spot_imgspot_img
spot_img

Évente 5,8 millió tonna alig használt ruhát dobunk ki – Így őrizhetjük meg ruháink eredeti állapotát

-

Article Top Ad (AdSense)

Amikor ruháink kimennek a divatból, megfakulnak, kinyúlnak vagy már nem passzolnak olyan tökéletesen méretben, hajlamosak vagyunk gyorsan megszabadulni tőlük. Ennek eredménye, hogy Európában évente 5,8 millió tonna alig használt ruhát dobunk ki. Mindannyian tehetünk azonban azért, hogy ez a szám csökkenjen: azon túl, hogy minőségi, környezetbarát termékeket vásárolunk, mosási szokásaink újragondolásával tovább megőrizhetjük ruháink eredeti állapotát. Az LG a Care for What You Wear kampány keretében Mengyán Eszterrel, a Holy Duck! blog írójával és a Fenntarthatodivat.hu oldal alapítójával együttműködve összefoglalta, hogyan óvhatjuk a tudatos mosással ruháinkat.

Címkék a ruháinkon

A ruhákba bevarrt címkék teljeskörű útmutatást nyújtanak azzal kapcsolatban, hogyan érdemes ápolni őket. Mengyán Eszter azt javasolja, lehetőleg ne vágjuk ki ruháinkból ezeket a cetliket vagy ha mégis, tegyük el őket egy biztos helyre, és írjuk rá, melyik ruhához tartozik. Ezek tartalmazzák ugyanis a mosásra, fehérítésre, szárításra, vasalásra és vegyi tisztításra vonatkozó javaslatot a gyártó részéről. A különböző anyagok eltérő ápolást igényelnek, ezért ha például tartósan 40 fokon mosunk egy, a gyártó által csak 30 fokos mosásra javasolt ruhadarabot, hamar kinyúlt, szöszös eredménnyel találkozhatunk.

Fontos a megfelelő hőfok

A ruhacímkéken alapvetően azt láthatjuk, hogy a gyártó maximum hány fokon javasolja az adott darab mosását – néhány további szabály azonban címke nélkül is segíthet eligazodni a hőfokok útvesztőjében. A 60-95°C-os forró víz akkor a leghatékonyabb megoldás, ha alapos fertőtlenítésre van szükség: ilyen hőmérséklet mellett ugyanis elpusztul a baktériumok nagy része. A forró víz azonban egyáltalán nem kíméli a textileket, ezért csak erősen szennyezett, erős, természetes szálakból álló, nem színezett textilekhez javasolt. Moshatók például ilyen hőfokon a lepedők, törölközők vagy konyharuhák. Ha kímélőbb megoldást szeretnénk, válasszunk olyan mosógépet, ami gőztechnológiát alkalmaz: a gőz magas hőmérsékleten, mégis kíméletesen hatol be a szövetek szálai közé, elpusztítva az allergének akár 99,9 százalékát.

Közepes vagy enyhe szennyeződés, illetve sötét vagy színezett textilek esetén a 30-40°C-os, melegvizes mosás az ideális választás, amely elegendő tisztító erővel bír, mégsem bántja a szöveteket – ideális tehát pamuthoz, lenhez, szintetikus anyagokhoz. A legkényesebb anyagok, például a gyapjú és a selyem esetében nincs is más választásunk, mint az ennél is alacsonyabb hőfok, hiszen ezeket csak szobahőmérsékletű, langyos vízben moshatjuk.

Okos gépekkel is védhetjük a ruháinkat

A tudatos ruhaápolásban, a ruhadarabok minőségének megőrzésében már olyan új technológiák is rendelkezésünkre állnak, mint a mesterséges intelligencia. Az ún. AI DD™ technológiájú mosógépek például nem csak a ruhatöltet súlyát képesek maguktól felmérni, de fejlett szenzoraikkal a szövetek lágyságát is azonosítják. A szöveteknek számos jellemzője és tulajdonsága létezik, pamut és pamut között is lehet különbség. A technológia lényege, hogy ezeket az információkat a mosógép húszezer — a mosási szokásokhoz kapcsolódó — adattal hasonlítja össze, melyek nyomán optimalizálja a dobmozgásokat. A készülék ezzel nem csak a hatékonyságot növeli, de 18 százalékkal hatékonyabban óvja a ruhákat, ezzel meghosszabbítva a ruhadarabok élettartamát is. Az AI DD™ technológiájú mosógépek képesek felismeri a pólókból és nadrágokból álló vegyes töltetet, és úgy programozzák be a mosási ciklust, hogy a dobmozgások és a program hossza ehhez illeszkedve a legjobb eredményt hozza. A kényes ruhákat így a gépben sem kell féltenünk, hiszen a mosógép kiválasztja nekünk a legkíméletesebb és leghatékonyabb tisztítási megoldást.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!