Érdekes repülőterek a világban

-

Általában az utazások alkalmával a nemzetközi repülőtereken szeretnénk minél gyorsabban átjutni, hogy megkezdhessük jól megérdemelt pihenésünket vagy odaérjünk az üzleti megbeszélésünkre. Sokszor nem is vesszük észre, hogy a repülőtér és az ott töltött rövidebb-hosszabb idő is már az utazásunk része, és vannak olyan légikikötők, amelyeket érdemes kicsit jobban megismerni. A petrazworld.com travel blog írója összegyűjtött egy képes bemutatót néhány nemzetközi reptérről – sok érdekességgel fűszerezve.

 

Hamad Nemzetközi Repülőtér (HIA), Doha

A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről közvetlen összeköttetéssel 5,5 óra alatt elérhető HIA 2020-ban a világ 3. legjobb repülőtere díjat nyerte el a rangos Skytrax szavazáson. Nem véletlenül. A reptér 2.200 hektáros területen fekszik, és eddig évente több, mint 35 millió utast szolgált ki. Az üzletek és éttermek még most a pandémia alatt is 0-24 órában vannak nyitva. Ha nagyobb kényelemre vágyik az ember, igénybe veheti több luxus váró egyikét, vagy a repülőtéren belül található szállodát (Oryx Airport Hotel), amelynek saját wellness részlege és egy 25 méteres úszómedencéje is van! A legkülönlegesebb dolog a reptéren, az a 7 méter magas, Urs Fisher svájci művész által tervezett sárga maci szobor, amelyet az emír lánya a Christie’s aukcióján New Yorkban 6.8 millió USD-ért vásárolt meg és állíttatta ki Doha nemzetközi repülőterén.

A sárga maci, amely az évek alatt a Dohai nemzetközi Repülőtér szimbóluma lett

Gibraltár-i repülőtér, Gibraltár

A világ egyik legérdekesebb repülőtere. Bár az Ibériai-félsziget déli csücskén fekszik, a brit Védelmi Minisztérium a tulajdonosa. Mindössze egy terminálja van, és a repülőgépek kifutópályája keresztezi az egyik közutat. Emiatt minden egyes alkalommal, ha repülőgép érkezik/indul, lezárják a Winston Churchill Avenue-t és az autósoknak várni kell, míg le/felszáll a gép. Az 1939 óta üzemelő légikikötő csak az Egyesült Királyságba és Marokkóba indít, illetve fogad személyszállító járatokat, de még így is 2019-ben fél millió utas fordult meg itt.

Gibraltár repülőtér és a főút

Changi Airport, Szingapúr

A világ legjobb repülőtere – ahogy immár 8 egymást követő évben, 2020-ban is elnyerte ezt a rangos Skytrax-díjat. Az érkező terminálon hatalmas vízesés és megannyi falra ültetett orchidea, és más egzotikus virág fogadja az utasokat, mintha csak egy dzsungelbe érkezne az ember! A nemzetközi reptér bővelkedik érdekességekben és különlegességekben; van botanikus kertje, kaktusz kertje, sőt vízililiom kertje is! Saját szállodájának, az Aerotel Transit Hotel tetőterén medence várja az utasokat, és ha minimum 5 és fél óra átszállási idő áll rendelkezésre, akkor az utas jogosult ingyenes, 2,5 órás buszos városnézésre Szingapúrban a reptér és a Heritage Tour szervezésében.

Vízesés a szingapúri Changi Repülőtéren

Auckland Airport, Új-Zéland

Mintha csak egy mesébe csöppenne az ember, amikor megérkezik a világ végére, Új-Zélandra. Erről a meséről pedig pont itt forgattak filmet és tette vonzó turisztikai célponttá az országot. Az érkező terminálon Gyűrűk Ura szobrok vannak kiállítva és a kijárati kapu felett is erre utaló installációt helyeztek el. 26 belföldi és 49 nemzetközi légikikötővel van összekötve. Érdekesség, hogy 1990 és 2005 között a repülőtér saját frekvencián üzemeltetett rádióállomást, ahol a hasznos információkon túl zenéket is játszottak az utasoknak.

Új-Zéland, Auckland, repülőtér egzotikus installációval

Istanbul New Airport, Isztambul

Nem hagyható ki a világ legforgalmasabb és talán egyik legnagyobb repülőtere, a 2018 őszén átadott új isztambuli nemzetközi repülőtér. A 76,5 millió m2-es területre épült, 300 célállomásról fogadni képes, 6 kifutópályával rendelkező reptér utasforgalma 2019-ben 209 millió fő volt! (Összehasonlításul, a budapesti repülőtéren ugyanebben az évben 16,2 millió fő volt). A légikikötőt 36 milliárd (!) USD-ból építették fel. A légi irányító központ épülete egy tulipánt formál, amely a város szimbólumára utal. A repülőtér olyan hatalmas, hogy szó szerint 20 perc gyaloglásba telik, mire a kapun kijut az ember és elér a taxi állomáshoz.

Istanbul Nemzetközi Repülőtér

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!