spot_imgspot_img
spot_img

Ezeket a zenéket hallgasd, ha igazi nyári hangulatra vágysz

-

Article Top Ad (AdSense)

Hogyan jelenik meg az év legnaposabb időszaka a művészetekben? És ezen belül a zenében milyen szerepet kap? Akár komoly- akár könnyűzenéről beszélünk, a nyári évszak számos zenészt megihletett már, ezzel igazi napfényes hangulatot varázsolva a lelkekben. Nézzük, milyen dalok születtek eddig a nyárról!

Vivaldi – A négy évszak – Nyár

Kezdjük is egy klasszikussal, amit nem lehet kihagyni a nyár témájú zeneművek listájából. Vivaldi olasz zeneszerző 1720 körül írta a zeneművet, összesen négy hegedűversenyből áll, mindegyik részlet zenei kifejezést ad egy-egy évszaknak. Közülük is a legismertebb a Nyár című, ami számos reklámban és filmben is felcsendült már. Derűs hangulatával garantáltan jobb kedvre derít egy dolgos hétköznap után is.

KFT – Balatoni nyár

A magyar nyári dalok nagyrésze természetesen a Balatonról szól, nem csoda tehát, hogy három ilyen dal is helyt kapott a kis lejátszási listánkban. Az egyik ezek közül a KFT klasszikusa, a Balatoni Nyár, ami teljesen visszaadja a magyar tenger meletti hétvégék hangulatát. A nyári bulik kedvéért egy disco változat is készült azóta a KFT dalából, ami DJ Szatmári és Jucus nevéhez fűződik.

 4F Club – Balatoni láz

„Napfény járja át a szívem újra, csak egy szál bikinit hoztam el az útra…” Biztos vagyok benne, hogy mindenki tudja folytatni a nyár himnuszának is tekinthető Balatoni láz című dalt! A vidám nóta pillanatok alatt táncra perdít, nyaralás előtti hangolódáshoz peig kötelező!

Marót Viki és a Nova Kultúr – Nekem a Balaton a Riviéra

És el is érkeztünk a lista utolsó Balaton témájú dalához. A nyári dalok közül kihagyhatatlan Marót Viki klasszikus Balaton éltetése, a videoklip pedig csak hab a tortán! Azonnal nyári hangulatot varázsol körénk, akár a tengerparton, akár a nappaliban hallgatjuk. De inkább hallgassuk a tengerparton 🙂

Neoton Família – Nyár van

A legendás együttes szintén felhasználta a napfényes évszakot a művészetében. A Neoton egyik legnagyobb sikere lett a Nyár van c. dal, ami a mai napig a vakációk kihagyhatatlan slágere. Számos feldolgozás született már belőle, de valljuk be, ebben az esetben tényleg az eredeti a legjobb!

Calvin Summer – Summer

A nyár nem csak a vízpart és a pihenés, de sokaknak az éjszakai élet és a bulizás időszaka is. Calvin Harris skót lemezlovas megszámlálhatatlan nyári partyslágert adott már a világnak, de ezek közül mégiscsak kiemelkedik az a dal, amit egész egyszerűenk Summerként emlegetünk. Szabadság, napfény, tánc!

Bryan Adams – Summer of ’69

A karcos hangú énekes slágere a híres 69-es nyárról szól, de 40 éve hallgatjuk – és nem csak a kánikulában. Bryan Adams egyik legismertebb dala méltán helyet kapott a nyárról szóló dalok listájában. És gondoltátok volna, hogy az énekes már túllépett a hatodik X-en is?

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Summertime

Egy kis stílusváltás következik: a két legenda duettje tökéletes zenei aláfestés lehet a vízparti pihenés idején. Louis Armstrong nemcsak a trombitájával képes csodákat tenni, Ella Fitzgerald pedig angyali hangjával remekül kiegészíti a nyári dalt, melyet egyébként a Verve Records adott ki 1959-ben.

Olivia Newton-John & John Travolta – Summer nights

Igen, a Pomádé már 40 éves! 1978-ban jelent meg a musical, mely Danny Zuko és Sandy Olsson nyári szerelmét vitte képernyőre csodás zenei betétekkel. Az egyik kedvencünk pedig persze, hogy a Summer Nights, ami mindig becsempészi a nyári hangulatot a fülünkbe.

Lana Del Rey – Summertime Sadness (Official Music Video)

A melankolikus dallamok királynője, Lana Del Rey szintén slágert köszönhet egy nyár témájú dalnak. Kevesen tudják azonban, hogy az énekesnő egyik legjobb barátja nyáron hunyt el, és ennek állít emléket a szám, amiben egyébként cselló, zongora és hegedűszót is hallhatunk.

Források: Youtube

Hűsítő limonádé receptek a nyárra

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!