spot_imgspot_img
spot_img

Fontos tanácsok a most Szlovéniába utazóknak

-

Article Top Ad (AdSense)

A Szlovénia egyes részeit múlt hétvégén sújtó súlyos árvizek után a helyzet kezd megnyugodni.

Az ország nagy része nem szenvedett súlyos károkat, és továbbra is nyitva áll a vendégek és látogatók előtt. Egyes területek azonban még mindig megközelíthetetlenek, és a közúti és vasúti összeköttetések néhány helyen megszakadtak.

A Szlovén Turisztikai Hivatal legfontosabb tanácsa azoknak az utasoknak, akik Szlovéniába terveznek utazni a közeljövőben, hogy mindenképpen kövessék figyelemmel az aktuális helyzetet, és kérjenek pontos tájékoztatást azoktól a célállomásoktól vagy szállásszolgáltatóktól, ahol megszállni szándékoznak.

A Szlovén Turisztikai Hivatal tájékoztatása szerint az áradások számos régiót érintettek, beleértve a városokat, a vidéket és a természeti látnivalókat. Egyes turisztikai célpontok elérhetetlenek lehetnek, így szükség esetén módosítani érdemes az úti célt és felfedezni azokat a helyeket, amelyeket nem érintett az árvíz.

Mely területek érintettek az időjárás okozta károk okán és nem javasolt utazni?

Közép-Szlovénia:  Medvode, Kamnik és Velika Planina, Komenda, Idrija, Žiri, Škofja Loka.

Alpok térsége: Koroška egyes részei, Felső-Savinja völgye (Luče, Solčava, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Rečica ob Savinji, Mozirje, Polzela).

Pannon-síkság: Pomurje régió egyes területein a Mura folyó is árad.

A következő úti célokra és helyekre jelenleg nem lehetséges a turisztikai látogatás:

  • Velika Planina
  • Kamnik
  • Škofja Loka
  • Felső-Savinjska-völgy egésze (Solčava, Luče, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad…).
  • Koroška (Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Dravograd…)
  • Koroška Bela
  • Mura folyó mentén fekvő helyek

5 legfontosabb tanács a Szlovéniába utazóknak – a Szlovén Turisztikai Hivatal ajánlásával

1.Időjáráselőrejelzés nyomokövetése

Az időjárás stabilizálódott, és elállt az eső. A naprakész időjárási előrejelzésekért és ajánlásokért figyelje az időjáráselőrejelző oldalakat, applikációkat.

2. Útviszonyok ellenőrzése

Legyen óvatos, mivel az útviszonyok továbbra is kiszámíthatatlanok, sok út megsérült vagy még mindig el van árasztva. A járművezetők kövessék a mentőszolgálatok utasításait, és ne vezessenek elárasztott területeken vagy lezárt utakon.

3. Üzletek megváltozott nyitva tartása

Az árvíz utáni különleges helyzet miatt az élelmiszereket, műszaki cikkeket vagy gyermekfelszereléseket kínáló üzletek vasárnap és ünnepnapokon is nyitva lehetnek. A nyitva tartás meghosszabbítása hét közben is megengedett, amit az üzletek maguk határoznak meg.

4. Hegyi- és vizi túrák veszélyessége

A szlovéniai hegyekben való túrázás ebben az időszakban nyomatékosan nem ajánlott tevékenység.  Több túra- és hegymászóútvonal le van zárva vagy nem járható.

Ezenkívül a vízfolyások nagyon kiszámíthatatlanok, veszélyesek lehetnek a folyók és patakok. Számos folyó, köztük a Soča, a Savinja, a Krka, a Száva és a Dráva vízhozama megnövekedett, így a kajakozás, a rafting és a búvárkodás sem javasoltak, amíg a helyzet nem stabilizálódik.

5. Földcsuszamlás veszély

A talaj nagyfokú nedvessége miatt a földcsuszamlások valószínűsége országszerte továbbra is magas.

A Szlovén turisztikai Hivatal hangsúlyozza, hogy a helyi idegenforgalmi szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is biztonságos és kényelmes tartózkodást nyújtsanak a vendégeknek, de ehhez szükséges a turisták felelősségteljes hozzáállása is.

A hivatal honlapján naponta frissülő részletes információkat és hasznos linkeket találhatnak az érdeklődők, amelyek segítik őket a naprakész tájékozódásban.

Forrás: slovenia.info

Opatija: A horvát turizmus bölcsője

Dubrovnik nem bünteti a gurulós bőröndök használatát

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!