény macskák szemei felemásak lehetnek, egyik sárga, a másik kék.

Társaságkedvelő, energikus, erős izomzatú. A legtöbb macskától eltérően szeret úszni.

Japán csonkafarkú macska kép: www.amarqt.com

Ocicat

Ez a vadmacskautánzat az ocicat nevét az ocelotról, a tetszetős mintázatú vadmacskáról kapta. Az első ocicat egy „Tonga” nevű kis termetű hím volt. Tonga az 1960-as években született, Michiganben. Tonga apja csokoládé jegyű sziámi volt, anyja pedig egy sziámi és egy abesszin keresztezéséből született.

Örökmozgó kis családbarát, aki megtanul bármilyen trükköt, előszeretettel nyitja ki az ajtókat, de beleegyezik a pórázzal való sétálásba is.

Az ocicat közepes méretű, atletikus kinézetű, elegáns macska, aki szereti hallatni a hangját, gyakran nyávog.

Ocicat macska kép: www.petfinder.com

Szingapúri macska

Más néven singapura, a világ legkisebb termetű, hivatalosan is elfogadott macskafajtának számít. Ezt a pici cicát őshazájában „csatorna-macskának” nevezték, mivel leggyakrabban a csatornákban talált menedéket. Az idők során igazi kis kincs lett belőle, nagyon népszerű lett. Meglehetősen furcsa élőlényről ilyet mondani, de igazi ritkaságnak számít.

Teste erős, zömök és izmos, fülei hatalmasak. Színe sokféle lehet. Az alapszín elefántcsont és szépia, szőrszála gyűrűzött, fokozatosan barnul, akár a pumának. A homloka cirmos, mintázata egy M betűre hasonlít. Ezek a bájos macskák örökre kiscicák maradnak.

Szingapúri apróság kép:amarqt.com

Abesszin macska

A Délkelet-Ázsia dzsungeléből származó abesszin macska ízig-vérig keleti cica. Csillogó szőrű, vékony alkatával a házi macskák vad őseire emlékeztet. Ruganyos, de izmos teste van, hosszú lábakkal. A nyak és a torok környékén a szép szőr világosabb árnyalatú.

Több színváltozata létezik. A legelterjedtebb a rézvörös (sorrel), melynek bundája vörösesbarna. A vadas (ruby) változat égetett barna, sötétebb sávozottsággal. Az őzbarna (fawn) abesszin macska bundája bézs színű, káprázatos őzbarna sávokkal, a végtagok belső oldala, a hasi oldal pedig halvány. A kék melegkék színű, palakék sávokkal.

Nagy igénye van a játékra, figyelmes, közvetlen természetű cica, tanulékony és nem riad meg a kihívást jelentő feladatoktól sem épp ezért a sok levezetendő energiáját néha kissé hangos, kifejezetten zajos játszadozással vezeti le. Nem az a tipikus ölben megülős macska.

Az abesszint gyakran hívják „minipumának” is. A nagy szemei borostyán, zöld vagy világosbarna színben ragyoghatnak ránk.

kép: macskafajtak.hu

Burmai szent templommacska

A szent templommacska az ősi legenda szerint egy kék szemű istennőtől, Cun Kiang Szetől származik. Egy nagyon régi fajta az egykori Burmából (ma Mianmar). Már a 15. században éltek állítólag elegáns macskák a buddhista templomokban, ahol a szerzetesek szerencsemacskaként tekintettek rájuk.

A szerencsét hozó cica gyöngéd, bohókás természetű. Szeret hízelegni, lábhoz dörgölőzni, érdemes lekötni a figyelmét, mert ezt nagyon elvárja.

A fajta rajongói szerint ez az a cica, amelyik annyira ragaszkodik az emberhez, hogy akár a világ végére is elkísérné.  Extra sok közeli testkontaktusra, simogatásra van szükségük. Nem csoda, hogy „emberi macskának” is nevezik.

Burmai szent templommacska kép: zooplus.hu / Vely / stock.adobe.com

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a cicák értékét nem a fajtajelleg adja, hanem a lelkük és a hozzánk való kötődésük.

Továbbá azt is kiemelnénk, hogy a háziállatok gondozása, szeretgetése felelősséggel jár. 

Egy interaktív, matricákkal teli könyv a Cicafajtákról: www.szalaykonyvek.hu/Cicafajtak-A-vilag-kulonleges-macskai

Ha hasonló témában még olvasnál, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Őrült cicás és kutyás holmik a netről- vicces cuccok a kedvenceknek és a gazdiknak

Imádnivaló törpenyuszi háziállatként? – Ezek a legfontosabb tudnivalók a tartásukról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!