spot_imgspot_img
spot_img

10 + 1 érdekesség amit nem tudtál a gumi óvszerről

-

Article Top Ad (AdSense)

Köznapi nyelven koton, gumi, zokni vagy épp kesztyű. Sokféle néven ismerjük, mégis az egyik legismertebb használati tárgyunk. Különböző méretben, színben és ízben létezik, ám egyetlen célt szolgál: megvédeni minket. De mióta használ óvszert az emberiség? Vajon mit használtak a gumi feltalálása előtt? Mely híres történelmi személyek használtak óvszert? Ezekre a kérdésekre próbáltunk választ találni.

1. Már az őskori ember is aggódott a biztonságos szex miatt. A kutatók szerint a péniszborítás legkorábbi ismert bizonyítéka a barlangfestményeken látható. A Grotte des Combarrelles nevű francia barlangban található falfestményen egy olyan férfit ábrázolnak, aki feltehetőleg, óvszert használ. Ezt a barlangrajzot 15 000 évesre becsülik.

Barlangrajzon az első óvszerhasználó (Fotó: Getty Images)

2. Nem titok, hogy az óvszer eredetileg nem gumiból készült. Az első dokumentált óvszereket az ókori Egyiptomban jegyezték fel, és vászondarabokból készültek, amelyeket kézzel varrtak össze. A vászondarabokat különféle gyógynövényes oldatokba áztatták, hogy hatásosak legyenek az aktus során.

3. A Középkorban Ázsiában csak a pénisz hegyét borították be. A kínai arisztokrácia körében nagyon népszerű volt az állati belsőség vagy épp a selyempapír használata. A japán hadurak ellenben inkább teknős páncélt vagy különböző állatok szarvainak hegyét felhasználva védekeztek.

4. A 18. században terjedtek el az állati belsőségekből (halhólyag, birkabél, stb) készült kotonok. Ekkoriban azonban a fogamzásgátlás még osztálykiváltság volt. Az óvszer csak a közép- és felső osztályok számára volt elérhető. Ennek részben az volt az oka, hogy megengedhették maguknak, részben pedig az alsóbb osztályok szexuális egészséggel kapcsolatos oktatásának hiánya. A korabeli szexmunkások számára egy óvszer ára 3 hónapnyi munka összege lehetett. A pénzeszközök birtokában lévők számára óvszert árultak kocsmákban, fodrászatban, gyógyszertárban, szabadtéri piacokon de még a színházakban is!

Casanova óvszert tesztel (Fotó: Wikipédia)

5. Mondanunk sem kell, hogy a legismertebb történelmi személyiség, aki köztudottan óvszert használt, nem más volt, mint Giacomo Casanova. A szabad szellemű kalandor állítólag minden közösülés előtt felfújta a használni kívánt „angol kabátot”, hogy megbizonyosodjon róla, nincs-e rajta lyuk.

6. A legelső gumiból készült óvszert 1855-ben gyártották. A gumi vulkanizálási eljárását (a természetes gumit vagy a rokon polimereket kénnel hevítve tartósabb anyagokká alakítják át) Charles Goodyear találta fel 1839-ben. Az 1850-es évek végére több nagy gumigyártó cég is tömegesen gyártott, többek között gumi óvszert. A gumi óvszer fő előnye az újrafelhasználhatóság volt, ami hosszú távon gazdaságos választássá tette a terméket. A napjainkban is használt latex alapú verzió azonban csak az 1920-as években jelent meg.

Első világháborús tábori bordély képeslap (Fotó: Fortepan)

7. A német katonaság volt az első, amely népszerűsítette katonái körében az óvszerhasználatot. Emellett ők voltak a legnagyobb exportőrök Európába, Ausztráliába és Kanadába. Az amerikai hadsereg 20. század eleji kísérletei arra a következtetésre jutottak, hogy a katonák óvszerrel való ellátása jelentősen csökkentette a szexuális úton terjedő betegségek arányát.

8. Nagy Britannia tehet arról, hogy kenjük az óvszereket. Az első síkosított óvszert 1957-ben dobták piacra az Egyesült Királyságban, hogy jobb, csúszósabb és izgalmasabb élményt nyújtson a felhasználóknak.

A ’90-es évek második felében ez a 4 nő testesítette meg a szabad női szexualitást (Fotó: Flickr)

9. Az óvszerre vonatkozó első televíziós reklámot 1975-ben a Trojan nevű óvszergyártó cég készítette. Valószínűleg te is láttad a Szex és New York c. sorozat ikonikus jelenetében, ahol Carrie egy rakás Trojan márkájú óvszert dob le a new york-i járdára.

10. Egy felmérés szerint a magyarok többsége Valentin-napon szexel a legtöbbet. Azonban az emberek közel 40%-a még mindig kínosnak érzi, ha le kell emelni a bolt polcáról egy doboz óvszert. Így aztán nem meglepő, hogy a legtöbben inkább online rendelik meg. Fő a diszkréció!

Valentin-napon sokan szerelmeskednek (Fotó: iStockphoto)

+ 1 Aki pedig webáruházban böngészget, sok érdekes vagy épp bizarr gumi óvszerrel is találkozhat. Van, amely felhúzva leginkább egy tüskés kaktuszra hasonlít, de megtalálható itt a szárnyas óvszer vagy épp a kimondottan női óvszer is (NEM pesszárium). Azok, aki az ízesített verziókért vannak oda, kedvükre böngészhetnek az igazán extrémnek számító a skót whiskey, a curry, a pizza vagy éppen a bacon ízesítésű variációk között.

Borzoljuk fel a kedélyeket idén Valentin napon!

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!