spot_imgspot_img
spot_img

Emma Thompson, a punk angol dáma

-

Article Top Ad (AdSense)

Simán lerúgja a magassarkúját egy díjátadón, hogy a maga írta beszédével az egész termet megnevetesse. Fütyül a hollywoodi standerdekre: nem hord alakformáló alsót a vörös szőnyegen, nyíltan felemeli a szavát a szexizmus ellen és mellesleg az egyetlen ember, aki színészként és forgatókönyvíróként is Oscar-díjat nyert. Emma Thompson ma ünnepli 62. születésnapját. 

Phyllida Law skót színésznő és Eric Thompson színész, producer, narrátor gyerekeként otthonról hozza a kreativitást. Cambridge-ben tanult angol irodalomat és csatlakozott az egyetem legendás színtársulatához, a Footlights-hoz. Ennek a drámaklubnak olyan tagjai voltak, mint Douglas Adams író, a Downton Abbey megalkotója, Julian Fellowes, Salman Rushdie író vagy Dan Stevens színész. Itt találkozott többek között Graham Chapman, John Cleese és Eric Idle, vagyis a későbbi Monty Python ötven százaléka. Emma az egyetemen ismerkedett meg és kötött életre szóló barátságot Stephen Fry-jal és Hugh Laurie-val – utóbbival egy ideig jártak is.

Az egyetemi színpad és a barátság a pályaválasztása szempontjából is meghatározó volt: több televíziós vígjáték sorozatban is szerepeltek együtt. A színpadi áttörést a Me and My Girl című musical főszerepe hozta meg számára. A darab, amit Stephen Fry dolgozott át, tizenöt hónapig futott a West Enden és Thompson őszintén megutálta, hogy minden este ugyanazt kelljen csinálnia.

Nem véletlen, hogy átnyergelt a tévés produkciókhoz: a skót rock bandáról szóló Tutti Frutti, illetve a Fortunes of War nemcsak a sikert hozták meg a számára – utóbbi forgatásán találozott Kenneth Branagh-val. Hamarosan ők lettek a nyolcvanas-kilencvenes évek angol mozijának sztárpárja: az V. Henrik (1989), Ne nézz vissza haraggal! (1989), Meghalsz újra!(1991), Szilveszteri durranások (1992) és a Sok hűhó semmiért (1993). Számos közösen forgatott filmjük között több színdarab adaptációt is találunk a Shakespeare-őrült Branagh-nak köszönhetően.

Az Oscarjait is irodalmi adaptációknak köszönheti. 1992-ben az E.M.Foster regényéből készült Szellem a házban-ban főszerepéért jelölték. Később azt mesélte, hogy remekül érezte magát a gálán és az azt megelőző eseményeken, igaz, akkor még nem volt ekkora durranás az Oscar és igazából fogalma sem volt, hogy mi ez a felhajtás. A győzelme őszintén meglepetésként érte. A felvételek tanúsága szerint a döbbenettől alig talált el a díjat átadó Anthony Hopkinshoz, aki a filmben is a partnere volt.

Az eseményre az édesanyja kísérte el, akinek egy hosszú stóla egészítette ki az estélyiét, amire a vörös szőnyegen folyton rálépett valaki és visszarántotta az asszonyt. Ez azonban remek alkalom volt, hogy összeismerkedjenek a ruhára rálépő illetőkre, mint Placido Domingo vagy Al Pacino.

Az ezt követő alakításaiért aztán rendre érkeztek az Oscar-jelölések is: 1993-ban ismét Anthony Hopkins oldalán Kazuo Ishiguro Napok romjai című regényének adaptációjáért, melyet a közönség és a szakma is imádott. Majd az ugyanebben az évben bemutattott Apám nevében című filmjéért is, ahol Daniel Day-Lewis volt a partnere.

1995 azonban minden szempontból fordulópontot jelentett az életében. Véget ért hat évig tartó házassága Kenneth Branagh-val. A férfi viszonyt kezdett kolléganőjével, Helena Bonham Carterrel a Frankenstein forgatásán, majd öt évig egy párt alkottak. Emma Thompsont nagyon megviselték a történtek. Ebben az időszakban kezdett komolyabban foglalkozi az Értelem és érzelem forgatókönyvének megírásával. Saját bevallása szerint ez segített leküzdeni a depresszióját. A Jane Austen könyv megfilmesítése titkos projektje volt, öt éve dolgozott rajta anélkül, hogy bárkinek megmutatta volna.

Emma Thopmson és Greg Wise
Emma Thopmson és Greg Wise

Kicsin múlott, hogy senki sem ismerhette meg az írását, mivel egy alkalommal elromlott a számítógépe és nem fért hozzá a dokumentumhoz. Az éjszaka közepn rohant el a közismerten számítógéprajongó Stephen Fry-hoz, akinek hét órányi kemény munkával sikerült helyreállítani a kéziratot.

Az Értelem és érzelem pedig szintén sorsfordító lett számára. A forgatókönyvért ismét Oscar-díjat kapott, melyet ismét Anthony Hopkinstól vehetett át. Ezzel ő lett az egyetlen, aki a legjobb női főszerepért járó Oscar mellett a legjobb adaptált forgatókönyvért járót is szobrocskát is begyűjthette.

A film magánéleti szempontból is mérföldkő lett. A Jane Austen rajongóknak talán kissé nehezen emészthető módon talált rá jövendőbeli férjére. A filmben a húgát elhagyó Willoghbyt alakító Greg Wise-zal keveredett romantikus viszonyba a forgatást követően. 2003-ban össze is házasodtak, 1999-ben pedig megszületett lányuk, Gaia Romilly Wise. ezt követően Thompson kis időre visszavonult a filmezéstől. A 2000-es évek első felében főleg mellékszerepeket vállalt, mint a Harry Potter jóslástan tanára, Sybill Trelawney (ezt állítólag a kislánya kedvéért tette), vagy az Igazából szerelemben Alan Rickman felesége.

A Nanny McPhee-ben (2005) újra kettős szerepben találjuk; forgatókönyvíró és címszereplő egyben, olyan sztárok oldalán, mint Colin Firth és Angela Lansbury. A történet sikerét bizonyítja a 2010-ben bemutatott második részen túl balett változat is készül belőle. 2013-ban sűrű évet zárt. A szinte visszhangtalan Lenyűgöző teremtmények és a Banks úr megmentésében nyújtott alakítása mellett még belefért egy könnyed vígjáték Pierce Brosnan oldalán.

Az utóbbi években a Talk show című filmben és az Évek alatt című sorozatban nyújtott emlékezetes alakítást. Íróként pedig a Last christmas ihlette Múlt karácsony című filmet jegyzi.

További filmes cikkeinkért kattints!

A magányos vénlány, aki szexmentes románcokat írt – Mítoszok Jane Austenről – és a valóság!

A legjobb, munkáról szóló filmek

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!