spot_imgspot_img
spot_img

Sportkocsi, kilátással: rekorddöntés közben még repkednek is feletted (videó)

-

Article Top Ad (AdSense)

Újabb leg az autóiparban. Amerikában 500 km/órás tempó felett száguldottak egy közúti sportkocsival – a sebesség mellett a filmezés sem volt hétköznapi.

Gyorsan menni és száguldani; az autózás születése óta foglalkoztatja a gyártókat a lehető legnagyobb végsebesség elérése, különös tekintettel a sportkocsik készítőire. Kivétel a Volvo, mely éppen a 180 km/órás „önkorlátozás” mellett döntött, vagy éppen a német prémiumok, akik 250 km/órában húzzák meg a határt. Igaz, ez kiiktatható bizonyos modellek esetében megfelelő felár ellenében és a sportcsomag választásával.

Fotó: SSC North America

A Bugatti és a Koenigsegg is élen jár a rekorddöntésben, ha végsebességről van szó; az ő levesükbe köpött bele a minap az amerikai SSC Tuatara. A Shelby Super Cars által készített sportkocsi rekordját a Guinness is jóváhagyta: két mérést átlagolva lett meg az 508,73 km/órás sebesség, de visszafelé 532,9-et is mértek. A helyszín Nevada volt, ahol a 160-as számú út megfelelő terepet kínált a sikeres kísérlethez.

A volán mögött az autóversenyző és Instagram-influencer Oliver James Webb ült, aki egy nagyon látványos videóval szemléltette, milyen az, amikor nemcsak autóról és helikopterről, hanem egy Lockheed T33-as repülőről is filmeznek:

Az SSC Tuatarában 5,9 literes, duplaturbós V8-as található, aminek teljesítménye – E85-ös naftával itatva – 1750 lóerő. A rekord teljesítéséhez mindkét irányba kellett abszolválni a távot egy órán belül, az autónak pedig ugyanolyan konfigurációval kell rendelkeznie, mint amihez a vevők is hozzájutnak. Webb azt sem felejtette el posztolni, hogy a gépen Michelin Cup 2-es gumik szolgáltak, tehát kereskedelmi forgalomban kapható darabokról van szó.

Webb megjegyezte, az autó többre is képes lett volna, de a keresztirányú szél megakadályozta őket abban, hogy feltérképezzék a kocsi valódi határait. Érzése szerint a Tuatara a 532.93 km/órás tempó elérésekor is remekül húzott, határozottan több volt a dologban.

Íme a rekorddöntés videóval:

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!