spot_imgspot_img
spot_img

Helyrebillenni látszik a horvát turizmus

-

Article Top Ad (AdSense)

2021. augusztusában Horvátország 4,3 millió turistát fogadott, akik 30,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez az eredmény a turisták számát tekintve 59, az általuk eltöltött éjszakák vonatkozásában 46 százalékkal haladja meg a tavalyi év ugyanezen időszakában jegyzett mutatókat. A vendégéjszakák megoszlását illetően 26,7 millió volt a külföldi és 4 millió a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma. Az idei év augusztusában a 2019. augusztusi eredményekhez képest a turistaszám 86 százaléka, míg a vendégéjszakák 93 százaléka valósult meg.

A legtöbb vendégéjszakát Isztrián (8,6 millió), Split-Dalmát (5,8 millió), illetve Tengermellék-Hegyvidék megyében (5,7 millió) jegyezték. Őket követi Zára (4,8 millió éjszaka) Šibenik-Knin (2,3 millió) és Dubrovnik-Neretva megye (1,9 millió). A legtöbb látogatót vonzó célpontok: Dubrovnik (164 000), Split (160 000), Rovinj (149 000), Medulin (125 000) és Poreč (125 000). A küldőpiacokat illetően augusztusban a legtöbb turista Németországból (1,1 millió), Lengyelországból (338 000), Ausztriából (317 000), Csehországból (250 000), Szlovéniából (239 000) és Olaszországból (205 000) érkezett. Ezekből az országokból a tavalyi év augusztusához képest Németországból 83 százalékkal, Lengyelországból 7 százalékkal, Ausztriából 182 százalékkal, Csehországból 30 százalékkal, Olaszországból 100 százalékkal több vendég látogatott el Horvátországba, míg a szlovén turisták számában nem volt változás.

Fotó: Unsplash

 „Elégedettek lehetünk az első nyolc hónap eredményeivel, és itt szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a fáradozásáért, a munkájáért és a felelősségvállalásáért. A turisztikai idénynek még közel sincs vége, hiszen jelenleg is több mint 680 000 turista tartózkodik Horvátországban, ami megegyezik a 2019 -es év ugyan ezen idején mért vendégszámmal. Ez egy nagyszerű felütés szeptember hónapra, melyben ugyan ilyen ütemben szeretnénk továbbhaladni annak érdekében, hogy megalapozzuk a gazdasági fejlődés további fellendítését és a sikeres jövő évi turisztikai szezont.

Különösen nagy örömmel tölt el, hogy kiváló pénzügyi eredményeket könyvelhetünk el. Augusztusban ugyan is a turisztikai tevékenységekből mint egy 21 százalékkal több bevételt értünk el, mint 2019 augusztusában, míg éves szinten közel 18 milliárd horvát kuna folyt az államkasszába, ami a 2019-es esztendő első nyolc hónapjában elért bevételek  mint egy 84 százaléka. Úgy vélem, hogy ezek az eredmények mindnyájunkat arra ösztönöznek, hogy továbbra is a minőségre fókuszáljunk, amely a folyamatos turisztikai kereslet és fenntartható üzletmenet záloga – jelentette ki Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter.

A szálláshelyek típusát illetően a legkeresettebbek a magánszállások, a kempingek és a szállodák voltak, amelyek közül a vendégéjszakák számában az előző évhez képest a legnagyobb növekedést a kempingek (+93%) és a szállodák (+86%) érték el, míg a magánszálláshelyek és a hajós charterek mint egy 35 százalékos növekedést regisztráltak. 2019. augusztusához képest a legjobb eredményeket a kempingek (+2%) és a hajós charterek (+1%) mutatják.

Fotó: Unsplash

 „Magunk mögött hagytuk a nyári főidényt, melyben az egész horvát turisztikai ágazat kiváló munkát végzett. Az előttünk álló hetekben a legfontosabb partnereinktől és az utazásszervezőktől beérkezett előrejelzések alapján nagyon jó turistaforgalomra számíthatunk. Az utószezonra több promóciós tevékenységet is előkészítettünk annak érdekében, hogy Horvátország a turisztikai piacon továbbra is mint színvonalas, sokszínű és mindenekelőtt biztonságos úti célként jelenjen meg, ahol betartják az előírt járványügyi intézkedéseket „-mondotta Kristjan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal igazgatója. 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!