Ezek a városok nagy lépéseket tesznek a fenntarthatóság érdekében

-

Sok ember igyekszik úgy élni, hogy mindent megtegyen a fenntarthatóság és a  környezetkímélő jövő érdekében, ám erre nem csak az egyes emberek szintjén van szükség. Íme azok a városok, amelyek felismerték fontosságukat és sokat tesznek azért, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk.

Ezek a helyek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jövő generációi is hozzáférhessenek majd a zöld területekhez, a tiszta levegőhöz és a természeti erőforrásokhoz, és több környezetbarát intézkedést bevezettek már.

Zürich, Svájc

zürich-fenntarthatóság
Fotó: Ricardo Gomez Angel/unsplash.com

Az embert és a bolygót érintő fenntarthatósági tényezők vizsgálatatakor Svájc mindig a világ legfenntarthatóbb országainak élen áll. Zürich régóta nagy érdeklődést mutat a fenntartható energiák iránt és hatalmas erőfeszítéseket tesz a tömegközlekedési rendszerének fejlesztésére. Régóta jogszabályban rögzítik az ország erdőterületeinek védelmét, ami azt jelenti, hogy az ország területének 30%-a erdőkből kell álljon, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az alacsony szén-dioxid szint biztosításában. Zürichben fontos lépéseket tesznek az energiapazarlás csökkentése érdekében, és a tervek szerint az egyéni energiafelhasználást 2050-re 2000 wattra csökkentik.

Stockholm, Svédország

stockholm metro-fenntarthatóság
Fotó: Claudio Schwartz/unsplash.com

A svéd főváros fontos szerepet játszik az ország életszínvonalának meghatározásásban. Szerencsére egy igazán lenyűgöző tervet dolgoztak ki, amelynek átvételéből akár más európai országok is profitálnának. Stockholm ugyanis az évek során sikeresen csökkentette a szén-dioxid kibocsátását, miközben folyamatos GDP növekedés tapasztalható. Több figyelemre  méltó intézkedést is bevezettek a fenntarthatóság jegyében, mint például a bioélelmiszerekhez való egyre növekvő hozzáférés, különösen nagy hangsúlyt fektetnek az újrahasznosításra és a megújuló energiaforrások alkalmazására.

London, Egyesült Királyság

Mint a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, Londonnak nagyon keményen kell dolgoznia a környezetszennyezés és a hulladékcsökkentés területén. Mindazonáltal példaértékű, hogy mennyire igyekeznek alkalmazkodni a fenntarthatóság megvalósítása érdekében. London nagyon is tudatában van a tömegközlekedés által okozott környezetszennyezésnek, ezért a város dízel-elektromos buszokat használ. A városban egyre kevesebb autót engednek be, ami óriási mértékben csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. De nem csak London, hanem egész Anglia nagy lépéseket tesz a fenntarthatóság felé: 2011-ben kidolgoztak egy stratégiát, hogy a különböző iparági szakemberek segítségével hatékonyabb infrastruktrát és épületeket hozzon létre.

Szöul, Dél-Korea

szöul-fenntarthatóság
Fotó: unsplash.com

Szöul igen sűrűn lakott város és igen kevéssé fér hozzá a természeti erőforrásokhoz, mint a tiszta ivóvíz. Ezért erősen befektetnek a környezetvédelembe és a különböző fenntartható intézkedésekbe, amelyek segítségével Szöul a jövőben is virágzó terület lehet. Annak ellenére, hogy több kihívással kell szembenéznie az előbb említett szűkös energiaforrásoktól kezdve a lakhatási korlátokig Szöul már most Ázsia legfenntarthatóbb városa. Esővízgyűjtő és sótalanító módszerekkel szorgalmasan dolgoznak a zöld életmódon, és az élhető környezet megvalósításán.

Koppenhága, Dánia

koppenhága-városok
Fotó: envato.com

Ha a világ legzöldebb fővárosát keresed, akkor íme megtaláltad, mert Koppenhága az egész világon kiemelkedik a zöld fejlesztési tervek kezelésében és végrehajtásában. Egyrészt a város minden infrastruktúrájának tervei a fenntarthatóság felé irányulnak, másrészt a helyi lakosok is rengeteget tesznek ennek érdekében. Sok koppenhágai a kerékpározás elkötelezett híve, és amikor csak lehet ezt választják gépjárműveik helyett. A dánok már tudják, hogy a fenntarthatóbb jövő megteremtése mélyreható hatással lehet a közösség egészére, ami gazdasági növekedéshez, magasabb életszínvonalhoz és persze nagyfokú környezetvédelemhez vezet.

Lahti, Finnország

Ez a Helsinkitől 100 km-re fekvő finn várost, a második világháború után gyors iparosodás jellemezte, amelyet nagymértékű gazdadági és lakossági növekedés kísért. Ez később jelentős környezetvédelmi kihívásokhoz vezetett, mint a lényegesen megnövekedett autómennyiség és a városban található Vesijärvi-tó eutrofizációja. A város a “Lake Vesijärvi” elnevezésű projekt létrehozásával és finanszírozásával oldotta meg ezeket a kihívásokat, amelyhez a terveket egyetemi kutatócsoportok, helyi cégek és lakosok és a város közösen dolgozta ki. Létrehoztak egy konzorciumot, amely 100 millió eurót fektetett a városközpont közlekedési rendszerének fejlesztésébe, ennek során szélesebb sétálóutcákat, mélygarázsokat és új kerékpár utakat alakítottak ki. Lahti nagy erőfeszítéseket tesz a biodiverzitás fenntartása, a jobb levegőminőség, a hulladékcsökkentés és az ökoinniváció terén is.

Ezt a hat várost már elismerték fenntarthatósági törekvéseik miatt, és biztosan nem csak ennyien vannak. Egyre többen állnak át zöld energiákra és jobb közlekedési rendszerekre és fejlesztési terveket dolgoznak ki a hulladékcsökkentés érdekében.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

7 ötlet, amivel Te is visszaadhatsz valamit a természetnek

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!