Koronavírusban meghalt Sas József

-

Hiába óvta a családja még a széltől is, a Jászai Mari-díjas színész és humorista koronavírusban, 82 éves korában elhunyt.

Több mint negyven évig nevettette a közönséget, három évvel ezelőtt, 2018. november elején bejelentette, hogy egészségi állapota miatt visszavonul.

2019 januárban Thaiföldi nyaralás során 10 nappal a hazaindulásuk előtt kapott kétoldali sztrókot. Több hetes külföldi kezelés után sikerült egy különrepülővel Magyarországra szállítani. A budakeszi rehabilitációs intézetben hosszú hónapokig, majd a MAZSIHISZ Szeretetkórházban kezelték. Amikor az állapota engedte, hazatért otthonába. Állandó felügyeletre szorult, a felesége ápolta. Rajta kívül csak egy ápoló járt hozzájuk, pedig szükség lett volna gyógytornászra, egyéb rehabilitációhoz szükséges szakemberekre is, de mindentől óvták. A komikus egyre jobban érezte magát, bizakodó volt.Féltek a vírustól, nem véletlenül, ugyanis minden óvintézkedés ellenére elkapta. Két hónappal ezelőtt kórházba került, itt érte a halál. Három napon belül fogják eltemetni a zsidó  hagyományok szerint.

A politikai kabaré műfaja az ő nevéhez köthető.

Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el majd a győri Kisfaludy Színházhoz (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze volt, melynek 1985–2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője volt, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója volt.

2008-ban jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forint pénzbírságra ítélték hétrendbeli adócsalás vádjával, ezért, bár abban az évben Kossuth-díjra jelölték, az előterjesztést visszavonták. Az ügyészség adatai szerint 1998 és 2001 között mintegy 35 millió forintot nem fizetett be adóként, emellett hétmillió forint egészségügyi hozzájárulással és négymillió forint tb-járulékkal is adós, összesen 46,1 millió forinttal.

Wikipédia

 

 

.

 

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!