spot_imgspot_img
spot_img

Éljük túl a telet skandináv módra!

-

Article Top Ad (AdSense)

Hosszabbodnak picit már a nappalok, de még mindig túl korán tör ránk a sötét, zavaró a fénytelenség. Vágyjuk, várjuk a tavaszt, a fényt, a természet éledését, a virágokat.

Érdekes tény, hogy tőlünk északabbra, például a skandináv területeken élők mennyivel könnyebben és magától értetődőbben tudják fogadni a fény hiányát. Nem véletlen, hogy otthonaikban több a fehér felület és bútor, több a világos szín, és a legtöbb skandináv otthonban függönyt sem használnak, hogy a lehető legtöbb fény áradjon be a házba, akkor is, ha sötét lenne. A svéd Lagom életfilozófia, életmód egyik fontos része az is, hogy sok időt töltenek a szabad térben, teszik ezt akkor is, ha éppen van hó, és meg lehet rendezni a hagyományos évi nagy Hógolyó Bajnokságot, de akkor is, amikor csak egy-egy nagy sétára van lehetőség a szabadban. Ebben sem kell mindig óriási dolgokra gondolni: néha valóban elég, ha egy-két megállóval korábban leszállunk a villamosról vagy a buszról, vagy éppen távolabb parkoljuk le az autót és több időt hagyunk a gyaloglásra.

A svédek híres nagy mondása, hogy nincs rossz idő, csak rossz öltözet, itt is tökéletesen érvényesül. Nyilván szükség van a télen szabadban töltött időben vízálló kabátra, vastag talpú cipőre, viszont a mi esetünkben az a jó hír, hogy rövidre nyúlt teleink miatt egy felnőtt embernél ez hosszú évekig kiszolgálhat bennünket. Így nyugodtan törekedhetünk ebben is a minőségre, mert ha nem fázunk, akkor valóban több kedvünk lesz a szabadban feltöltődni. „Friluftsliv” – ez a svédek filozófiája, a szabadban töltött életről, amikor is akár télen is hajlandóak gyerekzsúrt tartani a szabadban, vagy éppen egy bögre forró csokival kiülni olvasgatni egy padra.

A fény természetesen nem csupán kívülről fontos, hanem a lelkünknek is. A Lagom életmód ezt értelemszerűen abban is kiteljesíti, hogy tudjunk eléggé odafigyelni magunkra, akár azokra a jelekre is, ha valamitől elkezdenénk magunkat rosszul érezni. Jó lenne, ha ebben is példát tudnánk venni a svédektől, akik a World Happiness Report szerint hosszú évek óta a világ legboldogabb emberei közé tartoznak. Pszichológusok szerint ez leginkább kiegyensúlyozottságot jelent, hiszen a boldogság azért ennél jóval összetettebb fogalom. A mentális jóllétért sok mindent megtesznek, egy egyszerű, bárhol bevethető eszköz például a „box breathing”, másnéven kockalégzés néven ismert gyakorlat, amely csökkenti a szorongást. Nincs más teendőnk, mint kényelmesen elhelyezkedni, szemünket behunyni, majd egy nagy levegőt beszívni, és közben négyig elszámolni. Ezután tartsuk benn újabb négy ütemig a levegőt, majd kilégzéskor ismét számoljunk el négyig. Közben magunk elé képzelhetünk egy négyzetet is, ez segít a meditációban.

A mentális jóllét egyik elengedhetetlen eszköze a barátokkal, családdal való rendszeres együttlét. A svédek erre is nagy figyelmet fordítanak, nem kellenek hozzá jeles napok, egy szimpla hétköznap este vagy bármelyik hétvégén is előveszik a szép terítéket és összedobnak egy-egy egyszerű fogást. A legtöbb svéd családban több étkészlet található, minden alkalomra tartanak néhány tányért. A tavaszváráshoz például az 1974-ben alapított svéd Fyrklövern márka Bella étkészletét, amely egyesíti a minőséget, dizájnt és funkcionalitást az élénk színekben pompázó pillangók kézzel litografált dekorációjával. Cecilia Åberg tervezése ez az élettel teli illusztráció, mely álomszerű akvarellfestményekkel szinte megelevenedik a hófehér földpát porcelánon. Ahogyan minden lepkefaj, úgy a porcelán minden egyes darabja is egyedi színvilággal rendelkeznek. Az aktuális trendet követve a kézzel festett darabok között megtalálhatóak a türkiz színnel festett példányok is, melyek kreatívvá és egyedivé teszik a terítéket.

És hogy mi kerül ilyenkor a tányérba? Ha nem is gondolkodnak nagy ünnepi fogásban, akkor is összedobnak egy Pyttipannát, ami egy igazi maradékmentő fogás is lehet, a neve pedig nem más, mint „apró darabok a serpenyőben.” Felkockázott hús, krumpli mellé kell sült hagyma, kockára vágott cékla vagy savanyú uborka, és a végén esetleg egy-egy tükörtojást is ráütnek.

Az egytálétel után pedig szinte kötelező a klasszikus svéd melegital, a Glögg, amelyet így készítünk:

Glögg

Hozzávalók

  • 1 l vörösbor
  • 10-12 szem egész szegfűszeg
  • 2-3 rúd fahéj
  • 1 teáskanál egész kardamommag
  • 1 teáskanál őrölt / vagy friss reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál barna cukor
  • mazsola
  • szeletelt mandula

A vörösbort egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket. Felmelegítjük kb. 75 fokra, tehát nem forraljuk fel, csak lassú tűzön főzzük kb. negyedóráig. Leszűrjük a fűszereket, bögrékbe adagoljuk és ízlés szerint gazdagítjuk mazsolával, mandulaszeletkékkel, vagy egyéb aszalványokkal.

A skandináv design csodái

Hódít a skandináv stílus! – 5 egyszerű tipp, amivel az otthonodba csempészheted

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!