A vendéglátás végleg más lesz! Hogy milyen?

-

Hónapok óta folyik a harc: harc a túlélésért, a fennmaradásért. A vendéglátás és a turizmus, mely hazánk GDP-jének jelentős részét képezte, nagyon nehéz helyzetbe került.

Immáron egy éve, hogy a pandémia az egész világot óriási kihívások elé állította. Tény, hogy a turizmus és a vendéglátás szektorai, a legnagyobb vesztesei a helyzetnek. Ezt a különböző országok, gazdaságok az erőforrásaik függvényében teljesen eltérően kezelik. Hazánkban az első hullám hozott néhány olyan intézkedést, ami látszólag segíti ezen területek életben maradását. Volt arról szó, hogy kifizetik a vendéglátásban dolgozók bérének 50%-át a vállalkozásoknak. A kormány ezzel a rendelettel, a turizmusban és a vendéglátásban, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban, 140 ezer munkahelyet véd meg.

 

Mik a problémák?

Sajnos a probléma itt sokkal mélyebb. Egyrészről, már hosszú évek óta a vendéglátásban dolgozókat arra kényszerítik, hogy 4-6 órára legyen mindenki bejelentve. Ennek egyszerű az oka, másként nem tudnak életben maradni az adott járulék kötelezettségek mellett a vállalkozások.

Mit jelent az 50%? 

Nagyságrendileg és általánosan nézve 30-40 ezer forintot. Ha gazdasági számításokat végzünk, és minden megoldásra készítünk egy rentabilitási mutatót, rájövünk, hogy ez nagyon kevés. Rezsi, bérleti díj, és még számtalan költség merül fel, és eddig az első hullámról beszéltünk. Másrészről az 50%-os támogatást azok tudják igénybe venni, akiknek vannak alkalmazottjaik, és azok bérét ki is fizetik, tehát a másik 50%-ot a munkáltató állja. Mivel már hónapok óta zárva van a szektor, a nulla bevételből ez csakis azoknak jelent megoldást, akik komoly tartalékokkal rendelkeznek, amit sajnos csak a vállalkozások csekélyebb része mondhat el magáról.

 

Mi az ide vonatkozó rendelet?

„Magyar Közlöny – 2020.11.13.

Megjelent a Magyar Közlönyben az elvitelre kínált ételek áfacsökkentését szabályozó kormányrendelet. Az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet alapján 5%-os áfakulcs érvényes az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és a helyben készített alkoholmentes italforgalomra 2020. november 14-től december 11-ig, illetve a “zárva tartás” meghosszabbítása esetén legkésőbb 2021. február 8-ig. A kedvezményes áfakulcs ugyanazon vendéglátóhelyeknél érvényesíthető (étkezőhelyi – éttermi, mozgó – vendéglátásban), ahol korábban a helyben fogyasztás esetén alkalmazhatták, illetve korlátozás hiányában alkalmazhatnák az 5%-os áfakulcsot. Ugyanakkor az 5%-kos áfakulcs a szállítási díjra nem alkalmazható, így az külön kezelendő.”

Nézzük meg, milyen intézkedések történtek a szektor életben tartására?

A kiszállítás 27%-ról 5%-ra csökkent. Aki az első hullámnál házhoz szállított, mert megpróbált valamit tenni a csőd, a tönkremenés és a kilátástalanság ellen, azok is gyorsan rájöttek, ez nem megoldás. Sokan és sokféleképpen elmondták, hogy akik alapvetően is űzték ezt a fajta értékesítési módszert, és kialakult rendszerrel rendelkeztek, illetve a forgalmuk alapvetően erre a metódusra volt felépítve, azoknak talán időleges lehetőséget nyújtott a vállalkozás mínuszainak csökkentésére. Akik viszont kényszerből kezdték el az értékesítés ezen formáját, mivel más nincs, a második hullámra rájöttek, hogy ez sem jó megoldás. Vagyis ezért nincs értelme behívni az embereket dolgozni, és nem érdemes összekoszolni a konyhát. Az ezzel kapcsolatos másik probléma egyszerűen a fizetőképes kereslet csökkenése.

Megoldások hiányában a szektor gazdasági teljesítménye szinte a nullára redukálódott. 

A külső szemlélődő ebből nem sokat vesz észre, hiszen aki nem szakmabeli, nem is értheti. Azt azért mindenki láthatja, hogy a gazdasági mélypont mit hoz magával: tönkrement vállalkozásokat és tönkrement embereket.

Megdöbbentő számok

Magyarországon a vendéglátásban és a turizmusban 4-600 ezer ember dolgozik. Ha ezt beszorozzuk a családok számával, még ha óvatosan is számolunk, 2 millió emberről beszélünk. Ha tovább elemezzük a tényeket, nyilvánvaló, hogy a két említett szektor kiszolgálására épülő ágazatokban is dolgoznak emberek. Sorolhatnánk itt a gazdálkodókat, termelőket, kereskedőket, kiszállítókat, és ha teljesen alaposak szeretnénk lenni, még bőséggel hozzácsaphatunk tevékenységeket. Ha óvatosak vagyunk, akkor is rászámolhatunk még 2-300 ezer embert, ami, ha a családok számát nézzük, alsó hangon is legalább 1 millió fő. Az imént felsorolt számok természetesen hozzávetőleges adatok, hiszen komoly statisztikai elemzésekre lenne szükség a tényleges és pontos számításokhoz, viszont amin érdemes lenne elgondolkodni, az a nagyságrend. Ez 3 millió ember. Felnőtt munkavállaló férfi és nő, és valószínűsíthetően bajban vannak. Hazánk lakosságának számottevő része, mégpedig azok, akik a gazdaságban, mint munkaerő vannak jelen.

Maradnak-e a vendéglátásban?

Még egy rendkívül fontos aspektusát érdemes megvizsgálni a kialakult helyzetnek, még pedig a szektorok működőképességét. Erősen gyakorlati tevékenységekről beszélünk, ahol a szakemberek éveket áldoztak arra, hogy megtanulják szakmájuk csínját-bínját. Ideális esetben nem csak az anyagi megélhetés, hanem szakmai szeretettől vezérelve végezték dolgukat nap mint nap. Napi 10-16 órákról beszélünk, nincs hétvége és ünnepnap. Ezeknek az embereknek most mást kell csinálniuk a megélhetésük érdekében. Olyan szakmákban, tevékenységekben kell elhelyezkedniük, ami számukra idegen. Ami viszont fontos, hogy valószínűleg nem 10-16 órában dolgoznak most, és otthon ülhetnek az ünnepi asztalnál. Itt újabb kérdések merülnek fel, ha csak a száraz tényeket nézzük.

Vajon hányan lesznek pályaelhagyók? 

Vajon hogyan lesz minőségi vendéglátás és turizmus? Vajon hányan ábrándultak ki az eddigi életüket meghatározó pályából? Vajon lesz-e utánpótlás? Abban az esetben pedig, ha az utánpótlás lehetőségeit nézzük, megint csak problémába botlunk.

A szektor működőképessége került most veszélybe, és az egymásba gyűrűző nehézségeken, roppant nehéz lesz úrrá lenni. 

Így most már csak azt várhatjuk, hogy mihamarabb vége legyen a járványnak és minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Ezt a folyamatot gyorsíthatja meg az oltás. Minél gyorsabban, minél többen oltatják be magukat, annál hamarabb térhet vissza az ÉLET – a vendéglátásba is.

Képek:pixabay

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!