spot_imgspot_img
spot_img

Elhunyt Christopher Plummer

-

Article Top Ad (AdSense)

91 éves korában elhunyt Christopher Plummer, akinek egyik leghíresebb szerepe von Trapp kapitány volt A muzsika hangjában, és 82 évesen a legidősebb színész lett, aki Oscar-díjat kapott egy alakításáért.

A színész pénteken hunyt el connecticuti otthonában – nyilatkozta Lou Pitt, a színész barátja és menedzsere. Christopher Plummer békésen ment el, felesége, Elaine Taylor, aki 53 éven keresztül volt társa és legjobb barátja, végig mellette volt.

Plummer több mint fél évszázados filmes pályafutása alatt számos különböző zsánerű műben játszott karakterszerepet A tetovált lánytól a Fel! című animációs filmen át A muzsika hangjáig. Utóbbiban Julie Andrews mellett alakította von Trapp kapitányt 1965-ben, s ez a szerep tette igazán sztárrá.

Élete alkonyán ismét felfedezte magának a film és 2012-ben a Kezdők című vígjáték mellékszerepéért megkapta a Golden Globe díjat, valamint a brit filmakadémia és az amerikai filmakadémia díját.

Plummer közel 70 évet töltött a színpadon és a vásznon, száznál is több filmet forgatott. Legutóbb a Ridley Scott rendezte A világ összes pénze szerepéért jelölték Oscarra. A filmben J. Paul Getty-t alakította, a szerepet Kevin Spacey-től vette át, akit a #MeToo miatt váltottak le. Plummert legutóbb a Tőrbe ejtve című krimi-paródiában láthatták a nézők.

Christopher Plummer 1929. december 13-án született Torontóban. Montreálban nevelkedett és a karrierje kezdetén színpadon és rádióban lépett fel francia és angol nyelven egyaránt.

1954-ben debütált New Yorkban, majd több produkcióban is szerepelt a Broadway-en és a londoni West Enden.

Plummer a Royal National Theatre vezető színésze volt, mikor a társulatot Sir Laurence Olivier vezette, és tagja volt a Royal Shakespeare Company-nek is Sir Peter Hall irányítsa alatt. Utóbbi társulattal nyerte el a londoni Evening Standard Awardot a Becketben nyújtott alakításáért.

Sidney Lumet Stage Struck (1958) című alkotásában szerepelt először mozifilmben. Jelentős filmjei többek közt az Aki király akart lenni (1975), Az angliai csata (1969), Waterloo (1970), Az aranybirodalom bukása (1964), Star Trek VI (1991), 12 majom (1995). Az elmúlt évtizedekben készült filmjei az Oscar-díjas Egy csodálatos elme (2001), A belső ember (2006), a Pixar meséje a Fel! (2009) vagy Terry Gilliam Doktor Parnassus és a képzelet birodalma (2009), ahol a címszerepet alakította.

Közel száz tévés produkcióban is szerepelt, többek közt az itthon is igen népszerű Tövismadarakban (1983).

1968-ban II. Erzsébet tiszteletbeli lovaggá ütötte, a Companion of the Order of Canada renddel tüntette ki.

(via MTI)

További cikkekért kattintson!

Színészikon, aki melegítőben érkezett meg Hollywoodba-Tom Hanks életének titkai

Meryl Streep, a sokszínű díva-Érdekességek Hollywood királynőjéről

Elhunyt Börcsök Enikő

 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!